Craig Thompson - Blankets

Idén szeretnék minél több könyvet angolul olvasni és a könyvbingós kihívásaimra képregényeket is kell olvasnom, így a molyon az angol nyelvűek között böngésztem a héten. Erről nagyon jókat írtak, így lelkesen vágtam neki. 

Craig Thompson saját életét öntötte képregény formába: a gyerekkorától, az első szerelméig, és fiatal felnőtt éveiig. A Blankets 2003-ban jelent meg, és a Time magazin az év képregényének választotta. Ezen kívül nyert jó néhány díjat is, és több nyelvre lefordították - magyarra még nem (nálunk nem annyira elterjedt a felnőtt-képregény olvasás, mint mondjuk Amerikában, vagy Franciaországban, pedig lehetne :) )

pinterest
Ez volt az első hosszabb lélegzetvételű képregényem, vagyis graphic novelem - rá is szolgál a regény címkére, mert majdnem 600 oldal, és nagyon komplex mű.

Craig egy szigorú, és nem éppen jómódú evangélikus családban nő fel - az öccsével kell megosztani az ágyát, minden vasárnap templomba jár, ahol mindenféle pokoli tüzekkel riogatják és azzal, hogy a rajzolás nem istennek tetsző dolog. Pedig neki a rajzolás a menekülés a frusztrációkkal teli gyerekkorából, ahol az iskolában mindig piszkálják, az öccsével nem mindig jön ki jól, bűntudata van mindig valami miatt. Elég elcseszett gyerekkora van, annyira sajnáltam őt is, meg az öccsét. 

Komplex ez a képregény - foglalkozik az iskolai 'terrorral' (bullying), a bigott vallásossággal, megjelenik benne a molesztálás (ez a rész, fuhh :/), később a tinédzserkori problémák - barátnő kérdés, és bepillantást nyerünk egy másik elcseszett családba. 

pinterest
A képregény legfontosabb és legszebb része az két hét, amit Craig a szerelménél, Rainánál és családjánál tölt. Itt bontakozik ki a keresztény téli táborban bimbózó vonzalom, amit később levelekkel tartottak fenn. Ez lehetett Craig életének legszebb két hete, amikor szinte minden pillanatot a lánnyal tölthetett - fokozatosan kerültek egyre közelebb, ám több probléma is adódik, ami reálissá teszi a történetet. 

A címbeli takaró - szerintem - Craig akkori élete két fontos területére utal, egyrészt az öccsével megosztott (nyáron meg gyűlölt) takaróra, ami alatt összebújhattak, vagy játszattak vele (az ágy a hajó, a takaró volt a vitorla), a másik pedig az a patchwork takaró amit Raina készített neki. 

Nagyon tetszett ez a képregény - annyira őszinte és reális. Érdekes volt a történet, és a rajzok olyan pluszt adtak ehhez, hogy még a sok vallásos rizsát is megbocsátottam neki. +Igazi téli olvasmány, mert sok rész játszódik télen, pont jókor találtam rá :) 

5/5

Kiadó: Top Shelf Productions
Kiadás éve: 2003
Oldalszám: 582
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"„A rarity: a first -love story so well remembered and honest that it reminds you what falling in love feels like. Achingly beautiful.” – TIME„In telling his story, which includes beautifully rendered memories of the small brutalities that parents inflict upon their children and siblings upon each other, Thompson describes the ecstasy and ache of the obsession (with a lover, with God) and is unafraid to suggest the ways that obsession can consume itself and evaporate.” – The New York Times Book Review"

2 megjegyzés:

  1. Erre régóta kíváncsi vagyok én is, még évekkel ezelőtt ajánlotta egy offline barátom.
    Szép a borítója is. :)
    Hú egyébként nem gondoltam, hogy ilyen komoly témák is vannak benne...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor már ketten mondjuk, hogy olvasd el ;)
      Nagyon szép az egész - a rajzok, főleg a flashbackes megoldások, meg az érzelmek érzékeltetése tetszett nagyon.
      Bizony, van itt minden! Szeretnék még hasonlót olvasni!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.