Gretchen Rubin - Boldogságterv

Nem tudom először kinél láttam a könyvet, de bekattant pár hete, hogy el kell olvasnom - egyrészt mivel szeretnék több non-fictiont olvasni, másrészt már évek óta igyekszem fejleszteni magam, hogy jobb, rugalmasabb és talpraesettebb legyek az élet több területén.

Gretchen Rubin egy jó körülmények között élő nő, aki írt néhány életrajzi könyvet, van két kislánya, egy szerető férje és a világ egyik legizgibb városában, New Yorkban lakik. Úgy érzi az élete elrohan mellette, és elbizonytalanodik, hogy jól csinálja-e a dolgait. Egy éves projektbe fog, hogy megragadja a boldogság mibenlétét, és saját életében ezt nyomon kövesse és fejlessze magát. 
"A boldogságnak (…) négy szakasza van. Úgy sajtolhatjuk ki a legtöbb boldogságot egy élményből, ha várunk rá, élvezzük a bekövetkezését, kimutatjuk a boldogságunkat és felidézzük a kellemes emlékeket."
forrás
Minden hónapra megfogalmaz egy témát és ezekhez kapcsolódó feladatokat - pl. a január a feltöltődésé, ezért megvizsgálja az alvási szokásait, elkezd mozogni és rendet rak a lakásában.
Talán ez a hónap tetszett a legjobban, mármint az én életemben is itt mutatkoznak hiányosságok - a mozgás terén (bár megnyugtat, hogy a takarítás és a gyaloglás is annak számít, amit azért többször gyakorlok, NB mérnem kell hogy megvan-e a napi 10 000 léps, ami a könyv és egy tanulmány szerint a minimum, hogy tartsuk a súlyunkat), a rendrakásban az augusztusban olvasott Marie Kondo könyv szemlélete köszönt vissza (újra át kéne néznem a cuccaimat :D). 
"A modern kutatások kimutatták, hogy a boldog ember önzetlenebb, hatékonyabb, készségesebb, rokonszenvesebb, kreatívabb, rugalmasabb, érdeklődőbb, barátságosabb és egészségesebb. A boldog emberek jobb barátok, jobb munkatársak és jobb állampolgárok. Én is közéjük akartam tartozni."
Az egyperces szabály jó arra, hogy ne halogassuk tovább a dolgokat, ez ismerős Farkas Lívi Flylady programjából is (nála 15 perces szabály van). Na meg a tennivalók, "kínos ügyek" összeírása is. 

Az élet minden területét felöleli a könyvében - a férjéhez való viszonyt, az anyai szerepkörét, a barátságait, a pénzhez való viszonyát, stb.
"Legalább öt pozitív házastársi megnyilvánulás szükséges ahhoz, hogy felülírjon egyetlen bíráló vagy romboló megjegyzést, tehát a házasságot egyebek közt úgy szilárdíthatjuk meg, ha vigyázunk, hogy a pozitív események jócskán felülmúlják a rosszakat."
"A kihívás többek között azért boldogít, mert kiterjeszti az énképedet. Több leszel tőle. Egyszer csak tudsz jógázni, házisört főzöl, vagy tűrhetően beszélsz spanyolul. A kutatások szerint minél több tényezőből épül fel az identitásod, annál kevésbé ijedsz meg, ha az egyik tényező veszélybe kerül. Ha kirúgnak a munkahelyedről, nagy csapás éri az önbecsülésedet, de az a tény, hogy te vagy a helybeli öregdiák-egyesület elnöke, némi vigaszt és önbizalmat adhat."
pinterest
Nem nyert meg maradéktalanul ez a könyv, ennek több oka is van - Gretchen nem volt annyira szimpatikus, néha hisztis, túl impulzív ember, még amikor tudatában is van hogy rosszat csinál azért csak folytatja tovább. A másik, hogy sok újdonsággal nem szolgált ez a könyv, ennek az is lehet az oka, hogy sok bejegyzést, hírlevelet elolvastam Farkas Lívi blogján és ő is hasonló szellemben tevékenykedik és él. 

Persze összességében tetszett, mert inspirált, és van benne több érdekes gondolat, amit bejelöltem magamnak és majd kijegyzetelem, hogy meglegyen. Gondolkozom, hogy mi lenne az én 12 parancsolatom :) Az 'állj meg és örülj' szemléletet azt hiszem már magamévá tettem, ezt az instagram fiókom és a heti tilt listáim is bizonyítják :) A további feladat a "kínos ügyek", a halogatott feladataim összeírása és megoldása - ebbe beletartozik háztartási feladat, de egy barátnő (és már nem annyira újszülöttjének) meglátogatása, vagy elmenni fogorvoshoz.

Inspiráló könyv, ami segít, hogy tudatosabban éljük az életünket. Jó lenne, ha minél többen olvasnák, vagy legalábbis több nyitott, barátságos, higgadt, és kedves ember lenne a világon. Még ha nem is viselkedünk mindig 'jól', az elveink, céljaink szerint, de legalább próbálkozunk :)

Sajnos a Happiness Project toolbox nevű oldal már nem működik, ahol mi magunk is elkészíthetjük a saját boldogságtervünket, de Gretchen honlapján van néhány letölthető nyomtatható anyag, táblázatok, és a neten böngészve is elég sok ilyenre akadunk - a legegyszerűbb persze ha magunknak készítjük el a talált példák alapján.

Részlet
Gretchen honlapja

4/5

Kiadó: Édesvíz
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: The Happiness Project
Oldalszám: 338
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Egy esős délutánon Gretchen Rubin a föld legprózaibb helyén, egy belvárosi buszon megvilágosodik. Rádöbben, hogy vánszorog a nap, de rohannak az évek, múlik az idő, ő pedig nem koncentrál eléggé azokra a dolgokra, amelyek igazán számítanak. Ott, abban a szent pillanatban eldönti, hogy rászán egy évet a boldogságára. A Boldogságterv ennek az egy évnek a friss, lenyűgöző nyomon kísérése, humoros, bölcs krónikája. Annak a tizenkét hónapnak a kalandjait meséli el, amikor Rubin az ókori bölcsek, a modern tudomány, valamint a popkultúra tanácsait alkalmazva a boldogságot kereste. A tanulságos, mégis szórakoztató, gondolatébresztő, de lenyűgözően olvasmányos könyv nyomán mindannyian kedvet kapunk életünk megváltoztatásához. Azonnal hozzá akarunk látni, hogy kis lépésekkel nagy változást vigyünk véghez. „Ez a könyv már az ötödik oldalnál boldoggá tett. És minél tovább olvastam, annál boldogabb lettem. Csupa nagyszerű ötlet, életem minden területén változást hozott a szerelemtől a pénzig, a munkától a játékig, az írástól a diétás kóláig.” – A. J. Jacobs"

2 megjegyzés:

  1. Tény, hogy aránylag régen olvastam ezt a könyvet, kb 4 éve, amikor még nem nagyon foglalkoztam ilyen szinten az önismerettel meg hasonlókkal, akkor azért elég sok újat tudott mondani. Nekem Gretchen is szimpatikus, főleg azért, mert őszinte és nem akar tökéletesnek látszani.
    A legjobb, amit tanulhattam tőle az az, hogy "Légy Gretchen!", vagyis, hogy abból hozzam ki a maximumot, ami vagyok, meg hogy hiába szeretnék olyan lány lenni, aki imád képregényt olvasni (csak egy hülye példa), egyszerűen nem leszek az, mert nem szeretek. :D
    Illetve a kapcsolatokról szóló véleményét totál osztom, hogy nem biztos, hogy jó, ha mindig mindent kimondunk, vannak apró sérelmek, amik elmúlnak maguktól, és totálisan felesleges miattuk felkavarni a mindennapokat, mert csak megmérgezik a szerelmet az ilyesmik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2012-ben, elolvastam a hétvégén a posztodat róla :) Az nekem is szimpi volt, hogy beszámol a hibáiról, ezzel tényleg közelebb hozza magát az olvasókhoz.
      A kapcsolatos rész nekem is tetszett - meg kell találni az egyensúlyt az elhallgatás meg a kimondás között :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.