Anna Gavalda - Billie

Anna Gavalda időről időre elvarázsol, tényleg többet kell olvasnom tőle, mert ez a kisregénye is annyira beszippantott, hogy muszáj volt a vasárnap délutánomat rászánnom! 

Adott két kívülálló gyerek, akiket egy iskolai irodalomóra különfeladata hoz össze. Billie-t, aki a kisvárosi nyomornegyedben született és él, akit az anyja elhagyott, aki apjával és annak nőjével és pereputtyával kénytelen megosztania életét. A fiú, Franck viszonylag normális családból való, ám évek óta tudja hogy a fiúkhoz vonzódik, persze a megszállott apja ezt sosem tudhatja meg.

Ez a két gyerek talál egymásra, és nyújtanak vígaszt egymásnak, eleinte egy színdarab szereplőinek a bőrébe bújva, évekkel később pedig őszintén beszélgetve, igaz barátokként. 
"Mindketten tudjuk, honnan jövünk, és valahányszor boldognak látjuk a másikat, az olyan frissítőleg hat ránk, mint a mentolos Fisherman's Friend. Élvezzük a másik miatt, élvezzük magunk miatt, és a nagy öröm miatt."
Billie végigjárja azt az utat, ami egy mélyszegénységben élő lánnyal megeshet - lop, kihasználja a teste nyújtotta előnyöket, boldogtalan kapcsolatokat él át, nem tanul, de dolgozik és küzd, ameddig az élet újra révbe nem sodorja. 
Franck élete nagy részében az apjának próbál megfelelni, ezzel védve az anyját is, ám az ő élete se jobb - állandó hazugságban és félelemben élni, hogy kiderül a titka, és olyan pályára készül ami, csak a szüleinek tetszik.
"Mert igen, az élet ebben is olyan igazságtalan, mint bármi másban, és azoknak az embereknek, akik tehetségesebbnek születtek a többinél, nagyobb szerencséjük van az életben. Ez undorító, de ez a helyzet: az erősebb kutya baszik."
Billie monológja beszippantott, a fura kezdőjelenet után elmesélte a gyerekkorát, barátságuk történetét és azt hogy hogy a fenébe kerültek ebbe a hülye helyzetbe.

A könyv fojtogatott, húzott maga után hogy kiderítsem mi történt, hogy ugye jobb lesz minden? A végén fellégezhettem és a szívembe zárhattam ennek a különleges barátságnak a történetét, ami a társadalmi problémákról is képet fest, és a naiv lelkemnek megfelelő megoldást, és jövőképet adott.

5/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Billie
Oldalszám: 222
Ár: 3290 Ft
Borító: 3/5 (az eredeti borító - a szamaras - csak szerintem nagyon béna??? :D)

Fülszöveg:
"Anna Gavalda a rejtőzködőknek ajánlja ezt a regényét. „A láthatatlanság harcosainak", akik a társadalom peremére kerültek, és „reggeltől estig levegő után kapkodnak", ha nagy küzdelmek árán mégis meg szeretnék valósítani önmagukat. Egyik főhősét Francknak hívják – mert a fiú anyja imádta Franck Alamo énekest. A másikat Billie-nek – mert a lány anyja rajongott Michael Jacksonért és a Billie Jeanért. Vagyis két külön világból érkező fiatal találkozik, akik mégis megértik egymás szenvedéseit: Franck a homoszexualitása miatt kerül kényelmetlen helyzetekbe, Billie a katasztrofális gyerekkora emlékeitől próbál megszabadulni. Anna Gavalda a rá jellemző lélektani érzékenységgel mutatja meg humorral és olvasmányosan, hogy hogyan lehet a folytonos kudarcok ellenére továbblépni, sőt napról napra megküzdve önmagunkkal és a lehúzó közeggel akár még kiteljesedni is. Lélekmelengető módon mutatja be, hogy milyen sokat tud segíteni az együttérzés."

3 megjegyzés:

  1. A szamarat én se tudtam hova tenni.
    Gavaldát én is szeretem még mindig, hiába tartják giccsesnek, de a Vigaszággal nem bírtam zöld ágra vergődni. Lehet, hogy bele kellene rakni a 2016-os VCs-be.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A történetben szerepel az tény, de basszus, teljesen félrevezeti szerintem az olvasót - Billi a kiscsacsi története? :D
      Jövőre szeretnék én is pótolni tőle, a könyvtár jól áll a könyveivel, szóval majd kihozogatom onnan :D Vígaszág, asszem azt én is elkezdtem, de félbehagytam :D

      Törlés
  2. Én már az elején elvéreztem... na, majd jövőre megpróbálom.:)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.