Leena Krohn - Emberruhában

április 14, 2015
Nagyon ráálltam mostanában az északi országok könyveire, ezt az ifjúsági történetet a rukkoláról szereztem - finn, svéd, izlandi írók elérhető könyvei közül böngésztem (nem volt valami sok), és ez megtetszett.

Emil a nyári szünet alatt megismerkedik a közelében lakó fura Hyyrylainen úrral, akiről ő első pillantásra meglátja, hogy az emberi ruha és viselkedés ellenére egy pelikán. Követni kezdi, és hamar megismerkedik vele, a furcsa szerzet a bizalmába fogadja és elmeséli neki a történetét.

A pelikán az egyre rosszabb életkörülményei miatt döntött úgy, hogy megfigyeli az embereket, és megpróbál beilleszkedni közéjük. Ez sikerül is neki, egyedül néhány gyerek látja csak meg a valódi formáját. Nem megy persze könnyen az átformálódás, de munkát, lakást szerez és Emil segítségével elkezd még többet elsajátítani az emberi tudásból.
"Lehet, hogy elfelejti egykori lakóhelyét, vagy pedig visszatér oda. Némely esetben csak akkor lehet elfelejteni, ha valaki egyszer már visszatért, majd újból eljött onnan. Mivel könnyen megtörténhet, hogy amikor valaki visszakapja, amiért annyira odavolt, akkor az már egyáltalán nem azonos azzal, ami után vágyakozott."
Jó kis ifjúsági történet ez az elvált szülőkről, a felnőtté válás első lépeseiről, a környezetvédelemről, egyáltalán az emberi világról - egy kis társadalomkritikával fűszerezve.
Nekem már adott olyan sokat, de a fiatalabb generációnak, fiúknak főleg jó olvasmány lehet ;)
"Csodálkozom az emberen, aki egyidejűleg képes a varázsfuvolán játszani és rakétákat gyártani. Mi az ember tulajdonképpen? És milyen?"
4/5

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 1987
Eredeti cím: Ihmisen vaatteissa
Oldalszám: 195
Ár: antikvár
Borító: 2/5 

Fülszöveg:
"Egy kisfiú, Emil a bisztróban egy furcsa külsejű úrra lesz figyelmes, akinek hosszan előreugró álla van, feltűnően sápadt, s az újságját fordítva tartja. Mintha nem is ember volna, hanem egy óriási madár, mégpedig az a nagy fehér, amelyiknek olyan jellegzetes csőre van… Emil nem csalódott. A kávézó „úr” valóban madár, egy pelikán, akinek annyira megtetszik az emberek világa, hogy elhatározza, maga is emberré válik. Megfelelő ruházatra teszt szert, állást vállal az Operában, lakást bérel, barátokat szerez, megtanul írni, könyvtárba járni, s ott elmélyül a tudományok tanulmányozásába, sőt még az udvarlással is megpróbálkozik. Kettejük barátságát és kalandjait meséli el Leena Krohn nem mindennapi eseményekben bővelkedő regénye. A hazájában igen népszerű finn írónő regénye jóval több egy játékos ötletnél, izgalmasan, kamaszfejjel is jól követhető formában az emberi lét lényegét ragadja meg. Azt boncolgatja, vajon kibújhat-e valaki saját bőréből, elégedett, boldog lehet-e saját fajtája törvényeinek, lehetőségeinek, hagyományainak megtagadásával. Aki figyelmesen olvassa a könyvet, az Olajos György különös hangulatú rajzainak majd mindegyikében is találkozhat a pelikánnal."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.