Kávé-kávé-kávé

február 12, 2015
Egyik nap gondolkodtam, hogy mivel már egy éve 'komolyan' kávézom (minden napom ezzel indul :D), ezért szívesen megtudnék többet a kávékészítés módjairól. Keresgéltem könyveket, gondoltam megosztom veletek is :) Jó pár meg is van a könyvtárban, így lehet, hogy majd nemsokára jövök véleményes bejegyzéssel is ezekről a könyvekről :)

A legfrissebb és kívánságlistámon landoló könyv tavaly jelent meg:
Anette Moldvaer - Kávészenvedély
HVG Könyvek, 226 oldal, 4000 Ft
"Mi, megszállott kávérajongók, mindent megteszünk egy tökéletes feketéért. E könyv segítségével otthon is készíthetünk kiváló kávékat. Lépésről lépésre megismerhetjük a helyes pörkölési technikákat, tájékozódhatunk a különféle kávékészítő eszközökről, és felfedezhetjük a latte art titkát, amit még a profi baristák is megirigyelnének. o Száznál is több recept a világ minden tájáról, amelyek bearanyozzák a napunkat: a flat white-tól a frappé mochán és az affogatón át a café au lait-ig. o Ez a világot átfogó kalauz a legismertebb kávéfajtákat mutatja be, és segít eligazodni az Arabicák és Robusták, a Typicák és Bourbonok világában. A Kávé szenvedélyben ott van minden, amire a tökéletes kávé megalkotásához szükségünk lehet."
Catherine Atkinson – Mary Banks – Christine McFadden - Nagy kávéenciklopédia
Jószöveg Kiadó, 256 oldal, ? antikvár
"A Nagy kávéenciklopédia részletesen illusztrált útmutató egy csodálatos italhoz, a kávéhoz: történetéhez, termőterületeihez, a babfajtákhoz, a pörkölés, a darálás módszereihez és a főzési-ivási szokásokhoz. A könyv áttekintést ad a világ kávétermelő országairól, valamint az egyes babfajtákból készített kávék minőségéről és jellemzőiről. Az album bemutatja a kávé világtörténetét, a társadalomban és a gazdaságban betöltött fontos szerepét a mitikus közel-keleti kezdetektől egészen a máig, a világszerte népszerű árucikké válásig."
Howard Schultz - Sztárkávéház - A Starbucks története, csészéről csészére
HVG Könyvek, 324 oldal, 2900 ft
"Miért szeretik a Starbucks kávézókat a rajongóik, és mi a titka, hogy egy amerikai kávézólánc az ínyenc Európát is meghódította? A könyvet a legilletékesebb, a Starbucks szülőatyja és elnöke írta. Vele követjük végig azt a történetet, amiben megvalósul egy lehetetlennek tűnő álom, és felépül egy üzleti birodalom. Üzleti tanulmány és egyben szívvel-lélekkel megírt krónika."
Jon Thorn · Michael Segal - Ínyencek kézikönyve – Kávé
GABO Kiadó, 160 oldal, 3500 Ft
"Ez a kávéról szóló szakértői kézikönyv a kávé szerelmeseinek nyújt útmutatót a latték, a kapucsinók és eszpresszókávék világában való eligazodáshoz. A kiválóan felépített és gazdagon illusztrált kézikönyv kitér a kávé kiválasztásának és elkészítésének minden mozzanatára: a legjobb frissen pörkölt arabica kávébabok lelőhelyeitől a saját ízlésünknek leginkább megfelelő kávéfőzet megválasztásáig.
A könyvben világos útmutatást kapunk a különböző típusú kávébabok keverékeinek művészi összeállításáihoz és javaslatokat a legjobb kávéfőző berendezések kiválasztásához.
Bemutatjuk a kávétermelő országokat, minden fontos kávétermesztő területről részletesinformációt adunk, ismertetjük a világ különböző pontjain termesztett kávék különleges, egyedi tulajdonságait. 
Megtanítjuk a helyes kávékóstolást, illetve a tökéletes eszpresszókávé és kapucsinó készítését."

+'Kávés' regények
Anthony Capella - A kávék költője
Geopen, 552 oldal, 3990 Ft
"London, 1896. Robert Wallis pénztelen és gondtalan világfi. Amikor egyéb bevételi lehetőség híján Samuel Pinker londoni kávénagykereskedő szolgálatába áll, nem sejti, hogy élete egyszer és mindenkorra megváltozik. A költői babérokról csak álmodó, de a szavakkal jól bánó fiatalembertől azt várják, hogy Pinker lányával, a szenvedélyes Emilyvel együttműködve fogalmazza meg és kategorizálja a különböző kávék ízeit. Ez a váratlan feladat átfogó érzéki, érzelmi és – az események alakulása folytán – tényleges utazásra indítja hősünket, melynek során a kávék költője a kávé különböző ízei mellett mindenekelőtt önmagát fedezi fel. Anthony Capella az afrikai Ugandában született 1962-ben. Első regénye, a „Szerelem étke” 19 nyelven jelent meg, egyebek közt magyarul is. A „Kávék költője” elsöprő, érzéki, két évtizeden és három kontinensen át kanyargó szerelmi történet, egzotikus és feledhetetlen érzékek lakomája. A szerző írásai elválaszthatatlanok a gasztronómiától, regényeit áthatja a kulinária és az azzal összefonódó érzékiség."
Tudtok még ajánlani hasonló könyveket, illetve honlapokat? :)

Plusz képek a tumblrről - imádom ezeket :D

Ilyen kis kotyogósom van nekem is, a bögre meg kellll - természetesen :D
(forrás)
forrás
Szeretnék majd egy ilyen szép Bialettit is :)
forrás
:) forrás

7 megjegyzés:

  1. Ó, basszus, most kedvet kaptam egy kotyogó beszerzéséhez :D Amúgy van rendes kávéfőzőnk, finomat csinál, csak a legutolsó pillanatban nekiáll keserű szagot árasztani, és esküszöm, hogy már minden ruhámban azt érzem. Csak a pasi nem hiszi el, mert ő nem olyan szuperszimat, mint én. :D
    Jól néz ki a hímzésmintás bögre :)
    Elolvastam a posztodat A kávé illatáról, kell az is. :D
    Szoktál amúgy otthon mindenféle extra kávékat főzőcskézni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy cuki kotyogósnak nincsen párja :D
      Ugye milyen csecse?
      Ennek örülök, hehehe :D
      Még nem, ezért is szeretnék utánaolvasni a témának - ebben az évben kipróbáltam pár olcsóbb kv-t (tchibo, meg douwe egberts, meg rossmanban vettem segafredot), vettem egy kis egyszerű tejhabosítót - néha azzal turbózom fel a tejet, meg vettem lidlben vaníliaszirupot (kétszer használtam :D), ja meg mézeskalács fűszerkeveréket szórtam karácsony táján a tejbe, azzal is finom volt.

      Törlés
    2. Remélem nem 2x küldöm el a kommentet, rossz accounttal próbáltam.. na whatever.

      Szóóval azt kérdezném, hogy végül a Beaniest te kipróbáltad? Mindig nézem a Tescóban, de az ára az eléggé visszatart. Tejhabosító nekünk van a presszógépen, de nem tudom, hogyan kell használni :D A pasim egyszer csinált nekem vele habos kávét, de azóta se.
      Majd mindenképp ápdételj, ha jól beleástad magad a témába. :)

      Törlés
    3. Csak egyszer jött meg :)
      Nem, sajnáltam rá a pénzt, és még nem lepett meg vele senki :D
      Na az pedig jó, mondd meg neki tanítson meg, hogy kell használni.
      Mindenképp! :)

      Törlés
  2. Kedvemre való poszt, egy kávéfüggő bármikor tud kávéról olvasni, beszélgetni :)
    Nekem a nagy tervem az, hogy idén elmegyek egy barista tanfolyamra. Nagyon érdekel minden, ami kávéval kapcsolatos, meg imádom ezeknek a kávézóknak a hangulatát is, és ha nagyon sok pénzem lenne tuti csinálnék egy saját kávézót, könyvekkel meg egyéb finomságokkal.
    A pinteresten szoktam ilyen kávés képeket nézegetni, meg pinnelni, olyan jók vannak fent, hogy ihaj :)
    Kipróbálni is szeretek bármi új kávét, sajna a pénzt sem sajnálom rá, de szerencsére a könyvek és ez mellett más "káros" szenvedélyem nincs. Van pár kedvenc kávém, és otthon is mindig igyekszem alkotni valamit pedig csak sima kotyogósunk van, de én azt is szeretem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyanon én is gondolkoztam, de szerintem nálunk nem indul, de mindenképp mesélj róla, ha elmész! :)
      Igen pinterest-tumblren rengetek jó-szép kép van :D
      Inkább kv-ra meg könyvre költsön az ember, mint piára vagy cigire :D

      Törlés
  3. Nekem az első könyv van meg, a Kávészenvedély, és imádom :) Nagyon sok érdekes dolog van benne, meg rengeteg recept :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.