Pacskovszky József&Zsolt - Nő kutyával és holddal

Ismét egy szerzőpáros regényét olvastam el, Pacskovszky Józsefet eddig filmrendezőként ismerhettük, testvére Zsolt műfordító és önálló regénye is megjelent, közösen valami újba fogtak, egy Skóciában játszódó - de magyar főszereplős - krimit olvashatunk tőlük. 

A cím értelme elég hamar kiderül, (amúgy nagyon tetszik a borító-cím-jelenet koncepció), Gimesi Emma 24 évesen Londonban él angol párjával és egy skóciai kiránduláson ismerkedik meg egy Alan Hunter nevű fotóssal. A találkozás elindít a lányban valamit, belátja, hogy élete egy helyben toporog, szakít Rayjel, és hazamegy Budapestre. 

Tíz évvel később már rendőr, és egy bűnmegelőzési konferencia miatt látogat Londonba. Újra felveszi a kapcsolatot Alennel, akivel igazából csak pár percet töltött együtt, és hirtelen kalandvágytól fűtve Edinburghba utazik. 

A könyv eleje akár egy chicklit, de hamar átfordul krimibe - Alan gyertyafényes vacsorával készül a vidéki nyaralójában Emma tiszteletére, de az este közepén egy telefonhívás miatt magára hagyja a nőt. Eltűnik, és Emma hiába várja napokig... persze nem ül a babérjain, saját szakállára nyomozásba kezd, hogy kiderítse mi történt vendéglátójával és jövőbeli, lehetséges szerelmével.

Kirkcaldy
Ezzel párhuzamosan több szereplő szála elindul és nem győzzük kapkodni a fejünket a zsarolások, pénzek és verőemberek kuszaságában. A skót rendőrség is bekapcsolódik az ügybe és Emmát hol gyanúsítottként, hol segítőként ítélik meg az ügyben.

Ami tetszett - a borongós skót környezet (pont illett az évszakhoz és időjáráshoz - a könyv is november végén játszódik), az ahogy átfordult a regény krimibe (a thriller résznek annyira nem örült a lelkem).

Ami viszont nem tetszett, hogy nekem nem lett szimpatikus Emma, valahogy rendőr létére is túl esendő volt, lehet valakinek pont ez tetszik a könyvben, hogy hétköznapi, de engem zavart hogy mindig ráakaszkodott valami férfire, hogy segíííííts már megoldalni ezt az ügyet. A befejezés dobott egy kicsit az egészen, de néha jobban érdekelt a lengyel rendőrfőnök, vagy az exrögbisztár sorsa, mint az övé, vagy Alané.

Amúgy a könyv erőssége, hogy sokféle karaktert felvonultat és sokféle életbe enged bepillantást - történető üzletasszony, verőemberek, behajtók, rendőrök, mind-mind érdekesek voltak., bár néha elgondolkodtam, hogy miért szedtek össze ennyi nyomasztó élettörténetet? 

4/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 386
Ár: 3180 Ft
Borító: 5/5

Részlet

Fülszöveg:
"Magányos nő kutyával és holddal – ezt a címet adja képének Alan Hunter, aki a huszonéves Emmát lopva lefényképezi egy zord skóciai szigeten. A magyar rendőrnő és a skót fotós hamar megtalálja a közös hangot, mégis tíz év telik el, mire ismét találkoznak. Emma főnöke parancsára a magyar rendőrség képviseletében vesz részt egy londoni bűnmegelőzési konferencián, de amint Alan meghívja magához, tüstént otthagy mindent, és Edinburgh-ba indul. A nőt a fotós gyertyafényes vacsorával várja, ám egy váratlan telefonhívás elszólítja, és Emma magára marad a tengerparti nyaralóban. S hiába várja Alant vissza.
Az örökké szitáló esőben, az ólmosan szürke novemberi ég alatt Emma maga ered a férfi nyomába. A Londonból még idillinek ígérkező utazás hamarosan rémálomba fordul: egy felkapaszkodott üzletasszony, a civil életben a helyét kereső visszavonult sportsztár, kétes alakok, lecsúszott egzisztenciák, megkeseredett és jobb sorsra érdemes emberek kusza viszonyai, sötét üzelmei labirintusában kell Emmának boldogulnia. A tét pedig már nemcsak az, hogy megtalálja a férfit, akitől zsákutcába futott élete fordulatát reméli, hanem hogy ő maga életben maradjon.
A Pacskovszky fivérek bemutatkozó regénye rózsaszín felhős romantikus történetként indul, ám a komor hangulat, a baljós előjelek, a szereplők rejtett szennyes szándékai hamar kizökkentik az olvasót a komfortzónájából. A krimi, noir és thriller elemek alkalmazásával a regény igazi műfaji bravúr, hiánypótló a hazai szórakoztató irodalomban."

Megjegyzések

 1. Örülök azért, hogy tetszett! :) Nekem nem volt zavaró se az, hogy Emma kicsit határozatlan és esendő volt, se az, hogy nem volt egy normális sors se :D de nagyon magával ragadott a regény, amikor olvastam, nem is nagyon gondolkodtam semmin közben, csak élveztem. Ez meg egy jó krimi ismérve ;) Remélem olvashatunk még a Pacsyktól. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet én voltam nyűgösebb a könyvhöz, de kíváncsi lennék még valami hasonló történetre. :) (Szegények nevét mindig rosszul mondtam-írtam, lePacsovszkytam őket :D)

   Törlés
  2. Pacskovszkyk is, jól írtad :D csak én "becézem" őket :D

   Törlés

Megjegyzés küldése

na ehhez szólj hozzá ;)