David Wolfe - Superfood

Erre a könyvre még augusztusban találtam rá, amikor Tara Stiles könyvére is. A superfoodokról, vagy a szuperélelmiszerekről talán egy éve hallottam először - a gránátalma kapcsán. Úgy láttam az utóbbi időben a könyvpiac is rákapott a témára - jön magyarul Jamie Oliver könyve, megjelentek már gyorskajás, turmixos, stb szakácskönyvek is. 

David Wolfe műve kitűnő alap az ismerkedéshez - a 10 kedvenc superfoodját mutatja be nagyon részletesen. A növények-gyümölcsök biológiai jellemzőitől kezdve az egészségre gyakorolt hatásukig, tippet ad arra hogy milyen változatban szerezzük be és jó néhány receptet is megoszt velünk. 

De először is mi a superfood?
"A szupertáplálékok egyszerre táplálnak és gyógyítanak: nincs még egy olyan élelmiszer-csoport a bolygónkon, amely ilyen koncentráltan tartalmazna egészségvédő tápanyagokat. Ezért aztán több jótéteménnyel rendelkeznek, mint az átlagos élelmiszerek. Rendkívül ízletesek, elképesztő mértékben javítják erőnlétünket, a lehető leghathatósabban óvják az egészségünket, erősítik az immunrendszert, fokozzák a szerotonintermelést és a szexuális energiát, megtisztítják és lúgosítják a szervezetet..."
A superfoodok elképesztő módokon tesznek jót velünk: a különféle betegségek kezelésén át, a normális közérzetig, a libidónövelésig, az egészséges testsúly eléréséig széles a paletta. 
Az ételek ismertetésén túl David életszemlélete is megjelenik: a környezetvédelem, az állati fehérjék elleni szemlélet (nincs kimondva, hogy legyél vega, de a növényi táplálkozás előnyeit hangsúlyozza). 
Szinte hihetetlennek hangzik az a sok jó hatást, amit felsorokoztat az egyes növényeknél-gyümölcsöknél. Elvileg nem a levegőbe beszél - a könyv végén függelékben megosztja a felhasznált tanulmányokat, szóval aki igazán lelkes az utánaolvashat maga is. 

Az utóbbi években én is igyekeztem ilyen ételeket enni - gránátalma, propolisz cseppek, méz, chia mag, most kipróbáltam a virágport is. A könyvből még több tippet merítettem, mert a - szerintem ismeretlenebb - szupertáplálékokról ír (goji bogyó, spirulina, fitoplankton).

Kitűnő kezdés ez a könyv, ha valaki jobban érdekel a téma - a receptek is egyszerűek  (már ha beszereztük a könyvben szereplő spécibb ételeket, de ahogy néztem a magyar webshopokban is kapható egy részük), a könyv olvasmányos, inspiráló és tele van érdekes gondolattal. (Azt hiszem beszerzek egy saját példányt is belőle ... és most akciós a Librinél!).


5/5

Kiadó: Édesvíz
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Superfood
Oldalszám: 326
Ár: 3990  Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A ​​SUPERFOOD szó hallatán nem kell feltétlenül egzotikus, drágán beszerezhető csodaszerekre gondolni: mindegyiket évezredek óta fogyasztja az emberiség. A világhírű egészségszakértő, David Wolfe, utazásai során összegyűjtötte bolygónk legkiemelkedőbb jótékony tulajdonságokkal rendelkező táplálékait, amelyeket ebben a könyvben mutat be. Megtudhatjuk, hogy a goji bogyó a narancsnál ötször több C-vitamint, a zabkorpánál pedig százszor több B3-vitamint tartalmaz, erősíti az immunrendszert, tisztítja a májat, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. A kakaó természetes forrása a magnéziumnak, vasnak, cinknek, melyek mind egészségvédő és gyógyító hatással rendelkeznek. A belőle készült csokoládé több mint édesség: lassítja az öregedést és boldogsághormont tartalmaz. A macagyökér fokozza a szellemi teljesítményünket, energiát, erőt és kitartást ad, elűzi a fáradékonyságot, csökkenti a depressziót.
Nincs még egy olyan élelmiszercsoport a Földön, amely ilyen koncentráltan tartalmazna egészségvédő tápanyagokat. Ha csak néhányat beillesztünk ezek közül az étrendünkbe, máris sokat tettünk magunk és családunk egészségéért. A SUPERFOOD egy olvasmányos kalauz, amely megalapozott tudományos bizonyítékokkal szolgál. A nyersanyagok mellé egyszerű recepteket is kapunk, melyeket mindenki saját ízlése szerint állíthat össze."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.