Paula Hawkins - A lány a vonaton

Erre a könyvre pár hónapja felfigyeltem már, amikor tudni lehetett, hogy érkezik a magyar fordítás. Jól sikerült a fülszöveg - érdekelni kezdett, hogy egy elsőkönyves író milyen bestsellert tett le az asztalra. Annak ellenére is szerettem volna beszerezni, hogy ez egy thriller, ami nem igazán az én műfajom. Igaz most több ilyet olvastam -egy időre elég is- de az utóbbi időszak egyik legjobbja ez volt!

Rachel minden hétköznap ingázik Ashbury és London között, kibambul az ablakon, gondolkozik, ábrándozik. A lakótársa úgy tudja, hogy dolgozni jár, de már egy ideje elveszítette az állást, csak a látszatot szeretné megőrizni. Witneynél egy fénysorompó miatt mindig rálát a vonatablakból egy fiatal pár házára, többször látja őket - a csinos, szőke nőt és a a jó kiállású férjét a teraszon kávézni, üldögélni.  Unalmában elképzeli az életüket, azt az életét amit ő is élt pár éve, de elveszítette.
"Van valami megnyugtató az otthon biztonságát évező emberek látványában."
Ashbury vasútállomás (wiki)
Egyik nap eltűnik a szőke lány, akit Rachel Jessnek nevezett el és elkezdődik a szereplők életének szétesése. Rachel annyira magányos, hogy szeretne segíteni a párnak, belefolyik a nyomozásba, közben őt is egyre jobban megismerjük. Felszínre kerül minden titka, gondja - amik az alkoholizmusából fakadnak.

A könyv erőssége egyrészt az alkoholimussal küzdő Rachel bemutatása. Adott egy egészséges, szép nő, akinek jó állása van, szerető férje, szép háza. Ijesztő volt olvasni, hogy hogyan dőlt romba az egész, sokszor olyan hülyeségeket csinált, hogy kedvem lett volna megcibálni, hogy térj már észhez! Rajta kívül még két másik nő sorsát ismerhetjük meg, mind a hárman komoly gondokkal küzdenek. Olyan témák kerülnek elő mint a gyerekkvállalás, az elfojtott titkok, a megcsalás.

weheartit
Nem egy szívvidító olvasmány, a bőröd alá mászik, csak falod az oldalakat, hogy egyre több mocskos titkok zúduljon rád. A vége felé már sejtettem ki lesz a hunyó, de ettől még kellően elborzadtam tőle.

Nagyon erős atmoszférát teremtett az írnő, tetszett a stílusa is és az elbeszélés módja (több nézőpont, reggel és esti 'naplóbejegyzésekre' osztva).
Nem gondoltam volna, hogy ennyire megtetszik a köny, de biztos, hogy fogok még olvasni az írőnőtől! :)

5/5

Részlet
Az írónő honlapja

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 319
Eredeti cím: The girl on the train
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Ritkaság, hogy egy könyv vezesse több országban egyszerre, szinte a
Paula Hawkins
z összes fontos sikerlistát. A New York Timesét és a BarnesandNoble-ét, például. Az végképp szokatlan, hogy ezt egy debütáló író tegye. 2015 elején Paula Hawkins regénye berobbant az angolszász piacokra. Ahogy Stephen King fogalmazott, ebben a történetben csak fokozódik és fokozódik a feszültség. Nem véletlenül hasonlítják Hitchkockhoz és Agatha Crhristie-hez az írót, a Gone girlhez a történetet. Rachel ingázó, minden reggel felszáll ugyanarra a vonatra. Tudja, hogy minden alkalommal várakozni szoktak ugyanannál a fénysorompónál, ahonnan egy sor hátsó udvarra nyílik rálátás. Már-már kezdi úgy érezni, hogy ismeri az egyik ház lakóit. Jess és Jason, így nevezi őket. A pár élete tökéletesnek tűnik, és Rachel sóvárogva gondol a boldogságukra. És aztán lát valami megdöbbentőt. Csak egyetlen pillanatig, ahogy a vonat tovahalad, de ennyi elég. A pillanat mindent megváltoztat. Rachel immár részese az életüknek, melyet eddig csak messziről szemlélt. Meglátják; sokkal több ő, mint egy lány a vonaton!"

9 megjegyzés:

  1. Óh de jó, hogy valaki megerősített abban, hogy jó ez a könyv. Már nézegettem én is. Fel is csigáztál, úgyhogy felraktam a listámra.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó bejegyzés lett, kedvet kaptam, pedig elfordultam a thrillerektől, főleg a hype-oltaktól - nagyokat koppantam Flynnel is és Beukessel is :S - de ez másnak tűnik.
    Örülök, hogy tetszett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Nekem is az tetszett, hogy nem csak a borzongatást, hanem a női sorsokat hangsúlyozta ki.

      Törlés
  3. Oké, akkor ez felkerül a szülinapomra kérem majd listámra. :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem is nagyon tetszett, ahogy írod, az atmoszféra, a hangulat...nehezen bírtam letenni ! :)
    Ajánlom Nektek !

    VálaszTörlés
  5. Nem azért, hogy legyen ellenvélemény, de nekem nem tetszett, nagyon ellaposodott a közepétől kezdve, amikor úgy éreztem, hogy beindul, és történik valami, folytatódott a sivár unalom. A végében sincs semmi meglepő, ami kárpótolt volna. Én tényleg nem értem a könyve övező ámuldozást, azt meg plána nem, hogy miért hasonlítgatják Christie-hez, Christie tudott feszültséget, kételyt kelteni a szereplők és a cselekmény körül, a végén már 6 embert gyanúsít az olvasó, s persze, hogy a hetedik az elkövető, s mindez alá is van támaztva zseniális írói logikával. Ráadásul a karaktereket sem éreztem túl erősnek, a naplószerű bejegyzések egy kaptafára mennek, az az érzésem, mintha mindet ugyanaz az ember írta volna (tudjuk, hogy gen, az író, de nem erre gondolok), vagyis hol vannak az egyéniségek közti stiláris különbségek? na, mindegy, ez szubjektív, el kell olvasni, hogy legyen mindenkinek saját véleménye róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a kommentet :)
      Nekem ez volt kb az első thrillerem és jókor kapott el, beszippantott a könyv és szerintem a hozzám hasonló 'egyszeri thriller' olvasókat is - ez lehet a nagy népszerűségének a titka. A másik, hogy a téma is nagyon érdekes - alkoholista nő és betegségének hatásai, szerintem ezért is fontos könyv, még ha vannak hibái is.

      Törlés
  6. Nekem is tetszett, bár a szereplők ellenszenvesek számomra. Itt megÍrtam,hogy miért: http://riaolvas.blogspot.com/2016/03/paula-hawkins-lany-vonaton.html

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.