Pacskovszky József&Zsolt - Nő kutyával és holddal

november 21, 2015
Ismét egy szerzőpáros regényét olvastam el, Pacskovszky Józsefet eddig filmrendezőként ismerhettük, testvére Zsolt műfordító és önálló regénye is megjelent, közösen valami újba fogtak, egy Skóciában játszódó - de magyar főszereplős - krimit olvashatunk tőlük. 

A cím értelme elég hamar kiderül, (amúgy nagyon tetszik a borító-cím-jelenet koncepció), Gimesi Emma 24 évesen Londonban él angol párjával és egy skóciai kiránduláson ismerkedik meg egy Alan Hunter nevű fotóssal. A találkozás elindít a lányban valamit, belátja, hogy élete egy helyben toporog, szakít Rayjel, és hazamegy Budapestre. 

Tíz évvel később már rendőr, és egy bűnmegelőzési konferencia miatt látogat Londonba. Újra felveszi a kapcsolatot Alennel, akivel igazából csak pár percet töltött együtt, és hirtelen kalandvágytól fűtve Edinburghba utazik. 

A könyv eleje akár egy chicklit, de hamar átfordul krimibe - Alan gyertyafényes vacsorával készül a vidéki nyaralójában Emma tiszteletére, de az este közepén egy telefonhívás miatt magára hagyja a nőt. Eltűnik, és Emma hiába várja napokig... persze nem ül a babérjain, saját szakállára nyomozásba kezd, hogy kiderítse mi történt vendéglátójával és jövőbeli, lehetséges szerelmével.

Kirkcaldy
Ezzel párhuzamosan több szereplő szála elindul és nem győzzük kapkodni a fejünket a zsarolások, pénzek és verőemberek kuszaságában. A skót rendőrség is bekapcsolódik az ügybe és Emmát hol gyanúsítottként, hol segítőként ítélik meg az ügyben.

Ami tetszett - a borongós skót környezet (pont illett az évszakhoz és időjáráshoz - a könyv is november végén játszódik), az ahogy átfordult a regény krimibe (a thriller résznek annyira nem örült a lelkem).

Ami viszont nem tetszett, hogy nekem nem lett szimpatikus Emma, valahogy rendőr létére is túl esendő volt, lehet valakinek pont ez tetszik a könyvben, hogy hétköznapi, de engem zavart hogy mindig ráakaszkodott valami férfire, hogy segíííííts már megoldalni ezt az ügyet. A befejezés dobott egy kicsit az egészen, de néha jobban érdekelt a lengyel rendőrfőnök, vagy az exrögbisztár sorsa, mint az övé, vagy Alané.

Amúgy a könyv erőssége, hogy sokféle karaktert felvonultat és sokféle életbe enged bepillantást - történető üzletasszony, verőemberek, behajtók, rendőrök, mind-mind érdekesek voltak., bár néha elgondolkodtam, hogy miért szedtek össze ennyi nyomasztó élettörténetet? 

4/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 386
Ár: 3180 Ft
Borító: 5/5

Részlet

Fülszöveg:
"Magányos nő kutyával és holddal – ezt a címet adja képének Alan Hunter, aki a huszonéves Emmát lopva lefényképezi egy zord skóciai szigeten. A magyar rendőrnő és a skót fotós hamar megtalálja a közös hangot, mégis tíz év telik el, mire ismét találkoznak. Emma főnöke parancsára a magyar rendőrség képviseletében vesz részt egy londoni bűnmegelőzési konferencián, de amint Alan meghívja magához, tüstént otthagy mindent, és Edinburgh-ba indul. A nőt a fotós gyertyafényes vacsorával várja, ám egy váratlan telefonhívás elszólítja, és Emma magára marad a tengerparti nyaralóban. S hiába várja Alant vissza.
Az örökké szitáló esőben, az ólmosan szürke novemberi ég alatt Emma maga ered a férfi nyomába. A Londonból még idillinek ígérkező utazás hamarosan rémálomba fordul: egy felkapaszkodott üzletasszony, a civil életben a helyét kereső visszavonult sportsztár, kétes alakok, lecsúszott egzisztenciák, megkeseredett és jobb sorsra érdemes emberek kusza viszonyai, sötét üzelmei labirintusában kell Emmának boldogulnia. A tét pedig már nemcsak az, hogy megtalálja a férfit, akitől zsákutcába futott élete fordulatát reméli, hanem hogy ő maga életben maradjon.
A Pacskovszky fivérek bemutatkozó regénye rózsaszín felhős romantikus történetként indul, ám a komor hangulat, a baljós előjelek, a szereplők rejtett szennyes szándékai hamar kizökkentik az olvasót a komfortzónájából. A krimi, noir és thriller elemek alkalmazásával a regény igazi műfaji bravúr, hiánypótló a hazai szórakoztató irodalomban."

3 megjegyzés:

  1. Örülök azért, hogy tetszett! :) Nekem nem volt zavaró se az, hogy Emma kicsit határozatlan és esendő volt, se az, hogy nem volt egy normális sors se :D de nagyon magával ragadott a regény, amikor olvastam, nem is nagyon gondolkodtam semmin közben, csak élveztem. Ez meg egy jó krimi ismérve ;) Remélem olvashatunk még a Pacsyktól. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet én voltam nyűgösebb a könyvhöz, de kíváncsi lennék még valami hasonló történetre. :) (Szegények nevét mindig rosszul mondtam-írtam, lePacsovszkytam őket :D)

      Törlés
    2. Pacskovszkyk is, jól írtad :D csak én "becézem" őket :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.