Szégyen-gyalázat!

március 09, 2016
PuPilla Coelhóról szóló posztja és egy nemrég érkezett hozzászólás ihlette ezt a bejegyzést, amiben azzal foglalkozom, hogy hogyan vélekedem a régebbi bejegyzéseimről, vagy azokról amik nem sikerültek olyan jól. Aki régóta olvas, az tudja/visszanézve láthatja, hogy mennyit változott a blog, egy-egy könyvismertetőm hogyan épül fel, mikről írok.

forrás
Szégyellnivaló (?) bejegyzések
A kezdetek kezdetén még főleg a cselekmény leírásra szorítkoztam és kiemeltem mi volt, ami igazán tetszett az adott könyvben, filmben. Ezek a korai bejegyzések elég spoileresek helyenként, így nem is ajánlom olvasgatásra őket ... (ha lesz több időm visszanézegetem és ellátom megfelelő címkével őket, vagy átírom helyenként.)
Vagyis formailag - tartalmilag nem vagyok éppen büszke ezekre a posztjaimra, mégsem törlöm őket, mert látni az ívet, hogyan fejlődött az íráskészségem, a blogírói gyakorlatom hogyan alakult.
Amire a fent említett hozzászólás ráébresztett, hogy idővel egyre több rálátásom lett a különféle írók munkáira, és már nem biztos, hogy összehasonlítanám Kunderát Coelhóval ;) Mégis, akkor, abban az élethelyzetben és tudásommal ezt megtettem, és nem szégyellem. Persze zavarba jövök, amikor visszanézem ezeket a régi bejegyzéseket, hogy úristen miket írtam/olvastam, meg milyen stílusban!, de ez is én voltam. Szerintem ez így van rendben. Az ember a múltbeli döntéseivel tudjon együttélni, még ha szégyell is valamit az is a része.

Szégyellnivaló olvasmányok
Azt hiszem életünk során ilyenből is akad jó pár, amire mentség lehet az életkorunk, tájékozottságunk, vagy épp aktuálisan arra az olvasmányra volt szükségünk. Persze ez is erőteljesen egyénfüggő, és nem szabad mást leszólni azért mert neki az az adott kedvence, lehet hogy később ő is rájön a hibájára :D Amit utálok, ha valaki sznob, és a magas lóról beszél X szerzőről.

Nekem ilyen múltbeli ciki olvasmányaim - amiket akkor szerettem, de mai fejjel már látom a hibáit: a Twilight sorozat, és pár hasonszőrű YA könyv. A True Blood sorozat, na meg a még nem lezárt sorozat: az Agatha Raisin (guilty pleasue kategória :D).
Ami már akkor sem tetszett, de kár volt rá az időt pazarolni: a Szürke - bár ezt direkt azért olvastam el, hogy tudjam szidni :D, Odette Beane OUAT könyve, az Ébredés. A new adult műfajba Jamie McGuire könyvével ismerkedtem meg, aminek az eleje még úgy-ahogy tetszett, de a végére meguntam a sok huza-vonát.

Nektek van ilyen szégyellnivaló bejegyzésetek, olvasmányotok? Mit gondoltok a témáról?

6 megjegyzés:

  1. Jó ez a bejegyzés! Agatha Raisin ciki vagy nem én továbbra is vállalom, hogy csípem a csajt és a köré kialakított kisvárosi hangulatot. Kinek a pap.... én is azon a véleményem vagyok, hogy senkit nem szabad megszólni, hogy éppen mit olvas, vagy mit szeret, mert lehet, hogy éppen minket találta meg, vagy mi találtuk meg rossz passzunkban a könyvet, vagy egész egyszerűen más az ízlésünk. :) Ettől függetlenül szerintem is mindenki életében vannak olyan olvasmányok, amivel nem dicsekszik, de akkor és ott valamiért biztos kézbe vette és adott is valamilyen pluszt, hozzátett az olvasási élményhez s az olvasási szokások kialakulásához, az ízlés fejlődéséhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Igen azért írtam, hogy ez a guilty pleasure kategória - vagyis tudjuk, hogy nem tökéletes könyv, sablonos, de mégis olyan hangulata van, hogy szeretjük olvasni :)
      Igen - én is pont így gondolom!

      Törlés
  2. Az ember változik és ez így van rendjén. Ritkán olvasom vissza a régebbi bejegyzéseimet, akkor is csak azért mert hozzászóltak. Néha megmosolyogtat egy-egy régebbi bejegyzésem. De ez van. Átírni nem fogom.
    Egy könyv azonban pont fordított helyzetbe hozott, mint téged. Ezt ugyanis lehúztam, de ahogy múltak a hetek, hónapok, egyre jobban azt éreztem, hogy hibáztam. Majd ha lesz időm, akkor újraolvasom és írok róla egy új bejegyzést a régi mellé :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csak ekkor szoktam általában :) Teljesen átírni én se fogom, maximum tényleg felhívom a figyelmet a spoilerveszélyre. Ami még jó - újraolvasni és újra írni a régebbi olvasmányokról, csak erre nincs időm általában.

      Törlés
  3. Jó lett, jó ötlet ez a szégyellnivaló dolog. :) Tök jó, hogy sok régiséget elnyelt az eltűnt freeblog... Azokra a kezdeti bejegyzésekre én se vagyok büszke, meg nincs is mindre szükség, csak néha válogatok le belőlük párat, amik érdekesebbek, itt-ott bele is kell javítani.
    Agatha Raisin szerintem tök nem ciki. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Igen, az is eszembe jutott, hogy nektek freeblogosoknak egyrészt jó, hogy tudtok még szelektálni mit raktok fel újra, másrészt kinek van arra ideje, ugye? :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.