Rainbow Rowell - Attachments

Erre a könyvre még Nikkincs hívta fel a figyelmem majdnem pont egy éve, amikor írt róla a blogján. Az Eleanor és Park nagyon tetszett, így tervbe vettem minél több RR könyv elolvasását - a Fangirlt igaz félbehagytam és több értékelés miatt már kedvem sincs elolvasni, de ez a könyv jobbnak tűnt :)  Amúgy ez idén a 7. könyvem amit angolul olvastam - ez nagy fejlődés a korábbi éveimhez képest :D

A regényben két csaj és egy srác életét követhetjük nyomon: mindhárman egy napilapnál dolgoznak - Beth és Jennifer személyesen ismerik egymást, folyton emaileznek egymásnak, igazi barátnők. 
Lincoln nemrég került a céghez, informatikai szakember, de a munkája lényegében kimerül abban, hogy az alkalmazottak belső levelezését ellenőrizze. Nem túl etikus módon így ismeri meg a két lányt: az emailjeket olvasva. 

forrás
Többrétű ez a regény - ott van egyrészt a chicklit-szál: Beth és Jennifer emailezése, amiben megvitatják életük több területének aktuális problémáit a párkapcsolattól kezdve a gyerekvállaláson, a házasságon át.
Van egy ifjúsági-szerelmi sztori - Lincoln és első barátnőjének kapcsolata, ami hosszú évekre meghatározza a srác szerelmi életét.

Nagyon tetszett, hogy a főszereplők közel egyidősek velem (28 évesek), több közös pontot felfedeztem (pl.: gyerekvállalás iránti félelem, a munkahelyi kiteljesedés vagy ki nem teljesedés. Ezen kívül Lincoln karakterén keresztül szépen bemutatja az írónő a kapunyitási pánikot - vagyis a felnőtté válás nehézségeit. Kezdve a megfelelő munka, életcél megtalálásán, az otthontól-szülőktól való eltávolodáson, új ismeretségek-párkapcsolat kialkításán át. 

Úgy mint az Eleanor és Parkban itt is visszavisz a történet a közelmúltba - pontosan 1999-ben játszódik. Megvan ennek a kornak az a varázsa, még nem voltak közösségi oldalak, így Lincoln sokáig nem tudja hogyan néznek ki a csajok, akinek az emailváltását olvasgatja :)

Összességében tetszett ez a regény, igaz nem haladtam vele olyan jól mint ahogy szerettem volna, ez kicsit ártott az olvasmányélményemnek, de megfogott a sztori, a narrációs megoldás - a fele történet hagyományos formában, a másik fele emailváltásokon keresztül bontakozik ki. Tele van popkultúrális utalással, filmekkel (amiket kedvem támadt megnézn). A szerelmi szál egy kicsit giccsesnek tűnt már a könyv végén, de azért egy aranyos sztorit kapunk.

4/5

Fülszöveg:
Beth and Jennifer know their company monitors their office e-mail. But the women still spend all day sending each other messages, gossiping about their coworkers at the newspaper and baring their personal lives like an open book. Jennifer tells Beth everything she can't seem to tell her husband about her anxieties over starting a family. And Beth tells Jennifer everything, period.When Lincoln applied to be an Internet security officer, he hardly imagined he'd be sifting through other people's inboxes like some sort of electronic Peeping Tom. Lincoln is supposed to turn people in for misusing company e-mail, but he can't quite bring himself to crack down on Beth and Jennifer. He can't help but be entertained-and captivated- by their stories.But by the time Lincoln realizes he's falling for Beth, it's way too late for him to ever introduce himself. What would he say to her? „Hi, I'm the guy who reads your e-mail, and also, I love you.” After a series of close encounters and missed connections, Lincoln decides it's time to muster the courage to follow his heart . . . even if he can't see exactly where it's leading him.Written with whip-smart precision and charm, Attachments is a strikingly clever and deeply romantic debut about falling in love with the person who makes you feel like the best version of yourself. Even if it's someone you've never met.

Megjegyzések

  1. Örülök, hogy azért tetszett :) Nekem inkább a srác útkeresése volt a hangsúlyos a könyvben, de emlékszem, a két csaj levelezésén meg jókat mosolyogtam és azért fontos dolgokról volt szó. A giccses végre már nem is emlékszem, csak arra, hogy a csajnak ki nem állhattam a barátját ...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

na ehhez szólj hozzá ;)