Agatha Christie évforduló

szeptember 16, 2015
Agatha Christie épp 125 éve született (1890. szeptember 15), egészen pontosan tegnap volt az évfordulója, amiről világszerte megemlékeztek.
A 2015-ös évben sok program kapcsolódik a krimikirálynő ünnepléséhez, ennek (meg hogy kezdek én is AC fan lenni :D) szentelem ezt a bejegyzést.

Az Európa kiadó facebook oldalán is pörögnek az Agathás hírek, lehet náluk londoni utat nyerni, megszavazták a magyar olvasók a legnépszerűbb AC regényeket. A Tíz kicsi néger, a Gyilkosság az Orient expresszen és a Halál a Níluson lettek dobogósok, ezekből készül majd egy gyűjteményes kötet (beszerzendő ;) ).

A BBC két tv adaptációval is készült az évfordulóra - most forgatják a Tíz kicsi négert (And Then There Were None), a Partners in Crime pedig már elkészült. Ez utóbbi a Tommy és Tuppence sorozat megfilmesítése (felkerült a várólistámra mindkét formában :)). Rá kellett jönnöm, hogy Agatha nem csak Miss Marplenek és Poirotnak szentelt sorozatot.
Amúgy elég vátlozatos az életműve, mert álnéven (Mary Westmacott) írt romantikus könyveket is, ezek a Partvonalnál jelentek meg hazánkban.
tumblr
Két új könyv jelent meg mostanában az Európánál az évforduló alkalmából, illetve a gyűjteményes kötet várható még, amire nagyon kíváncsi leszek. Ezen kívül több regénye már új borítóval jelent meg (ezek nagyon tetszenek).

A szárnyak szava
"Új oldaláról ismerhetjük meg a krimi királynőjét ebben a kötetben - ugyanis Agatha Christie természetfölötti novelláiból állítottunk össze egy csokrot. Mit szeretne a bársonyruhás baba, amit a szabóműhelyben soha nem ott találnak reggel, ahol este hagyták? Miért nézi cigánynak Dickie Carpenter az elbűvölő, aranyhajú Alistair Haworthöt? A sorsával elégedett milliomost megszólítják a szárnyak; szavuk elől tényleg nincs menekvés? Olvashatunk még klasszikus kísértettörténetet és szellemidézést, s az egyik elbeszélés a fekete mágia titkait tárja fel. Mindenki, aki kedveli a józan ésszel megmagyarázhatatlan, borzongatóan sejtelmes történeteket, élvezettel forgathatja a kötetet." (a Kiadó)"
A kis szürke agysejtek - Poirot bölcsességei

""A kis szürke agysejtekben van minden rejtély nyitja." Hercule Poirot a világ leghíresebb nyomozója. Tojásfejű, hiú, mérhetetlenül büszke a bajszára és "kis szürke agysejt"-jeire. Lehet is, hisz ezeknek a segítségével fejtette meg a huszadik század legmeghökkentőbb bűnügyeit. De mennyire ismerjük az embert magát? Ebben a kötetben több mint ötven regényből és novellából találhatóak idézetek - mulatságosak, mély értelműek és árulkodóak. Segítségükkel majdnem mindent megtudhatunk a világ leghíresebb belgájáról, és a Krimi királynőjének humoráról és bölcsességéről. Ráadásul a kötetben található Agatha Christie cikke leghíresebb teremtményéről és hozzá fűződő viszonyáról."

Érdekességek:

5 megjegyzés:

  1. Tök jó ez a lelkesedés, és az is tetszik, hogy így foglalkoztak az évfordulóval :)) A legjobb háromba bekerült könyvnél csak a Halál a Níluson szúrt szemet, az nekem nem jött be annyira, a másik kettőt imádtam. :)
    Tommy és Tuppence is érdekes nyomozópáros, de azért nem olyan jók, mint az ismertebb alakok. Van még Parker Pyne is, de ő azt hiszem csak két-három könyvben szerepel, az egyik az novellás.

    A Mary Westmacott néven írt regényeit én nem nevezném romantikusnak, inkább kicsit lélektani regények, elmélkedősek. A Távol telt tőled tavaszomat és a Lányom mindig a lányomat olvastam, mindkettő tetszett annak idején, a hangulatukra, alaptémájukra emlékszem is, de nem tudom mondjuk mai fejjel mennyire tetszene. :) Mindenesetre a krimi királynője alkotott mást is, mint krimit :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már csak időm legyen olvasni tőle :)
      T és T. tv sorozatot biztos megnézem, és a Távol telt tőled a tavaszomat is felvettem a listámra.

      Törlés
  2. Hú, lesz új film a Tíz kicsi négerből? De jó! Pláne, hogy a BBC csinálja, bennük még nem kellett csalódnom.
    Hajrá az olvasással és üdv az AC-fanok klubjában! Én anno a 990Ft-os sorozatot vettem meg végig, olyan jól esik csak rájuk nézni a polcon. És rengeteg angolul is megvan, nálam ezzel indult a nyelvgyakorlás anno :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, A hobbit egyik jóképű törpje fogja játszani az egyik szereplőt - nevekkel mindig bajban vagyok :D
      Köszi :)) Télen el fogom olvasni A sittafordi rejtélyt ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.