Grégoire Delacourt - Vágyaim listája

Mit tennék, ha nyernék a lottón?

- családomnak adnám a nyeremény felét
- utazgatnék a világban
- építenék egy kis házat, ahol természetesen lenne egy könyvtárszoba
- tartanék cicát
- nyitnék egy kis kávézót
- megpróbálkoznék egy barista tanfolyammal
- vennék sok ruhát, meg szép dolgokat
ja és mindenekelőtt felhasználnám a nyereményt, nem dugdosnám a szekrényben a cipőm alatt, ahogy a Vágyaim listájának Jocelyne-je...

Egyrészt erről szól ez a könyv: adott egy asszony, akinek a gyerekei kirepültek, a férjével úgy-ahogy megvan, nyomasztja a múltja, az elszalasztott lehetőségei. Egy nap barátnői unszolására felad egy lottószelvényt, mint kiderül épp a nyerteset. Nem árulja el senkinek, és rágódik rajta hogy mit tegyen - úgy dönt, hogy minden mehet ugyanúgy mint eddig, vezeti a kis rövidáruboltját, a varrós blogját. Persze álmodozik, hogy miket vehetne - tehetne meg, de egy nap beüt a ménkű... 
"De változtatna ez bármin? Nem töltöttünk elég időt együtt, nem sokat nyaraltunk együtt… Vajon mindez még pótolható, a magány orvosolható? Az elhidegülés megállítható? A félelmeink legyőzhetők? A pénz közelebb hozza az embereket, vagy eltávolítja őket egymástól?"
Nagyon rövid olvasmány volt, de annál nyomasztóbb, elgondolkodtató, nem is éreztem nagy késztetést írni róla, max érdekességképp, hogy a Naiv.Szuper után sikerül megint egy lélekboncolgató, listázós könyvet olvasnom. Engem most nem fogott meg annyira, de mindenképp érdekes olvasmány volt - nem bugyuta strandkönyvnek tökéletes.
"Igen, azt gondolom, hogy túlságosan rohanunk. Túl gyorsan beszélünk. Túl gyorsan gondolkodunk, már ha gondolkodunk! Mailezünk, SMS-ezünk, és az üzeneteinket nem olvassuk el újra, nem figyelünk a helyesírásra, megfeledkezünk az udvariasságról. A dolgok értelme vész el."
4/5

Kiadó: Park
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: La liste de mes envies
Oldalszám: 188
Ár: 3500 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Az első szerelmes éjszakáinkat juttatta eszembe, azokat, amikor hajnalban azt gondolja az ember, hogy most már akár meg is halhatna, azokat, amelyek nem szólnak semmi másról, megállnak önmagukban, nem ér el hozzájuk semmi, sem a világ zaja, sem a gonoszsága. Aztán idővel ezek a zajok és gonoszságok mégis elérik az embert, és jönnek a nehéz ébredések és a kegyetlen kiábrándulások. A vágyat mindig maga alá gyűri az unalom. Az unalom pedig lebírhatatlan: csak a szerelem enyhítheti. A nagybetűs szerelem, az, amiről mindannyian álmodozunk."A korábban reklámszakemberként dolgozó Grégoire Delacourt Franciaország egyik legnépszerűbb írója. Már első könyve, a L'Écrivain de la famille (Te vagy az író a családban) számos díjat nyert, de a 2012-ben megjelent Vágyaim listája közel félmillió példányban kelt el, színdarab és film is készült belőle.A vidéki kisvárosban élő rövidáruboltost, Jocelyn Gourbette-et egy nap hatalmas szerencse éri: nyer a lottón. Bármit megvehetne magának, amit csak akar, őt mégis az foglalkoztatja, nem éppen most veszít-e el mindent, ami fontos volt számára."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.