Jo Walton - Mások között

Ahogy a júliusi beszerzéseknél már írtam, erre a könyvre Lobónál figyeltem fel - megfogott, hogy neki mennyire tetszett, és mert a könyvek, könyvtárak fontos szerepet kapnak benne.
Kíváncsi voltam, hogy jön össze a fantasy világ, a gonosz anya és a könyvmoly főhős, aki próbál beilleszkedni, felnőni egy új környezetben.

Mori 15 éves, elveszítette ikertestvérét, megszökött gonosz boszorkány anyjától, és a gyermekvédelmisek az apjánál helyezték el. Daniel Markova már korán elhagyta feleségét és ikerlányait, így Mori nem tudja hogyan viselkedjen vele. Sokáig nem is kell szokniuk egymás társaságát, mert apja három nővére hamar kitalálja, hogy a lányt be kell adni egy angol bentlakásos iskolába, ahová ők is jártak. 

A könyv a lány naplóbejegyzéseiből áll - ezek változatos hosszúságúak, néhány infót csepegtet a múltjából, de legtöbbször a jelenéről mesél, és persze az olvasmányairól. 
A történet rövid időt ölel fel, kicsit több mint fél évet - az iskolakezdéstől indul, ahol Mori egy új közegbe kerül, nehezen illeszkedik be több okból is, de a könyvekben (és a könyvtárban) mindig menedéket talál. 
"Magamra maradni – márpedig én most magamra maradtam – mégsem egészen az, amire vágytam. Vajon így teremtődnek a gonosz emberek? Nem akarok az lenni."

Spoiler: sokáig bizonytalan voltam, hogy ez most tényleg fantasy? Mármint Mori nem csak képzeli a varázslatot és a tündéreket, hogy ezzel dolgozza fel az őt ért traumákat, amiből volt jó néhány (bolond anya, molesztálás, ikertestvér halála)? Spoiler vége.

Breacon Baecon-Wales. forrás
Nagyon tetszett ez a könyv - nem csak a walesi helyszínek miatt, amik önmagukban is elég varázslatosak, a bentlakásos iskolás sztorikat eléggé szeretem (hála a Harry Potternek :D), és mert egy érdekes főszereplő van a középpontban. Mori erős lány, aki nem nyavalyog, próbálja megtalálni a helyét, de nem sír ha, utálják, a népszerűségétől függetlenül teljes ember.
Igazi könyvmolyoknak való ez a könyv - Mori rengeteget olvas, számára a könyvek jelentenek menedéket - számtalan SF könyvre van utalás, az ember szép kis olvasmánylistát állíthat össze belőle. 
"– Ezen a héten olvastad ki mind az öt könyvet? – hitetlenkedett, és rándított egyet a fején, hogy a haja kirázódjon a szeméből. – Akkor rengeteg szabadidőd lehet.
– Van – válaszoltam meglehetősen ridegen.
– Ne haragudj! – mondta – Én is utálom, amikor mások úgy beszélnek, mintha olvasni csak akkor lehetne, ha nincs semmi jobb dolgunk, erre tessék, én is ezt csinálom."
A könyv tele van életerővel, és nagyon pozitív képet ad - Mori sok traumán ment keresztül, ennek csak egyik csúcsa az ikertestvére halála. Mégis az életet választja, a könyveket, a barátokat és a fejlődést. Nagyon tetszett az egész, bár a fantasy szál nekem néhol kicsi fura volt, mintha nem is illett volna annyira a történetbe.

5/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Among others
Oldalszám: 340
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Mori ​​menekül az anyja elől. Az anyja elől, aki boszorkány. Aki fekete mágiájával rontást hoz mindenkire, és Mori szerint világ fölötti uralomra tör. Egyszer már megvívtak, mert ő is örökölte anyja képességeit, de sajnos még túl gyenge volt: abban a csatában elvesztette ikernővérét és maga is belerokkant a vereségbe. Pedig a frontvonalak mindenki más számára láthatatlanok. Mori családja széthullásának traumáját próbálja feldolgozni, azt, hogy szülei bentlakásos középiskolába adták be, mert addig sincs senkinek láb alatt. Most kétségbeesetten igyekszik beilleszkedni, megtalálni azokat, akik ugyanúgy rajonganak a könyvekért, és főleg a fantasztikus könyvekért, mint ő, megismerni a barátságot és a szerelmet, amíg még lehet. Mert viharfelhők gyülekeznek a walesi táj felett, s a tündérek és más természetfölötti lények már helyüket keresik a közelgő végső összecsapásban. Az ismert fantasyszerző ezúttal nem hagyja el a mi világunkat, de itt is megtalálja a varázslatot, a csodát. Mert az is elég hozzá, ha kinyitunk egy könyvet. Ezt… vagy egy másikat.

5 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy neked is bejött. Jó kérdés amit a Spoiler-ben írtál és tényleg érdekes, hogy végül így is lehet értelmezni és várni valami megoldást rá. Én ennyire nem voltam földhöz ragadt és mindent készpénznek vettem az elejétől :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én vártam valami csavart, de jó volt így is :D Sőt az idei egyik legjobb olvasmányom!

      Törlés
  2. Ó, ez nagyon jól hangzik! Én is felfigyeltem már erre a könyvre Lobonál, de most már mindketten tényleg meggyőztetek, hogy ezt be kell szereznem magamnak mihamarabb!

    VálaszTörlés
  3. Három hívószó: bentlakásos iskola, napló, wales! :D Ja és még olvasás és könyvek is... hú, jó kis könyv lehet!

    VálaszTörlés
  4. Lányok: olvassátok és vigyétek hírét!! :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.