Helene Wecker - A gólem és a dzsinn

Ez a könyv volt az, ami múlt héten kirántott a kisebb olvasási válságomból, a helyszín (New York az 1900-as évek elején egyre nagyobb kedvencem, lásd még Téli meseVitaGyönyörű titkok múzeuma) és a mitológikus teremtmények miatt már érdekelt a megjelenése óta.
Már az első oldalak után lelkesen olvastam ezt a különös mesét.

Chavát egy emigráns lengyel férfi kívánságára készíti egy remete, aki élete során a héber misztikus hagyományokba ásta bele magát. A New Yorkba tartó hajóúton a férfi, Rotfield meghal, de előtte még életre kelti mátkáját.
Chava egy agyagból készült gólem, aki mindenben gazdája parancsait követi, és emberfeletti ereje van. Amerikába már egyedül érkezik, leleményes módon kikerüli a partraszállás előtti vizsgálatot, és hamar pártfogóra lel egy öreg rabbiban.

Ahmad egy new yorki szír közösségben, egy bádogosműhelyben ébred újra öntudatára, miután a bádogos Arbíli egy régi olajospalackból véletlenül kiszabadította. A dzsinn emberbőrbe béklyózva, az emlékeit elvesztve próbál úrrá lenni a helyzeten és közben hasznossá tenni magát a műhelyben. De nem nyugodhat - és mivel aludnia nem kell - New York utcáit járja éjjelenként.

Egyik éjjel találkozik ez a két furcsa teremtmény és elkezdik egymás társaságát keresni, hisz az emberek nem érthetik meg őket, a kívülállókat.

tumblr
Mindketten különböző emigráns nemzetiségben találnak menedékre - Chava a zsidóknál, Ahmed Kis-Szíriának nevezett részen. Érdekes volt itt is rácsodálkoznom, hogy New York micsoda olvasztótégelye volt ebben az időszakban a különféle nemzetiségnek!

Chava és Ahmed két ellentétes személyiség, a gólem amellett hogy emberfeletti erővel bír, hallja-érzi a többi ember gondolait, vágyait és a termesztéből fakadóan segíteni akar rajtuk. Megfontolt, tisztában van a korlátaival és a létezése veszélyeivel. Ahmad ezzel szemben tüzes (mint a dzsinnek általában), meggondolatlan, a vágyai és az ösztönei hajtják és mindennél jobban szabad akar lenni.

Miközben egyre jobban megismerjük kettejük jelenlegi életét, kapunk néhány emléket Ahmad régi életéből, és ezzel párhuzamosan elindul Európából egy furcsa szerzet, aki valami módon fenyegetettséget jelent rájuk.

Nagyon szerettem ennek a regénynek a világát, a két eltérő nemzetiség bemutatását, a mellékszereplőket, és a befejezés is jó volt. Nincs semmi sablonos amerikai fantasy megoldás benne, látszik hogy az írónő testközelből ismeri ezeket a meséket. Asszem kedvenc (kell egy saját példány :D)

5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: The Golem and the Jinni
Oldalszám: 504
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Chavát egy kabbalista mágiát űző rabbi keltette életre a tizenkilencedik század végén egy férfi kívánságára, aki feleségre vágyott – ebbe az agyaggólembe azonban szokatlan módon emberi kíváncsiságot plántáltak. Miután Chava gazdája meghal a tengeren, a gólem egyedül érkezik meg New Yorkba, ahol útmutatás nélkül, önmagának kell boldogulnia. Ahmad dzsinn, a tűz teremtménye, aki az ősi szír sivatagban született. Évszázados rabságából egy manhattani bádogos szabadítja ki, Ahmadot azonban egy törhetetlen vaspánt továbbra is ehhez a világhoz láncolja. A gólem és a dzsinn a helyüket keresik az Újvilágba özönlő emigránsok között. Hiába ellentétes a természetük, egy véletlen találkozást követően barátságot kötnek. Hamarosan ráeszmélnek, hogy egy óvilági hatalom a nyomukba eredt – és ez a létüket fenyegető sötétség fontos döntés elé állítja őket.

2 megjegyzés:

  1. Na ehhez is meghoztad a kedvem, de majd könyvtárból, bár most TÉNYLEG elhatároztam, hogy ha elfogytak a könyvtáriak, akkor szépen visszaviszem őket, és egy darabig nem megyek a közelébe. :)
    Amúgy ugye a The Diviners is ilyen századeleji New York-i történet, a hangulata nagyon erős, és alapvetően nem rossz könyvként maradt meg bennem, de ooolyan hosszú... A Fekete madarak árnyékában-t te olvastad? Az első vh. körül játszódik, csak Kaliforniában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg jó könyv, ajánlom ezerrel :)
      Igen a Diviners is kor és helyszín szerint stimmel, de a mérete elriasztott engem is :D
      Igen olvastam, az is nagyon tetszett :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.