Helen Simonson - Pettigrew őrnagy utolsó csatája

Üstökösnél olvastam először erről a könyvről, január elején Nikkincs írt róla és úgy alakult, hogy szülinapomra megkaptam. A tavaszi szünetre mindenképpen be szerettem volna ütemezni, szerencsére már az első oldalak után éreztem, hogy jóban leszünk. Helen Simonsonnak ez az első könyve, de remélem még több követi ;)

Főszereplőnk, Pettigrew őrnagy nyugdíjas férfi, egy kis angliai faluban él immár 6 éve özvegyen. A könyv elején öccse haláláról kap hírt és úgy érzi kezd végtelenül magányos lenni. Ám felbukkan a falubeli bolt tulajdonosa, a pakisztáni származású Mrs. Ali, aki egyre jobban belopja magát az őrnagy szívébe. Egyre több közös programot szerveznek, megismerik egymást, közben bonyolódik több szereplő élete is - Pettigrew fia beállít egy új, amerikai barátnővel, Mrs. Ali unokaöccse múltjának két szereplője is felbukkan, Mrs. Ali helyzete bizonytalanná válik, közben a falu életében fontos szerepet betöltő golfklub szervezi az évi tematikus bálját.

forrás
Nem csupán egy különleges szerelmi történetet kapunk: tele van ellenpólusokkal és fontos kérdésekkel a könyv - a családi hagyományok és a mai normák, a generációs különbségek, a tisztelet és a büszkeség kérdése, az nemzetiségi-kulturális ellentétek, a befogadás kérdése, egy szűk csoport, az angliai falu tagjainak viszonyrendszere.

A könyv elején-közepén még féltem, hogy összességében nem lesz jó élmény ez a könyv, mivel sok szereplőt legszívesebben kupán vágtam volna valami súlyossal. Kezdve Pettigrew önző, feltörekvő fiával, a falusi sznob pletykafészkekig bezárólag. Na azért voltak itt kedves, szerethető, erős karakterek akik megmentették az élményt, meg persze az angliai helyszínek is sokat dobtak nálam a latban. Nagyon tetszett Pettigrew humora, többször felnevettem az elmés verbális tőrszúrásai miatt.
"– Persze a szerepre fiatalabb embert kell keresnünk, mint maga – mondta Alma. – És szükség lesz néhány emberre, aki a vérszomjas csőcseléket játssza. – Talán a fia, Roger elvállalná – szólt közbe Gertrude. – Illene hozzá a szerep. – A vérszomjas csőcseléké? – érdeklődött az őrnagy."
Drukkoltam több szereplőnek, hogy kitörjön a család/hagyomány által rájuk erőltetett béklyókból és megtalálják a boldogságot. Nem sikerült mindegyiküknek úgy, ahogy gondoltam, de ettől volt szép.
forrás

5/5

Kiadó: Cartaphilus
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Major Pettigrew's last stand
Oldalszám: 350
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5 (szerintem jobban sikerült, mint az eredeti összebújós pár)

Részlet a könyvből
A könyv a kiadó oldalán

Fülszöveg:
Helen Simonson (forrás)
"Edgecombe St. Mary domboktól övezett apró angol falucska. Itt éli csendes életét a szikár, lovagias, lefegyverező modorú Pettigrew őrnagy. Mindennapjainak sarokkövei az angol férfiak nemzedékek óta nagy becsben tartott értékei: tisztesség, kötelességtudás, illendőség - és a kitűnő angol tea. Távol állnak tőle a modern világ olyan "vívmányai", mint például a könnyed erkölcs vagy az internet.Öccse váratlan halála után az özvegy őrnagy és a helyi csemegebolt pakisztáni származású tulajdonosa, a szép Mrs. Ali között lassan szívbéli barátság bontakozik ki. Közös érdeklődésükből, egyebek között az irodalom szenvedélyes szeretetéből táplálkozó vonzalmuk bimbózását az őrnagy fia, Roger igyekszik sunyin feltartóztatni, ugyanis szemet vetett a családi örökségre. Mindeközben Mrs. Ali is csatára kényszerül: mogorva unokaöccse igyekszik rávenni, hogy a józan ész ellenében is tartsa tiszteletben hagyományaikat. A hangulat még puskaporosabbá válik, amikor a pénzéhes Roger rejtélyes új tervvel áll elő, majd Mrs. Ali családjában is meghökkentő hír fokozza a
háborús helyzetet.A nehézségek ellenére az őrnagy elszánja magát a hódító hadjáratra. A hadművelet ragyogóan kezdődik, ám nem éppen varázslatos véget ér. Pettigrew őrnagy vakmerő áldozatot vállal, ám hogy ennek köszönhetően kap-e újabb esélyt, azt nem tudhatjaVajon a kapcsolatuk kiállja-e a próbákat? Nem rombolják-e szét azok a veszélyek, melyeket akkor vállal az ember, amikor a boldogság reményében szembefordul a környezetével és a hagyományokkal?A Pettigrew őrnagy utolsó csatája megnyerő hangú, szórakoztató, mégis gondolatgazdag mese, melynek minden újabb fordulata örömtelien eredeti. Bűbájos hangulatú regény két özvegyről, akik álmukban sem gondolták, hogy újból rájuk találhat a szerelem. Az óvilági helyszín és a modern konfliktusok keveredésének eredménye egy igen szellemes romantikus történet korunkban - egy olyan korban, melynek komolyságát alapjaiban rengetheti meg a férfi hajzselé, a gyógyfűtea és a lappangó rasszizmus terjedése."

4 megjegyzés:

  1. Annyira szívemen viselem ennek a könyvnek a sorsát és a fogadtatását, de magam sem értem, miért :D Szerintem a Könyvfesztiválon mindenképpen beszerzem, mert egyszer láttam könyvesboltban, és alig bírtam otthagyni ezt a gyönyörű könyvet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örökbe kell fogadnod egy példányt!! :) (csak lesz megint akcióban nemsokára!)

      Törlés
  2. Nagyon örülök, hogy tetszett neked! Nálam is ez volt: szinte mindenki kihúzta a gyufát a viselkedésével, viszont az őrnagy humora mindent vitt :) Azért jó kis társ.kritika van benne, ezt is szerettem.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a csodás borítós könyvet már egy ideje kinéztem, és tök jó hogy egyre jobb véleményeket olvasok róla :) Többször kell néznem az akciós könyveket a jövőben, hogy ne maradjak le róla, mert ez kifejezetten érdekelni kezdett a posztod alapján.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.