A kedvenc könyvem? Hááát:

május 25, 2015
Pupilláék témázós rovatának következő állomása a kedvenc könyvek.
A mi a kedvenc könyved kérdéssel egyes könyvmolyokat az őrületbe lehet kergetni - az én válaszolom általában: 'csak egyet lehet mondani?' (Igaz nem sokszor kérdezik meg, vagy inkább műfajra kérdeztek rá, hogy miket szoktam olvasni - akkor is hebegek habogok, hogy hát történelmit meg szépirodalmat, meg hát ilyen scifi-fantasy izéket is szoktam. :D)

Két éve írtam a kedvenc YA sorozataimról ill. könyvsorozataimról, így ezekről most nem beszélnék újra, hanem inkább a közelmúltban felfedezett (önálló) gyöngyszemekről, amiket sok embernek a kezébe nyomnék, hogy igen, ezt, ezt olvasd el! :)
forrás
Elöljáróban annyit megemlítenék (és ezt Nitánál már írtam), hogy nem minden 5 pontos könyvből lesz kedvenc. Kell lennie valami plusznak benne, ami miatt még az olvasás után se enged el a történet. Az évek során, mivel egyre többet és többfélét olvasok ez már elég nehéz, így mindig valami olyan könyv fog meg ami új, valamiben más, vagy éppen tényleg jó lelkiállapotban talál meg :)

Két helyről is merítettem most, közben felül is bíráltam magamban, hogy tényleg a kedvencem maradt-e az adott könyv, / így ez a lista eléggé meg lett szűrve, de még így elég sok könyv összegyűlt :)./ Egyrészről a molyos kedvenc könyv listámról, másrészt a blogon kedvenc címkés bejegyzések között válogattam. Kigyűjtöttem már régebben a kedvenc szerzőimet, bár ezt az aloldalt elég rapszódikusan frissítem, de ha valakit érdekel ott is lehet böngészni :) az ő könyveiket most kihagytam ebből a felsorolásból!
tumblr
Komfortzónából ki!
Az utóbbi fél évben olyan könyveket jelöltem kedvencnek, amit régebben biztos nem tituláltam volna annak. Ilyen most A lány a vonaton, A titkos történet, a Tolvajok tele, A szenvedély, amik nem éppen kabátkönyvek (amikbe jó beleburkolózni, amik elringatnak), hanem a lelkedbe marnak, felráznak, mégis akkora élmény volt mindegyik, hogy itt említhetem őket.

Történetek, amik elvarázsolnak
Fantasy, scifi, mágikus realista és történelmi könyvek, amikre azt tudom mondani, hogy az én műfajom, és általában nem tudok mellélőni :)
A hóleány, Kleinheincz Csilla: Ólomerdő és Üveghegy
Kate Morton: Felszáll a köd, Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a Halhatatlan
 Kate Furnivall: Az orosz szerető, Paolo Bacigalupi: A felhúzhatós lány, Hajóbontók, David Nicholls: Egy nap, Emily Arsenault: Az eltört teáspohár, Elizabeth Kostova: Hattyútolvajok, Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről, Rae Earl: My Fat, Mad Teenage Diary, On Sai: Calderon sorozat, Szikomorfán születtem.

Könyvmolyos történetek
Ha egy könyv egy könyvtárban/könyvesboltban játszódik vagy valamilyen kiemelt szerep jut a könyveknek, az már megdobogtatja az ember szívét - és könnyebben válik kedveccé - Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság. Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka, Diane Setterfield: A tizenharmadik történet, Markus Zusak: A könyvtolvaj.

Női sorsok
Az utóbbi időben ezek is egyre jobban érdeklnek, vagy figyelek fel a nőket középpontba állító történetekre. Az isztambuli fattyú, Csokoládé, Paulo Coelho: Veronika meg akar halni, Ljudmila Ulickaja: Szonyecska, Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok, Jeanette Winterson

A klasszikusok 
Egy időben (egyetem alatt meg utána pár évvel) elég sokat olvastam, hogy pótoljam a lemaradásom, ezek közül a kedvencem lett - Katherine Mansfield novellái, akit tavaly fedeztem fel, Cholnoky Viktor: Az álomirtó, Milan Kundera: Nevetséges szerelmek, Émile Zola: A Patkányfogó, E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép, Elizabeth Gaskell: Cranford, Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok, Gárdonyi Géza: Ida regénye

Egyéb (kortárs) szépirodalom
Ian McEwan: Vágy és vezeklés (a filmmel együtt), Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka, Melania G. Mazzucco: Vita (a családregények is mindig szeretem),  Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája

Amit a gyerekek-tinik kezébe adnék:
tumblr

- Tüskevár, Téli berek, és egyéb állatos könyvei (Hú, Lutra, Kele, Vuk)
- Kenneth Grahame: Békavári uraság és barátai
- Louis Sachar: Stanley, a szerencse fia
- Tom Sawyer kalandjai, Huckleberry Finn kalandjai
- Copperfield Dávid, Twist Olivér
- A pöttyös, csíkos könyvek közül ezeket olvastam: Halasi Mária: Az utolsó padban, Nagy Katalin: Rendhagyó emlékkönyv
- Celia Rees könyveit (a boszorkányos könyveiről - Bűbájos Mary a ya sorozatoknál írtam), de szerettem még a Kalózok!-at, és pár éve sikerült a Vágyak évadját elolvastam.
- Rainbow Rowell: Eleanor és Park

A többiek bejegyzései a témában:
PupillaNima, Ilweran, Anaria, MiamonaKatacita, Nikkincs

5 megjegyzés:

  1. Hú, nagyon jó kis csemegézős poszt lett, külön örültem a régebbi linkeknek is, a ya-s, sorozatos posztoknak, és tetszik a kedvenc szerzős is, praktikus, lehet, hogy én is csinálok majd valami hasonlót.
    A Stanley a szerencse fia tényleg nagyon jó gyerekkönyv, és Fekete Istvánt is előszeretettel bújtam. :)

    Jó a felosztás is! Amióta témáztunk erről, kezdek én is többet gondolkodni a kedvencekről, és lehet, hogy fogok újfent írni egy posztot az egészről, mert át kell értékelgetnem, miket mi alapján szeretek, és vajon tényleg emlékszem-e miért is lett kedvenc... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Többször nekifutottam mire kész lett :D Köszi! :)
      A Stanley nagy kedvencem volt, mikor a HP sorozat közben felfigyeltem a többi Animusos gyerekkönyvre :)
      Nekem is erősen változott a véleményem miközben írtam, és jó volt átnézni miben változott az ízlésem :D

      Törlés
    2. Van ilyen :D néha én is írok vázlatot aztán delete az egész :D most a kedvencesnél nem volt sok időm, ezért összecsapottabb is lett (legalábbis én annak látom), és nem is tudtam teljesen átgondolni, szóval biztos, hogy még fogok rajta posztban filózni. :)

      Én is akkor figyeltem fel az Animusokra, Bradley és Laura nevű könyveket is akkor kaptam, meg A macskák társaságát. :) Sajnos Lois Lowry meg a többiek már kimaradtak.

      Törlés
  2. Megnyugtató, hogy nem csak én vagyok úgy vele, hogy képtelen vagyok egyetlen kedvenc könyvet kiválasztani. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy igazi könyvmolytól ilyet nem is lehet kérni :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.