Mai feminizmus - könyvajánló

Ezt a bejegyzést még tavaly októberben kezdtem el írni, de félretettem. Most az Elle márciusi számát olvasva gondoltam kipofozom és mégis közzéteszem.

Feminizmus. Mi jut eszetekbe erről a szóról? Az irányzat első képviselői? A radikális vonal? Melltartó égetések és szabadon eresztett nőiesség, zabolázatlan és igénytelen nők, hónaljszőr meg hasonlók? Talán nem.

A mai feminizmus nem erről szól, legegyszerűbben összefoglalva az egyenlőségről a férfiak és a nők között.

nem.
/ Meg kell jegyezzem, hogy életemben - még - nem ért hátrány a nememből kifolyólag, és jó lenne ha sokan elmondhatnánk ezt. Ugyanakkor szívesen látnék több női vezetőt, politikust, igazgatót mert kell a változatosság, az új nézőpontok. Nem kezdek el politizálni, mert ez a blog nem arról szól, és nem is vagyok annyira tájékozott, hogy messzemenő következtetéséket, meg összehasonlításokat hozzak más országok gyakorlatából. /

Akkor miről is akarok írni? Az új trendről, hogy egyre több mai, modern feminista közzéteszi a gondolatait. Íme néhány könyv és cikk a témából.

A poszt ötletét ez a hír adta, amiben Lena Dunham (amerikai színésznő, író, a HBO-n futó Csajok sorozatból lehet ismerős) bejelentette, hogy egy új sorozaton dolgozik, most fog megjelenni a hónap végén az önéletrajzi könyve Nem olyan csaj címen. (A könyvet már elő is rendeltem nagyon kíváncsi vagyok rá, nem sok 'celeb-irodalmat' olvasok, de ez érdekel. Annak ellenére, hogy a sorozatbeli Lenát, néha fejbevágnám a hülyeségei miatt :D)
"EL AKAROM MESÉLNI A TÖRTÉNETEIMET, SŐT, EL KELL MESÉLNEM AZOKAT, HOGY BE NE CSAVARODJAK! Nem vagyok szexszakember, sem pszichológus, ahogy dietetikus sem. Nem vagyok 3 gyerek anyja, és sikeres harisnya-üzletláncom sincs. Viszont olyan lány vagyok, akit nagyon is érdekel, milyen, ha „mindened meglehet” – vallja a szerző, Lena Dunham. Könyvében az összes csajosnak mondott témát szóba is hozza, a pasiktól kezdve az ideális testképen át egészen a karrierig. Mindezt pedig olyan egyedi megközelítésben, szókimondóan és merész humorral, ami tényleg csak egy NEM OLYAN CSAJ sajátja. "
2013-ban jelent meg Caitlin Moran – Hogyan legyünk tökös csajok c. könyve, ami számomra szimpatikus módon fogalmazta meg a feminizmus mai lényegét.
"Mert a feminizmus célja nem egy bizonyos nőtípus létrehozása. Az a gondolat cseszi el olyan régóta a feminizmust, hogy vannak inherens módon „jó” és „rossz” nőtípusok – az a tévhit, hogy „mi” nem fogadhatjuk el a kurvás csajokat, a sötét csajokat, a rosszmájú csajokat, a takarítónőt alkalmazó csajokat, az olyan csajokat, akik otthon maradnak a gyerekekkel, az olyan csajokat, akik „tündérporral üzemel” lökhárítómatricával ellátott, rózsaszín Mini Metrót vezetnek, a burkás csajokat, valamint az olyan csajokat, akik azt képzelik, hogy feleségül mennek Zach Braffhoz a Dokikból, és időnként a mentőben szexelnek, miközben a stáb többi tagja nézi és tapsikol. Tudjátok, mit? A feminizmus mindnyájatokat befogad. Mi a feminizmus? Egyszerűen az a nézet, amely szerint a nőknek ugyanolyan szabadoknak kell lenniük, mint a férfiaknak, akármilyen dilisek, ostobák, hiszékenyek, rosszul öltözöttek, kövérek, lusták vagy önteltek is. Te feminista vagy? Hahaha! Hát persze!"
Ide tartozik még a pakisztáni lány, Malala története is, Christina Lamb segítségével meséli el a pakisztáni lány az élete történetét, a harcát hogy tanulhasson, a merényletet, ami majdnem a halálát okozta. A könyv megjelenése óta megkapta - megosztva - a Nobel-békedíjat is.
"A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib katona.Amikor a tálibok elfoglalták a Szvát-völgyet, egy kislány kiállt saját jogaiért.Malala Juszufzai nem tűrte, hogy el akarják némítani, és harcba szállt azért, hogy tanulhasson. 2012. október 9-én mindezért kis híján az életével fizetett.Ezen a napon Malala épp az iskolából hazafelé tartott, amikor megtámadták és közvetlen közelről fejbe lőtték. Nem sokan bíztak felépülésében. Malala mégis talpra állt.Csodával határos gyógyulása a távoli Pakisztán egy eldugott részéből az ENSZ New York i székházáig repítette. Így vált tizenhat évesen világszerte az erőszakmentes tiltakozás példaképévé, és ő lett a valaha élt legfiatalabb hős, akit Nobel-békedíjra jelöltek.Az Én vagyok Malala nem csupán egy magával ragadó történet a családról, melynek életét felforgatta a terrorizmus, hanem megható példázat a szülők rendíthetetlen szeretetéről egy olyan kultúrában, ahol csak a fiúkat veszik emberszámba.Ez a könyv megmutatja, hogy egyetlen ember is elég ahhoz, hogy jobbá tegye a világot.Malala Juszufzai akkor került a figyelem középpontjába, amikor a BBC urdu nyelvű honlapján naplót kezdett írni az életéről a tálib megszállás idején. A Gul Makai álnéven közölt írásaiban gyakran beszél arról, családja mennyit küzd azért, hogy a Szvát-völgyben a Malalához hasonló korú lányok tanulhassanak.2012 októberében egy tálib katona megtámadta a lányt: közvetlen közelről lőtte fejbe. Malala azonban a csodával határos módon felépült, és tovább folytatja a lányok tanuláshoz való jogáért vívott harcát.Malala bátorságát és állhatatosságát 2011-ben Pakisztánban a Nemzeti Ifjúsági Békedíjjal tüntették ki, majd ugyanebben az évben a Nemzetközi Gyermek Békedíjra is jelölték. Ő lett 2013-ban minden idők legfiatalabb Nobel-békedíj várományosa.Egy éven belül kétszer szerepelt a Time magazin címlapján, másodjára azén a lapszámén, amelyben a Világ 100 Legbefolyásosabb Embere listáját közölték. Ugyancsak a befutók közt szerepelt Az Év Embere-díj várományosai közt 2012-ben.A Malala Alapítvány segítségével amelynek Angelina Jolie az egyik szóvivője, aki 200.000 dollárral támgatta az alapítvány működését Malala továbbra is a lányok tanuláshoz való jogáért folytatott küzdelem élharcosa. Ez a nonprofit szervezet a közösségi szinten megszervezett oktatást és világszerte az oktatásügyért küzdők támogatását tűzte ki céljául.A könyv társszerzője, Christina Lamb a világ egyik legismertebb külügyi tudósítója, aki 1987 óta tudósít Pakisztánról és Afganisztánról. Oxfordban és a Harvardon végezte tanulmányait, öt könyv szerzője, öt alkalommal nyerte el az Év Brit Külügyi Tudósítója-díjat, valamint neki ítélték a Prix Bayeux-t, a haditudósítóknak járó legrangosabb európai díjat is. 2007-ben részt vett Karacsiban Benazír Bhuttó kampánykörútján, ahol több tucat ember lett öngyilkos bombamerénylők áldozata. Jelenleg a Sunday Timesnak dolgozik, férjével és fiával London és Portugália között ingázik."
Chimamanda Ngozi Adichie nigériai írónőnek (wiki) tavaly jelent meg- We Should All Be Feminists címmel egy 23 oldalas esszéje, amiből Beyoncé is idézett.
„Feminista az, aki hisz a nemek társadalmi, politikai és gazdasági egyenjogúságában.” Chimamanda Ngozi Adichie nigériai szerző
Tavaly jelent meg, és elnyerte a Goodreads közönségszavazásán humor kategóriában Amy Poehler Yes Plese c. könyve, amiről először a popkultcsajokstb. egyik adásában hallottam. Amy színésznő, komikus, író és producer (legismertebb sorozata a Városfejlesztési osztály, amit szeretnék majd elkezdeni, ha kicsit több időm lesz :D).

További olvasnivalók:
  • Emma Watson a HeForShe kampányban - Elle
  • Ments meg egy kislányt - Elle
  • A feminizmus most akkor menő? - Vs.hu (jó összefoglaló a jelenlegi helyzetről, a popkultúrában megjelenő feminizmusról, és igen menő!)
  • A feminizmus modern nagykövetei - La Femme

3 megjegyzés:

  1. Kíváncsi vagyok, mit szólsz majd Lena könyvéhez, nekem nem lett túl szimpatikus a csaj, mondjuk eleve nem az, amúgy a könyv olvasható, de sok értelmes gondolatot nem találtam benne.
    Amy Poehler könyvére vagyok most rápörögve, múltkor már majdnem meg is rendeltem, de áá majd egyszer.. nem valami olcsó a paperback se. Essie Button csinált egy videót a könyvéről, és meggyőzött, hogy ezt el kell olvasnom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én is, kicsit tartok tőle, de annyira kíváncsi vagyok mit írt, hogy muszáj volt megrendelnem :D
      Tudtam, hogy kihagytam valakit! Yes, please! :) Megnézem Essie Button videóját, és bővítem a listámat ;)

      Törlés
    2. Szupi!:) A városfejlesztési osztály vicces :) mondjuk, szokni kell, de aztán jóóó :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.