Top5 - Az idei nyár legjobb könyvei

augusztus 30, 2015
A régebbi bejegyzések között turkálva bukkantam az egyik Top5-ös bejegyzésemre, gondoltam épp itt az ideje újra jelentkeznem ezzel a rovattal. Elég sok könyvet olvastam a nyáron, és több 5 pontos is volt, de ezek fogtak meg a legjobban:

"'Ahogy az Ólomerdő, ez se - teljesen - ifjúsági regény a kamasz főszereplő, és életkorából adódó problémák, élethelyzetek ellenére sem - annál kicsit komorabb, és komolyabb témák kerülnek elő.
Már itt is megvan az, amit annyira szeretek Csilla későbbi írásaiban - a fantasztikum, az érzékletes leírások, az olyan erős hangulatkeltés, ami miatt velem marad sokáig a regény az olvasás után is. Együtt lélegeztem Valival, az is segített jobban belehelyezkedni a történetbe, hogy már jártam több helyszínen, ami megjelenik - a budai vár, a Keleti és IC-n is épp pár napja ültem, majdnem ugyanazt az utat jártam be, mint Vali :)"

Joyce Maynard - Nyárutó
"Régen volt már ilyen, hogy a film után olvastam el a könyvet, egyrészről rosz volt, mert már ismertem a történetet, olvasás közben a film képsorai villogtak a szemem előt, de jó volt mert már a film megvett kilóra ezt az élményt a könyv csak fokozni tudta. Másrészt a nagy meleg, a nyugis hétvége és a hűtőben álló sok őszibarack miatt még közelebb éreztem magamhoz a történetet. (Sütnék is barackos pitét, de nincs itthon margarin és elfelejtettem ma is venni, jajjj :D).Gyorsan olvasható, igazi amerikai déli regény ez is - szerettem a filmmel együtt! Ajánlom azoknak, akik látták a filmet (van néhány plusz információ), ill. akik szeretik az amerikai romantikus történeteket."

Angela Carter - Esték a cirkuszbanMár a könyv elején éreztem, hogy ez különleges lesz - vagy nagyon fogom szeretni, vagy nagyon utálni. Szerencsére az első lett igaz, annyira hogy muszáj volt megrendeltem a lírától (kávéáron :D), hogy legyen egy saját példányom is. Amúgy hangulatában J. Winterson A szenvedélyére emlékeztet - csak annál még kalandosabb, hosszabb történetről van szó. (Úgy látszik a mágikus realizmus, feminimus, történelem, 1001 könyv listás címkés könyvek kedvenc olvasmányaimmá válnak :D Van még ilyen?)

Elizabeth Kostova - A történész
A történet eléggé nehézkesen indult be, és nem is volt sok kedvem olvasni, de a negyedétől-közepétől kicsit változtak a nézőpontok, kevésbé volt töredezett a narráció és végre belelendültem.A kezdeti döccenők után igazán élveztem azokat a részeket, ahol Paul a konzulense és annak kutatásai után ered, eljut Isztambulba, Budapestre (több magyar vonatkozása van a könyvnek), és Bulgáriába is. A múltbeli szála(ka)t többször megszakítja, néhol bosszantú módon a jelen, a lány (tényleg nem bukkant fel sehol a neve??) nyomozása apja után, de ezek egyre ritkulnak ahogy a tetőpontjához közeledik az '50-es évekbeli szál.


Fodor Ákos - Gyöngyök, göröngyök
Több, az előző kötetekből ismert verssel találkoztam, voltak amik egy cseppet megváltoztak (pl. címek - tündérezés), de olvastam több - számomra - újat is. A versek nagy része, ahogy az alcím is utal rá (Szerelem lépte nyomán) a szerelemről, a párkapcsolatról szólnak, ami újdonság volt az erotikus versek. Rengeteg kedvencet találtam, nem győztem feltöltögetni molyra és tumblra is teszek fel, mert ott is sokan rákattantak.


Olvastátok már valamelyiket? 
Mi volt a ti top5 nyári könyvetek?

6 megjegyzés:

  1. Jó ötlet ez a postsorozat.:)
    Én hármat olvastam közülük, a Nyárutót és az Esték a cirkuszban-t szintén nyáron, és szerettem őket. Örülök, hogy végül ennyire tetszett A történész, ma már nem biztos, hogy nekiállnék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :))
      A történész nem is volt annnyira hosszú :)

      Törlés
  2. Mindig tök jó érzés visszanézni az olvasott könyvekre, nem? Én az év végi összegzésnél szoktam így lenni, hogy kedvenceket is elég nehezen tudok választani.
    Na, A történész bekerült a csapatba, ősszel sorra kell kerítenem :)
    Ebből még az Éjszaka a cirkuszban érdekel, szerencsére úgy láttam, megvan a könyvtárnak és a héten megyek is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen-igen, meg ahogy ránézek a borítókra-címekre felidézem a hangulatukat, vagy azt a helyzetet amikor olvastam - pl. Nyárutó tikkasztó melegben a babzsákfoteleben terpeszkedve, vagy az Esték a cirkuszbant melóhelyen fejeztem be egy csendes órában :)
      A történész bizonyított :D
      Jó, jó, szerintem neked is tetszene az Éjszaka, Amadeát is ügyesen rábeszéltem :D

      Törlés
    2. Amadeának azért megvolt a könyv (mármint beszerezte) ergo előbb-utóbb elolvasta volna, csak szeret ülni a rejtett kincseken.:D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.