Idézetes-képes - Virginia Woolf esszéi

március 29, 2016
Tavasz ősszel írtam már egy ilyen bejegyzést, amikor elkezdtem olvasni A pille halálát. Nemrég fejeztem be és úgy gondoltam nem tudnék egy összeszedett bejegyzést írni róla, van viszont jó néhány idézet, amit megosztanék veletek! (Az alábbiakat mind a Montaigne c. esszéből válogattam ki.)

forrás
"Ha útra kelünk, ne szabjuk meg előre, hogy hol töltjük az éjszakát, vagy hogy mikor térünk vissza: minden az utazás. És ami a legszükségesebb. bár ritka szerencse: indulás előtt próbáljunk egy magunkfajta útitársat szerezni, hogy mindent elmondhassunk neki, ami épp az eszünkbe ötlik. Mert az élvezetnek nincs íze, csak ha megosztjuk."

forrás
"Kerülnünk kell minden különcséget vagy mesterkéltséget, amely elválaszthat felebarátainktól. … Legfőbb feladatunk az érintkezés; legfőbb örömeink a társaság és a barátság, azonkívül az olvasás, de nem azért, hogy tudást szerezzünk, nem azért, hogy megéljünk belőle: csakis azért, hogy kapcsolatainkat a magunk korán és tartományán túlra is kiterjesszük."

forrás
"Mi csak párolódjunk a magunk kiszámíthatatlan üstjében, lenyűgöző zűrzavarunkban, indulataink zagyvalékában, örökös csodáinkban – mert minden pillanat csodákat bugyborékoltat fel a lélekből. Létezünk lényege a mozgás és a változás; a merevség halál; az alkalmazkodás halál; mondjuk ki, ami az eszünkbe jut, ismételjük önmagunkat, bonyolódjunk ellentmondásokba, vállaljuk a legvadabb képtelenségeket, és engedjük fantáziánk legfantasztikusabb csapongásainak, mit sem törődve azal, hogy mit szól hozzá, vagy mit gondol a világ. Mert semmi se számít, csak az élet; és persze a rend."

forrás
"Mert ha önmagunkat kifejezni nehéz, önmagunknak lenni még annál is nehezebb. A lelkünk, vagy a bennünk lakozó élet, egyáltalán nincs egyetértésben a rajtunk kívüli élettel. Ha van merszünk megkérdezni a véleményét, mindig pontosan az ellenkezőjét mondja, mint a többi ember."

1 megjegyzés:

  1. Ez a bejegyzés nagyon szép lett! :) Az utolsó idézet tud valamit az életről.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.