Búvár Zsebkönyvek

szeptember 03, 2016
Nem igazán olvastam a héten, leszámítva a német könyveimet (amiket most ügyesen fel is vittem a molyos adatbázisba), de hétvégén ezekkel a könyvecskékkel kapcsolódtam ki.
Idén amúgy ez a második 'zsebkönyves' bejegyzésem, meg kell mondjam ezek a régi könyvek jobban tetszettek, mint az év elején vásárolt Helikonos művek.




A Savaria karneválon a Lazi kiadó antikváros standjánál bukkantam a Búvár zsebkönyvek egy-két példányára, és akkor jutott eszembe milyen régen lapozgattam ilyen könyveket. Nekem nem volt egy darab sem, még a könyvtárból vettem ki gyerekként. 
Most három kattanásomnak megfelelően kerestem kicsit olcsóbb példányokat: a macskás, ásványos és a pozsgásokról szóló kis könyvek kerültek hozzám. Még kuponom is volt az antikvarium.hu-n, így 1200 ft-ból megvolt ez a három kis kötet.
Amire nem emlékeztem, hogy mennyire kis helyesek ezek a könyvek - a belső borító harmonizál a címlapon lévő rajzzal, belül rajzolt-festett illusztrációk láthatók, a bal oldali tényközlő szövegek pedig nem unalmasak, így tényleg gyerekeknek is jó választás. Persze nem mai darabok, de talán a tényinformációk nem avulnak el (bár a macskásnál néztem egyet, mikor azt írta hogy mindkét Németországban van valami... aztán leesett, hogy ez '89 előtti könyv...).
 
Veress István: Macskák
Az ismertető szövegekben nem csak a külső jegyekről, hanem a tenyésztésről, az őseikről is ír a szerző, sőt egy-kettőnél a viselkedésről. Kb egy óra alatt ki is olvastam, és megtudtam egy-két érdekességet a macskákról, a tenyésztésükről. Persze a könyv nem teljes, aki több részletet akar megtudni, annak ez nem elég - de rövid kikapcsolódásnak jó volt. A rajzok nem mindig tetszettek, de jókat mosolyogtam a színelnevezéseken: fóka, teknőctarka, kék (?).


Tasnádi Kubacska András – Kákay Szabó Orsolya: Ásványok 
A karneválon szintén elidőztem egy ásványos standnál, ahonnan egy ametiszt karkötőt és egy rózsakvarcot szereztem be, és egyik ismerősöm is nagy ásványgyűjtő - ezért is szerettem volna utánaolvasni a témának - bevezetőnek ez tökéletes volt.

Agócsy Pál: Kaktuszok, pozsgások 
Az utóbbi években nagy divatja van a pozsgásoknak (szukkulensek), azóta tetszenek nekem is, hogy tumblrön sok szép fotót láttam róluk. Már kávézókban, éttermekben is díszként kitesznek egy-egy ilyen növényt az asztalokra. Már nekem is három, az aloe vera a legrégebbi (igazából most jöttem rá, hogy ez is pozsgás), tavasszal vettem egy kövirózsát és nemrég kaptam egy másik fajtát. Elvileg nagyon igénytelenek, jól bírják a szárazságot. Ebből a könyvből főleg 'ők' érdekeltek, a kaktuszokért annyira nem vagyok oda :)

Érdekesség:
"A Búvár zsebkönyvek 65 kötetes természetrajzi ismeretterjesztő könyvsorozat, amelyet 1972 és 1996 között jelentetett meg a Móra Ferenc Könyvkiadó. Célközönsége a természetjáró ifjúság volt, de felnőttek is haszonnal forgatják mind a mai napig. A 64 oldalas, kisalakú (16,5×12 cm), keményfedelű könyvecskék finom műnyomó lapjait kitűnő, sokszor művészi igényű rajzok – egyes kötetekben fényképek – illusztrálják, melyek mellett rövid, de pontos és informatív leíró szövegek olvashatók. A sorozat színvonalát mutatja, hogy minden kötetet szakember írt, az ábrákat kiváló illusztrátorok készítették, és mindig volt szaklektor is. A sorozat nagy népszerűségét jelzi az utánnyomások száma és az antikvár példányok iránti kereslet. A példányszám a kezdeti 20–30 ezerről hamar a duplájára, később pedig jóval 100 ezer fölé nőtt (1988-ig tüntették fel). Ára a kezdeti 18,50-ről – közel tíz éven át ennyibe került – a sorozat végére 55 forintra emelkedett. Az utolsó években új kötetek már nem, csak utánnyomások jelentek meg. Azonos kivitelben készültek a Kolibri könyvek, amely sorozat a technika vívmányaival, valamint néprajzi és művészeti témakörökkel foglalkozik." Wikipédia

1 megjegyzés:

  1. Pont nemrég kaktuszozott le egy ismerősöm egy pozsgást, és mondtam, hoyg ez pozsgás inkább, és nem tudta mi az. :D A Búvár zsebkönyvek elöltettek azért okosságokat a fejünkben úgy látszik. ;) Tényleg jó a design, én is szerettem őket forgatni, rengeteg volt meg otthon, illetve még mindig megvannak, csak nem a közelemben. :) A macskákról sokat olvastam anno, így a kék színű macska nem lepett meg ;) Bár inkább poros-szürkés színek ezek, némi kékes beütéssel. Brit rövidszőrű cicák szoktak kékek lenni, meg valami orosz macska. :) Ha egyszer összeszedem őket, szívesen adok belőle kölcsön neked. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.