David Ebershoff - A dán lány

Erre a könyvre a film előzetese miatt figyeltem fel az év elején. Hosszas tipródás után megrendeltem magamnak, bár tartottam a témától, mert a film előzetese olyan szép, de féltem attól, hogyan jelenik meg a regényben. Az IPC kiadó új kiadásban, lecserélve az ijesztő első borítót jelentette meg újra a könyvet, amire biztos többen felfigyelnek most.

Einar Wegener és felesége, Greta Koppenhágában élnek, mindketten festők. Greta Kaliforniából származik, de itt tanult festészetet, a világháború miatt hazautazott, ám a szíve visszahúzta Dániába. Beleszeretett a félénk festőtanárába, Einarba. Kettejük kapcsolatában Greta volt a domináns fél, aki mindent megtesz a másikért, és nem fél az emberek véleményétől.

forrás
Egy nap, amikor Greta operaénekes modellje nem ért rá, férjét kérte meg, hogy legyen a 'lábdublőre'. Innen indul Einar átváltozásának a története - már gyerekkorában is vonzották a női ruhák, ám elnyomta ezeket a vágyait, ám most kitört belőle és teljesen átalakul. Nőnek öltözik, így jár-kel a városban és Lilinek nevezi magát. Greta elfogadja ezt a helyzetet és segít kibontakozni férjének, persze nem könnyű látnia, hogy az ember akibe belszeretetett fokozatosan távolodik tőle és végül már nem is lesz az övé. 

Nagyon érdekes volt kettejükről olvasni, nem csak a jelenbe, az átalakulásba pillanthatam bele, hanem több múltbeli töredéket is felidézett az író és nem is csak Einar/Lili volt a főszereplő, hanem legalább annyira Greta, ez az erős, és különc nő. Nekem nagyon szimpatikus volt, hogy mennyire kiállt a férje mellett, hogy rájött, hogy valami nem teljes az életében, és a kapcsolatukat átformálva, feláldozva segített neki kiteljesedni. 

A történetük mellett a korabeli Európa is megjelenik - Koppenhága, Párizs, Drezda a világháborúk árnyékában. 
A könyv végén olvashatunk egy interjút és egyfajta utószót a szerzőtől, ami nagyon tetszett, szeretem amikor ilyen extra infók is vannak a történethez - ebben David Ebershoff leírja, hogy ez egy regény - vagyis a néhány alapvető tényen kívül erősen kiszínezte sztorit, és nem is annyira a transzneműségre, hanem a házasság különleges viszonyára terelte a hangsúlyt. Ahogy utánaolvastam a film megint egy kicsit máshová helyezte a hangsúlyt, erre is sort fogok keríteni!

A stílusa nem teljesen nyerte el a tetszésem, néhol töredezett volt, vagy ismételte magát, de a történet miatt egy erős:
4/5

Kiadó: IPC Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: The danish girl
Oldalszám: 464
Ár: 3500 Ft

Borító: 4/5

Fülszöveg: (az utolsó sorait nem másolom be, mert spoileres ... :( )
"MIT TENNÉL, HA VALAKI, AKIT SZERETSZ, MINDEN ÉRTELEMBEN MEG AKARNA VÁLTOZNI?A megtörtént eseményeket feldolgozó történet egy egyszerű kéréssel indul: a feleség apró szívességet kér a férjétől. Egy hűvös koppenhágai délutánon a művészházaspár, ki-ki a maga festőállványánál, a műteremlakásukban dolgozik. Az asszony modellje váratlanul lemondja a találkozót, és ő aggódik, hogy így nem tudja időben befejezni a portrét. Megkérdezi a férjét, nem venné-e fel a modell cipőjét és harisnyáját, hogy megfesthesse, ahogy a harisnya a bokánál gyűrődik. A férj először meghökken, de aztán igent mond.És ezzel kezdetét veszi a huszadik század legszenvedélyesebb és legszokatlanabb szerelmi története. Lili Elbe (1882–1931) feltehetően interszexuális ember volt, az elsők egyike, akin nemátalakító műtétet hajtottak végre. Einar Wegenerként született Dániában, ezen a néven sikeres tájképfestő volt, és élete nagy részét férfiként élte le. ..."

4 megjegyzés:

  1. Nekem a film nagyon tetszett, könyvben inkább Lili Elbe: Man into women: The first sex change c. könyve érdekelne, amit maga Lili írt a saját személyes élményeiről, magyarul még sajna nem jelent meg, de érdekesnek tűnik ez a könyv is, majd lecsekkolom. :)Te a filmet láttad már? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A filmre még nem kerítettem sort, talán a hétvégén lesz rá időm, nagyon érdekel!
      Igen ez a könyv biztos nagyon érdekes, mégis első szemszögből mutatja be az egészet - hát nem sok esélyt látok rá, hogy megjelenjen, aztán ki tudja? :)

      Törlés
  2. De jó, hogy ezt megírtad, köszi! :) Végre elolvastam róla valamit, hiteles forrásból ;) Eddig csak sejtettem miről szól, a film érdekel, főleg Redmayne alakítása miatt. A könyvről meg nem is tudtam... az a régebbi borítója katasztrófa. :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszi :)) Hát igen, a könyv az a nagyobb közönség számára eltűnt pár éve, ezért szeretem a filmadaptációkat, mert mindig ráirányítják a figyelmet - újra - a könyvre :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.