Agatha Christie - Halloween ​és halál

Október utolsó napján még sikerült kiolvasnom 'klaasszikust' - úgy látszik az október a régi tervek beteljesítéséről szólt :)

Ez a könyv a 36. Hercule Poirot történet (megjelent Ellopott gyilkosság címmel is), kicsit más mint amiket eddig olvastam. Az életmű végefelé íródott 1969-ben, Poirot öregebb, megjelennek a technikai vívmányok és egy kicsit nosztalgikus a történet.

A cím a könyv elején megtörtént gyilkosságra utal - egy angol kisvárosban, Woodleigh Commonban egy ártalmatlannak tűnő, kamaszoknak rendezett halloweeni partin az egyik résztvevőt vízbe fojtják. (A halloweeni hangulat itt ki is merül, de ettől függetlenül tetszett a könyv :D).
A zsúron részt vesz Mrs. Ariadne Oliver krimiírónő - aki ahogy kivettem az utalásokból korábbi Poirot történet(ekben) már megjelent -, másnap Londonba siet, hogy öreg barátja Poirot segítségét kérje.

Idén ősszel megjelent
ezzel az új borítóval is
A történet klasszikus felépítésű: a belga nyomozó körbekérdez mindenkit, aki kapcsolatba került az üggyel, pletykák után nyomoz és fokozatosan árnyalódik a kép - egyre több gyanúsított lesz. A múltban több gyanús eset is történet a a városkában - eltűnt egy au pair (jót derültem az opper és opera lány átnevezésekn), egy végrendeletet meghamísottak, egy ügyvédbojtár kapott egy kést a hátába, és egy fiatal tanárnőt is megöltek... Vajon mindezek az események hogyan kapcsolódnak a 12 éves Joyce meggyilkolásához?

Ami más volt, a korábban olvasott AC krimikhez képest, hogy több az elmélkedés, a monológ. Vannak részek amit többször elismétel, nem tudom a félrevezetés miatt-e. 
Nagyon tetszett ez a regény, jól van felépítve és a végén már én is sejtettem, hogy mi is történhetett. 
/ Most megyek, végre sort kerítek a tv-sorozat (imdb) adaptációra is :D /

5/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: Hallowe'en Party
Oldalszám: 310
Ár: - Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Mrs. Ariadne Oliver Woodleigh Commonban vendégeskedik. A kisvárosban Halloweenkor tinibulit szerveznek: liszttorta-szeletelés, almahorgászás, tűzharapás szerepel a szórakozások között. A tizenhárom éves Joyce Reynolds azzal a meglepő információval áll a híres írónő elé, hogy gyilkosságot látott. Mrs. Oliver hiszi is meg nem is, egészen addig, amíg holtan nem találják a kislányt. Valaki belefojtotta a vödörbe, amiből az almákat kellene kihorgászni. A regényírónő megint jó barátjához, a világhírű kis szürke sejtek tulajdonosához, Hercule Poirot-hoz fordul segítségért. És noha megváltozott a világ azóta, hogy ők először találkoztak, van, ami mindig ugyanolyan marad – Poirot zsenialitása.

5 megjegyzés:

  1. Nekem is megvan, csak a másik címén, az Ellopott gyilkosságként. :) Nagyon rég olvastam már Christie-t, a legutóbbit talán 4-5 éve, és akkor untam éppen, ez a legutóbbi élmény ezért eltántorított.
    Opper??? Jesszus :D
    Most egyébként hirtelen alaposan ledöbbentem, hogy 69-ben íródott a könyv, nem tudtam volna megmondani AC pontosan mettől meddig élt, de biztos leginkább azt mondtam volna, hogy 50 körül halt meg, erre 76-ban. :O Ebben akkor már tényleg vannak modernebb dolgok is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én próbálok évente egy-egy AC-t elolvasni, mert eddig tetszett amit olvastam, bár nagy mennyiségben, egymás után biztos megunnám.
      Opper aha meg opera lány (a filmben is így mondja a boszi néni :D).
      Nekem is meg kellett néznem olvasás közben, hogy mikor íródott, mert fura volt, én is korábbira saccoltam volna.

      Törlés
    2. Én gimista koromban teljesen rácuppantam és vagy 20-at olvastam egymás után. :D De akkor nagyon jólesett, és azon voltam, hogy végre egyszer kitaláljam a gyilkost. :) Később sikerült is, de nem nyújtott sikerélményt, inkább bántam, hogy rájöttem, mert valahogy megdőlt a kitalálhatatlan AC mítosza.
      Nem láttam a filmet sem. Érdekes ez az opper és opera. :D Sehol nem hallottam még így. :D

      Törlés
  2. De örülök, hogy tetszett neked :) Az egyik kedvencem Ariadne Oliver, meg hogy mennyi almát eszik általában. A filmet pont ilyentájt néztem meg először, egyedül, este, sötét volt, hát eléggé paráztam az elején. Nagyon hangulatos feldolgozás lett a könyvből szerintem, jó szórakozást hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És a film is tetszett, tegnap este végignéztem - még hátborzongatóbb mint a könyv, tényleg tökéletes volt Halloweenre ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.