Szép versek - Gyöngyök, göröngyök

július 14, 2015
Februárban írtam utoljára Fodor Ákosról bejegyzést, ott is kifejeztem az igényemet egy gyűjteményes kötetre. Ez valamennyire az idei könyvhéten megvalósult - megjelent a Fekete Sas kiadónál az első posztumusz Fodor kötet, aminek a válogatását még a költő kezdte el, végül a kiadója fejezte be.

Több, az előző kötetekből ismert verssel találkoztam, voltak amik egy cseppet megváltoztak (pl. címek - tündérezés), de olvastam több - számomra - újat is. A versek nagy része, ahogy az alcím is utal rá (Szerelem lépte nyomán) a szerelemről, a párkapcsolatról szólnak, ami újdonság volt az erotikus versek. Rengeteg kedvencet találtam, nem győztem feltöltögetni molyra és tumblra is teszek fel, mert ott is sokan rákattantak.
5/5

MIKROMÁNC
meglátni és le- 
mondani róla: egy pil- 
lanat műve volt.

A KIBELEZETT PLÜSSNYÚL SZEME TOMPÁN CSILLAN
Kértél. Megkaptál. 
Megnézted: mi van bennem. 
– Mi már nem játszunk?

TÚLCSORDULÓ HAIKU: 
A SZÉPSÉGRŐL
Van, ki gyönyörű. 
Van, kin észre kell venni. 
S van, ki attól szép, 
hogy hasonlít egy csúfra, 
akit szeretek.

XÉNIÁK (53)
nagyon fél a test. 
Tér-idő-iszonyában 
tapad, fáj, habzsol

A SZERETETRŐL
Kit, mit nem volnál 
képes elengedni, azt 
csupán használod.
A többi bejegyzésem a költőről
Fülszöveg:

"A magyar haiku mestereként számon tartott, 2015 februárjában elhunyt Fodor Ákos így írt készülő, válogatott verseket tartalmazó könyvéről, mely végül első posztumusz köteteként jelenhetett meg:
„…verseskötetem örök-új témája: a szerelem. Bő fél-évszázad élményeit, tapasztalatait, gyönyörűségeit és kínjait, kudarcait és sikereit "sorolják el” e tárgyú verseim. Tervem szerint mélységesen komoly és csillámló játékosságú művek „társalognak” itt egymással és – reményem szerint – az Olvasóval. Komoly, ám nem komor, de nem is frivol JÁTÉK – és talán némi tanulság; életünk egyik leghatalmasabb és legtörékenyebb élmény-szférájának sok nézőpontból történő felmutatása és megcsodálása: ez a szándékom a GYÖNGYÖK, GÖRÖNGYÖK gyűjtemény megalkotásával és nyilvánossá tételével." A tematika – „Szerelem lépte nyomán” – önmagáért beszél; az érzékenyen formált, mívesen csiszolt, pontosságukban is tökélyre vitt szövegek sokféle aspektusból közelítik meg az örök érzésből eredő élmények szféráját, bárki számára megragadható és befogadható módon. A szerző nyíltan vállalja szubjektivitását, ám amit létrehoz, mégsem marad pusztán magánügy, személyes emlék – sorról sorra a felismerés örömével ajándékozza meg olvasóit, akik gyakran mondják verseiről: „Pontosan ezt érzem, csak én nem tudtam volna ilyen jól megfogalmazni!” Fodor Ákos érvényesen és értékálló módon öntötte tömör formába benyomásait, tűnődéseit (helyettünk is) mindazokról az igazán fontos kérdésekről, amelyek a gondolkodó-érző embert foglalkoztatják – létezésről, életről, halálról, kapcsolatokról. És persze: a felkavaróan csodálatos, a felemelő és földre sújtó, a múlékonyságában is HALHATATLAN szerelemről."

1 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy felhívtad a figyelmem erre a kötetre, nem is hallottam, hogy megjelent, így viszont azonnal landolt a kívánságlistámon. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.