Keri Smith - How to Be an Explorer of the World

szeptember 13, 2016
Két éve Katacitánál láttam először ezt a könyvet. Miután nyáron rákattantam a Nyírd ki ezt a naplótra, gondoltam beszerzem a szerzőnek ezt a kreatív könyvét is. A Bookdepositoryról rendeltem meg és 2 hét alatt érkezett meg.
Érezhető talán abból, hogy még csak most írok róla, hogy nem igazán vett le a lábamról, pedig nagyon vártam és biztos voltam benne, hogy jó érzésekkel teszem le.

forrás
Keri Smith művész, az élete alatt összegyűjtött tanításokat, szemléleteket, idézeteket gyúrta össze ebben a könyvben. Mindegyik gyakorlatának (59 van) az a célja, hogy az ember lelassuljon, és észrevegye mi veszi körül. Milyen fények, anyagok, tárgyak, a természet milyen szabályokat követ. Ezt dokumentáljuk és hasznosítsuk is. A feladatok lényege, hogy új nézőpontokat kell keresni, jegyzetelni, gyűjteni dolgokat, megfigyelni a mintázatokat.

Ehhez a könyv végén egy 'munkafüzet' rész is tartozik, ahol a megfigyeléseinket lehet leírni, beragasztani apró dolgokat - na ez az amit biztos nem teszek meg :) Nem akarok 'felesleges' dolgokat gyűjtögetni, ezért hamar letisztult bennem az, hogy ha használni fogom ezt a könyvet, akkor fotótémákat gyűjtök belőle. Erre már láttam példát Dórinál (a bejegyzései miatt is vettem meg a könyvet).

Másrészt mivel jegyzetelni is kell, és azt is tanácsolja, hogy ha belevágunk a 'terepmunkába' akkor legyen nálunk toll és jegyzetfüzet - így a fotózáson kívül azt hiszem állandósítok majd egy jegyzetfüzetet ennek. Vannak gyakorlatok, amik emlékeztetnek a naplós feladatokra, pl.: gyűjtsünk dolgokat, 'örökítsük' meg az idő múlását.
A munkafüzet

Ami miatt tetszik ez a könyv, hogy 'kiküld' a szabadba és a hozzám hasonló lusta embereknek jó, hogy ad valami kis buta küldetést arra, hogy kidugja az orrát és csak úgy sétáljon. :D
Most az ősszel hasznosítani fogom egy-két feladatát, és kimozdulok, úgyis szeretnék többet fotózni és rajzolgatni is.

Mi kell ehhez a könyvhöz?
- idő-idő-idő. Elég sok feladat van benne, hogy sokáig ellegyen vele az ember.
- nyitottság
- tárgyak: fényképezőgép (telefon), jegyzetfüzet, toll
A 15. gyakorlat - örökíts meg mindent amit vettél vagy fogyasztottál egy nap/ héten.

Kinek ajánlom?
- aki szereti a kreativitását megélni
- szeretni kizökkenni a monoton hétköznapokból
- szeret fotózni, írni, gyűjtögetni, sétálni
- nyitott az újdonságokra

4/5

Kiadó: Penguin Books
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 208
Borító: 5/5


Fülszöveg:
Artists and scientists analyze the world around them in surprisingly similar ways, by observing, collecting, documenting, analyzing, and comparing. In this captivating guided journal, readers are encouraged to explore their world as both artists and scientists. The mission Smith proposes? 'To document and observe the world around you. As if you've never seen it before. Take notes. Collect things you find on your travels. Document findings. Notice patterns. Copy. Trace. Focus on one thing at a time. Record what you are drawn to.' With a series of interactive prompts and a beautifully hand-illustrated two-colour package, readers will enjoy exploring and discovering the world through this gorgeous book.

3 megjegyzés:

  1. Nincs kilakkozva a körmöd, nahát! - megragadtam a lényeget! :D

    Hmm, nekem ez tetszik így elsőre, de szerintem nem lenne elég időm rá (vagy sajnálnám az olvasás helyett erre szánni inkább úgy mondom, mert ugye az olvasás mindenek felett... :D ) Plusz annyira nem vagyok nagy fotós. De azért tök jó ötlet :) Remélem lesznek jó fotótémáid belőle, a linkelt oldalon levők nagyon tetszenek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony! Sőt ma sincs, fura is :D De most pihentetem egy kicsit.
      Na igen, én meg az utóbbi időben inkább rajzolgatok, mint olvasok, vagy vlogokat nézek - nem is értem magam :)
      Szeretném adaptálni, főleg ha beüt az igazi ősz!

      Törlés
  2. Nekem ez szimpatikusabb, mint a Nyírd ki ezt a naplót. Lehet nyanyásodom és a rombolás helyett a munkafüzetes, szabadba kimozdulós, fotózós (imádom) és jegyzetelgetős téma irányába hajlok?! :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.