Bjørn Sortland - Az őszinteség perce

Molyon bukkantam erre a könyvre - mivel norvég a szerzője, ezért gondoltam jó lesz a Könyvbingóm egyik pontjához. Egy kis komfortzóna tágításnak is megfelelt, mert két fő témája miatt is idegenkedtem tőle - a kereszténység és a vakság miatt... 

Frida egy 17 éves lány, akinek valami baktériumfertőzés támadta meg a szemét. A dolog elég súlyos, megvan rá az esély, hogy a szaruhártyája annyira károsodik, hogy megvakul. Frida hirtelen ötlettől vezérelve vesz Interrail vonatjegyet, hogy utazhasson amíg még biztosan láthat. Firenzébe megy, ahol szülei is jártak - akkor még minden rendben volt köztük. Frida életének másik nyomasztó problémája a váratlan betegségén kívül a szülei viszonya, ami eléggé megromlott. 

Firenzében találkozik egy norvég sráccal, Jakobbal, aki egy művészettörténeti projekten dolgozik - Európa leghíresebb művészeinek Jézus ábrázolásáról fog írni. Fridának megtetszik a fiú és a projektje és igyekszik minél több időt vele tölteni. Kettejük utazásáról szól a történet, rengeteg művészettörténeti adalékkal, és bibliai történettel. 
forrás
Felemás érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban, több pont nem volt számomra hihető vagy idegesítő volt. Sorolom:
- nem értem, hogy engedhet el egyedül egy hirtelen európai körutazása egy anya egy 17 éves lányt,
- ismétlések: oké, felfogtam, hogy Jakob nagyon olvasott és emiatt zavarban érzi magát. És azt is, hogy Frida kétségbeesetten szerelmes és szeretne valaki maga mellé, és nem akar magányos lenni. 
- a művészettörténeti részek elég hosszadalmasak voltak ahhoz képest, hogy ez egy ifjúsági könyv. Szerintem az átlagolvasó, aki nem vevő erre, már dobja is a sarokba. Már ha egyáltalán a kezébe veszi, ez már egy másik probléma.
"Azt akarom, hogy valaki megfogja a kezem, hogy valaki átöleljen. Azt akarom, hogy valaki jobban szeressen mindenki másnál. Azt akarom, hogy meséljen nekem valaki, ha mesére vágyom. Akármiről. egy hosszú történetről. És igazából jó lenne, ha jól is végződne."
A kiadásról is meg kell jegyeznem pár dolgot, először is baromi vastag ez a könyv, ahhoz képest, hogy a célközönség a kamaszok, inkább elrettentő. Keménytáblás, vastag papíros, oké hogy szellős a szedés, de kényelmetlen volt tartani olvasáskor... Ami tetszett, hogy több fogalmat, kulturális utalást lábjegyzetekkel megmagyaráztak - volt amit nem kellett volna, de azért üdítő újdonság volt. Még egy hibát feldfedeztem - a fejezetcímként szolgáló dátumok több helyen nem stimmelnek...

Az utazás tetszett, az hogy egy fiatal páros kalandjain keresztül hozza közel az író az olvasóihoz a híres festőket, és városokat. De ahogy a fenti listából látszik, ez számomra elég döcögősen sikerült.

Barangolás bejegyzés

3/5

Kiadó: Pongrác
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Ærlighetsminuttet
Oldalszám: 524
Ár: 4900 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A tizenhét éves Fridánál súlyos szembetegséget diagnosztizálnak. Kétségbeesésében céltalanul rója Oslo utcáit, amikor is elhatározza, hogy utazni fog: látni akarja a világ csodáit, mielőtt elhatalmasodik rajta a kór, s már mindenhez túl késő lesz. Firenzében találkozik a szintén norvég, kissé megszállott Jakobbal, aki épp egy ifjúsági magazinnak készül cikket írni arról, hogyan ábrázolták a világ nagy művészei a keresztre feszítést az évszázadok során. Frida a fiú mellé szegődik, együtt utazgatnak. Jakob pedig szívesen magyaráz a lánynak a műalkotásokról, miközben egyre bensőségesebbé válik a kapcsolatuk. Kettejük és az évszázados mesterművek története egymásba fonódik. A lány romló egészségi állapotát követni olyan, mintha egy thrillerbe csöppentünk volna: a kezelés sikere erősen kétséges, s a háttérben folyamatosan ott fenyeget a visszavonhatatlanság réme. Frida ráadásul hajlamos megfeledkezni a gyógyszereiről, amelyeket pedig pontosan kellene szednie… Végül megérkezik az oslói kórházba, ahol megkezdődik a műtét…"

3 megjegyzés:

  1. Kár, pedig a barangolós poszt miatt megjött hozzá a kedvem, most meg még beszúrsz egy Cinqe Terrés képet is. :D Mondjuk az utazós könyveknél kicsit elnézőbb vagyok, pl. a Csak egy nap is kicsit béna, de hát mégis utazós-szerelmes. Amúgy még sosem hallottam erről a könyvről, azért megjegyzem magamnak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A könyv erőssége az utazás volt - ha még masszív keresztény és művészettörténeti fejtegetéshez is van kedved, akkor egy próbát megér.

      Törlés
    2. a keresztényhez kevésbé :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.