Árni Þórarinsson - A boszorkány ideje

március 28, 2015
Az elmúlt héten csak Scolaros könyveket olvastam, ezek az újak nagyon tetszenek. Főleg hogy egyre nyitottabb vagyok, a krimi és az 'északi' népek könyveire :)

Ez az izlandi krimi tavaly ősszel jelent meg magyarul, a goodreads szerint ez már a 4. könyv Einarról, az újságíróról. Szerencsére nem érezni, hogy egy sorozat darabja lenne, könnyedén fel tudjuk venni a fonalat. Az újságíró élete fordulóponthoz ért: Reykjavíkból kiküldik Izland északi részére, Akureyribe, hogy a helyi témákkal megdobja a Délutáni Lap eladásait az észak-izlandiak körében. Régi ismerőseivel érkezik Izland negyedik legnagyobb városába - a volt hírszerkesztő Ásjbörnnel (és kiccsaládjával - feleségével és kiskutyájukkal), és a fotós Jóával (aki nő amúgy :D).
Akureyri tumblr
Einarnak elég nagy pofáraesés a kiküldetés - az irodavezető Ásjbörnnel régóta utálják egymást, az új hírszerkesztő, aki a közvetlen főnöke, szintén nem a szíve csücske, aki Reykjavíkból dirigál neki, plusz leszokóban lévő alkoholista a szentem, aki dohányzással és kávéivással próbál józan maradni.
"Már este tízre jár, mikor hazaérek Spulniámhoz [törpe arapapagáj]. Örömmel üdvözöl, ami jólesik, mert kissé le vagyok törve, hogy hosszú utam ilyen csekély eredménnyel járt. Ilyenek a jó asszonyok. Örülnek a férjüknek, bármilyen hasznavehetetlenek is." - :D
A könyv húsvét környékén játszódik (pont aktuális :) ) és több furcsa haláleset történik ebben az időben, ami felkelti Einar érdeklődését. Egy nő belezuhan a folyóba egy vadvízi csapatépítő kalandtúrán, a helyi gimis színházi csapat vezetőjét is holtan találják.
tumblr

Mielőtt még olvastam volna a könyvet, azt hittem valami sötét-komor krimi lesz, de tévedtem - inkább hétköznapi történet humorral és érdekes szereplőkkel. Persze van itt halál, és rejtély, amit Einar derít fel, a rendőrséggel hol együttműködve, hol más utakon járva. Beszélget az elhunytak barátaival, ismerőseivel és egyre több lesz mindkét halott körül a titok, egyre érdekesebb kép bontakozik ki róluk... hipochondria, nárcizmus, gyógyszerek és drogok mindenütt...
Közben megismerjük az izlandiak életét, az aktuális problémáikat (bevándorlók, bandák, agresszió, drog, gyógyszerfüggők).
"– A kamaszok gyakran rejtegetnek dolgokat a szüleik elől. Szeretnék megtartani maguknak a titkaikat, védik a magánéletüket. Ez része a függetlenségért való küzdelemnek, amit az önállósodás jelent, nem? Része a felnőtté válásnak."
Nagyon tetszett, hogy beleláthatunk az újságíró mindennapjaiba (akit érdekel ez a szakma, annak is jó olvasmány), bírtam Einar ironikus stílusát, az esendőségét, a kitartását. Szerettem a könyv világában lenni - a krimi szál szerintem nem volt annyira erős, inkább Einaron volt a hangsúly, a munkáján. A naiv lelkemnek az is tetszett persze, hogy a könyv közepére-végére Einar több emberrel rendezte a kapcsolatát, és az ő életükben is történtek pozitív változások :) Érdekes volt a régi izlandi színdarab, a Vajákos Loftur beleszövése a történetbe, mindig szeretem ha egy szépirodalmi mű központi szerepet kap egy másik könyvben :D A krimivel/Izlanddal/újságírással ismerkedőknek bátran ajánlom ezt a könyvet ;)

5/5

Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Tími nornarinnar
Oldalszám: 316
Ár: 3750 Ft
Borító: 5/5
A könyv a kiadó oldalán

Fülszöveg:
"The Season of the Witch – valaki ezt a számot küldi az észak-izlandi város színkörének. A színkör vezéralakját másnap sehol sem találják… A rejtély megoldása Einarra, az alkoholizmusából frissen kigyógyult újságíróra vár, aki nemrég érkezett a fővárosból. A háta közepére sem kívánja az északi kiküldetést, melynek célja, hogy tudósítson a vidéki ügyekről. Először úgy tűnik, nincs miről írni, a legnagyobb port az kavarja, hogy a helyi édességgyár vezetőjének felesége balesetet szenved a céges kalandtúrán, és nem sokára életét veszti. Ám ekkor az áldozat idősek otthonában élő anyja felhívja Einart, hogy elmondja, bizonyos benne: gyilkosság történt. Csak a vénasszony képzelődik? És lehet-e ennek köze a fiú eltűnéséhez? Einar szembeszegül a rendőrséggel, a helyi kiskirályokkal és nem utolsósorban saját kollégáival, hogy pontot tehessen az ügy végére."

4 megjegyzés:

  1. Nagyon felcsigáztatok ezzel is Lányok, mindenképpen el szeretném olvasni majd. Mostanában a krimi is amúgy jobban csúszik nálam, mint régebben, meg Izland is nagyon egyedi háttér lehet a történetnek. Remélem, hamarosan megtalálom majd a könyvtárban (a héten pont előttem vették ki a Nem minden mocsok, ami bécsit - cseppet sem voltam mérges :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos vagyok benne, hogy neked is tetszene :) Én is csak előjegyzés után tudtam megkaparintani :D (Múltkori szandis akcióban meg kellett volna vennem, most már látom!)

      Törlés
  2. Két antikváriumban is szembejött velem a könyv, de ellenálltam, és otthagytam. Viszont érzem, hogy egyre jobban rákívánok... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vedddddd meg ;) Látod, minden erre mutat, hogy olvasnod kell! Én is amint tudok, szerzek egy saját példányt :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.