Anna Gavalda - Édes életünk

Régi az 'ismeretségem' a francia írónővel - az Együtt lehetnénk c. regényét (amiből készült film is), még 2011 őszén olvastam, és nagy kedvencem lett. Utána - azt hiszem - a Vígaszággal próbálkoztam, de nem tetszett. 
Erre a két kisregényre viszont már a megjelenése óta fájt a szívem, éreztem, hogy ezzel újra elvarázsolna az írónő (na meg több blogger szépen írt róla - Andiamo, Nikkincs, Miamona). Most legutóbb Amadea bejegyzése adott lendületet, hogy én is nekiálljak olvasni. 

Az első kisregényben Mathildeot ismerjük meg, aki 24 éves, mester szakos művtöri hallgató, a sógoránál dolgozik (kamu profilokkal és hozzászólásokkal szerez ügyfeleket a honlapkészítő cégének. Egy nap a Diadalív közeli kávézóban felejti a táskáját, benne minden fontos dolgával, és a lakótársai pénzének egy részével... Teljes kétségbeesés, és válság, önostorozás. Ám megjelenik egy furcsa férfi...

A második kisregényben Yann-nal. a 26 éves, dizájner végzettségű sráccal ismerkedünk meg, aki közösen él barátnőjével egy jó kis belvárosi lakásban, van munkája, ám a lépcsőházban lakó bolondos házaspárral töltött pár óra teljesen megváltoztatja...
"A boldogságra arról a zajról lehet ráismerni, amit akkor csap, amikor elhagy bennünket. (…) A szerelem viszont éppen az ellentéte. Azt arról a felfordulásról ismered meg, amit a megérkezésével okoz."
Mindkét kisregényben a konkrét eseményhez vezet el minket az írónő, ami fordulatot hozott a szereplői életében. Belső monológként elmesélik nekünk, maguknak, hogy mivel elégedetlenek az életükben, mit kéne változtatni, mit hoztak magukkal korábbról.
Közös, hogy Párizsban élnek, de a történetek végén elhagyják a várost, ami talán a modern világot jelképezi, és a szívüket kezdik el követni.

Több apróságban magamra, a korosztályomra ismertem, valamiért Yann története állt közelebb hozzám, még ha - ijesztő módon - de egy másik szereplőben véltem magam felfedezni. Most a délután-este alatt ledaráltam a könyvet, de szeretném még újraolvasni... (kell egy saját példány).

5/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: La vie en mieux
Oldalszám: 272
Ár: 2990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Mathilde 24 éves. Hivatalosan művészettörténet szakos egyetemi hallgató. Valójában a sógorának dolgozik, és a munkája leginkább abban merül ki, hogy álnéven kommentelget különböző honlapokon. A nagyvárosi fiatalok tipikus életét éli. Bulizik, pasizik, lazul. Aztán egyszer elhagy egy tekintélyes összeget, és ez – különösképpen a pénzt megtaláló férfi – megváltoztatja az életét. Yann 26 éves. Bár egyetemet végzett, egy bemutatóteremben dolgozik, ahol kis koreai háztartási robotokat prezentál az érdeklődőknek. Már két éve él együtt a barátnőjével, akivel egyre hűvösebb a viszonya. Egy majdhogynem vadidegen házaspárral kell elbeszélgetnie, hogy rájöjjön, valamit nagyon elrontott az életében. Hogy mi a közös a két párizsi fiatalban? Nem találják a helyüket, és lassan már elmenne mellettük az élet a maga kihívásaival, amikor…Anna Gavalda két – egymáshoz lazán kapcsolódó – kisregénye szórakoztatóan és elgondolkodtatóan szól a 21. századi fiatalok égető problémáiról, két kor- és kórtörténetet nyújtva az olvasónak. Hősei kiútkeresők, vagy nagyobb szavakkal: az élet értelmét kutatják."

Megjegyzések