Friss könyvek - Január - február

február 16, 2015
Év eleji pangás, de akad néhány érdekesség - összevonom ezt a két hónapot, utána meg úgyis beindulnak a dolgok ;)
A február végi megjelenéseket nem győzöm a kívánság/várólistámra tenni ;) (A Selyemhernyót meg Lena könyvét előrendeltem, A szenvedélyt meg egy korábbi kiadásban elolvastam.

Egy kis újdonság - a goodreads januári hírleveléből is szemezgettem - akad néhány érdekesnek tűnő könyv. 

Andrew Hodges - Kódjátszma
Megjelenik: 2015. január 27., 4990 Ft, GABO
"A különös cambridge-i matematikusnak, Alan Turingnak sikerült feltörnie az Enigma rendszerét, és ezzel megváltoztatta a második világháború menetét.Már a háború előtt foglalkozott egy univerzális gép megalkotásával, majd 1945 után újból visszatért a digitális számítógéppel foglalkozó tervéhez. Turing messzelátó álmai egy digitális korszakról a mesterséges intelligencia vizióját vetítették előre.1952-ben homoszexulitásáért elítélték, és hormonkezelést rendeltek el nála.1954-ben, 41 éves korában öngyilkos lett, és ezzel a britek egyik legnagyobb tudósukat veszítették el.Andrew Hodges életrajza Alan Turingról, erről a különleges egyéniségről nagy szeretettel és tisztelettel megírt könyv.Az azonos című, több kategóriában az Oscar-díjra jelölt filmet január 29-től vetítik Magyaroszágon."
A film nagyon tetszett, lehet hogy majd ezt a könyvet is elolvasom :)

Kyril Bonfiglioli - Mortdecai
Megjelenik: 2015. január 30., 3490 Ft, GABO
"Charlie Mortdecai, a szélhámos műkincskereskedő szereti a pénzt, az italt, a művészetet és a nőket, és időnként zűrös helyzetekbe keveredik. Amikor például eltűnik egy Goya-festmény, a rendőrség nála kopogtat, nem véletlenül, majd a birtokába jut egy kompromittáló fénykép is két diplomatáról. Mortdecai rövidesen arra eszmél, hogy különböző kormányok és titkosszolgálatok emberei is holtan akarják látni, úgyhogy minden ravaszságára, valamint verőlegénye, Jock erejére is szüksége lesz ahhoz, hogy kikerüljön a csávából. Kyril Bonfiglioli regényei Angliában régóta klasszikusnak számítanak, a rendkívül humoros és csavaros Mortdecai-trilógia most egy kötetben lát napvilágot. A könyvből 2015-ben mozifilm készült, Johnny Depp főszereplésével."
A film már pár hete felkerült a várólistámra, és az utolsó vizsgák után el is megyünk rá :) Az év eleji könyves-filmes írásakor vettem észre, hogy ez is könyvből készült, a Gabo már le is csapott rá. 

Roderick Cave - Sara Ayad - A könyv története
Megjelenik: 2015. február 24., 6990 Ft, Kossuth Kiadó
"Az elektronikus könyv kora fordulópontot hozott a könyv történetében. Valójában egy régi technika elvetése és egy másik, új bevezetése végigkíséri a könyv történetét az óegyiptomi idők óta. Most, amikor a könyv az eddig ismert formájában történetének sorsdöntő pontjához érkezett, tekintsünk vissza az előző ötezer évre. Kötetünk száz példán keresztül mutatja be a könyv történetének ötezer évét a sírfeliratoktól a papiruszig, a tekercsektől a kódexekig, a drága és különleges kéziratos könyvektől a kézisajtó feltalálásáig, a gépi tömegnyomástól a digitális könyvig, az e-könyvolvasóig és ami azután következik. A világ tudáskincsének legjavát őrző tárgyakról készült csodálatos fényképek teszik teljessé a történetet. Némely munkák azért kerültek ide, mert klasszikus példái a könyvkészítés valamely korszakának, másoknak tartalma és hatása miatt adtunk helyet. Így vagy úgy, mind fontos szerepet töltött be az eszmék és a tudás közvetítésének sok évezredes történetében." (a Kiadó)"
Robert Galbraith (J.K.Rowling) - A selyemhernyó (Cormoran Strike 2.)
Megjelenik: 2015. február 28., 3990 Ft, GABO
"Amikor a regényíró Owen Quine eltűnik, a felesége Cormoran Strike magánnyomozóhoz fordul. Először azt hiszi, a férje csak elvonult magában valahová néhány napra (ahogy már korábban is), és most azt szeretné, ha Strike megkeresné és hazahozná. De ahogy Strike nyomozni kezd, kiderül, több van Quine eltűnése mögött, mint azt a felesége gondolta. Az író épp befejezett egy kéziratot, melyben vitriolos tollal megírt portrék szerepelnek szinte minden ismerőséről. Ha ez a regény megjelenik, életeket tehet tönkre – így tehát nagyon is sokan lehetnek, akik szeretnék befogni a száját. És amikor rátalálnak a bizarr körülmények között brutálisan meggyilkolt Quine-ra, versenyfutás következik az idővel: meg kell fejteni, mi vezeti ezt a kegyetlen gyilkost – mert Strike ilyennel még sosem találkozott…A selyemhernyó letehetetlen, fordulatokkal teli krimi, a Cormoran Strike-ról és eltökélt, fiatal titkárnőjéről, Robin Ellacottról szóló sorozat második kötete."
Lena Dunham - Nem olyan csaj - Egy fiatal nő útmutatója az élethez
Megjelenik: 2015. február 16., 3990 Ft, Bookline Könyvek
"Nem vagyok szexszakember, sem pszichológus, ahogy dietetikus sem. Nem vagyok 3 gyerek anyja, és sikeres harisnya-üzletláncom sincs. Viszont olyan lány vagyok, akit nagyon is érdekel, milyen, ha „mindened meglehet” – vallja a szerző, Lena Dunham. Könyvében az összes csajosnak mondott témát szóba is hozza, a pasiktól kezdve az ideális testképen át egészen a karrierig. Mindezt pedig olyan egyedi megközelítésben, szókimondóan és merész humorral, ami tényleg csak egy NEM OLYAN CSAJ sajátja. Lena Dunham 1986-ban született New Yorkban, ahol jelenleg is él és dolgozik. Az HBO Csajok című Golden Globe-díjas sorozatának írója, rendezője és főszereplője. "
Jeanette Winterson - A szenvedély
Megjelenik: 2015. február 27., 3500 Ft, Park Könyvkiadó
",,A szerelem, mondják, rabszolgává tesz, meg hogy a szenvedély ördögi, meg hogy sokan életükkel is fizettek már érte. Tudom, mindez igaz, de azt is tudom, hogy szerelem nélkül vakon tapogatózunk életünk alagútjában, és soha sem látjuk meg a fényt." Hogy mit teszünk kockára, felfedi, mi értékes nekünk.Hogy van az, hogy egyik nap az élet rendezett, elégedettnek érzed magad, talán kissé cinikus vagy, de alapjában mégis elégedett, és aztán, minden figyelmeztetés nélkül, egyszer csak a szilárdnak hitt talaj meginog, szétnyílik lábad alatt, és hirtelen egészen máshol találod magad, olyan helyen, melynek pontos helyrajzát nem ismered, s a szokások teljesen idegenek? Az utazónak legalább van választása. Aki útra kel, tudja, hogy a dolgok nem lesznek olyanok, mint otthon. A felfedező előre tudja ezt. De mi, kik csupán a véráramok útjait járjuk, s bensőnk egy-egy városára váratlan bukkanunk, nem tudunk felkészülni. Az élet hozzánk, kik addig folyékonyan beszéltük nyelvét, most idegenül szól.  Mesélek neked. Hidd el, így történt. Henri szenvedélyesen szereti Napóleont, Napóleon pedig szenvedélyesen szereti a csirkét. És Henri, a hűséges szakács Moszkváig követi a császárt, úgy hogy közben egyetlen embert sem öl meg. Mindeközben Velencében, az álarcok és lehetőségek városában, hártyákkal a lábujjai között egy csónakos lányaként megszületik Villanelle, s minthogy nő létére csónakos nem lehet, éjjelente a Kaszinóban teszi kockára a szívét. Miután Henri szívét Napóleon, Villanelle-ét pedig egy előkelő velencei patríciusnő összetöri, egy sötét csatornában keresztezik egymást útjaik. Jeanette Winterson Manchesterben született, és egy pünkösdista pár örökbefogadott lányaként nőtt fel szeretettelen, rideg légkörben. Misszionáriusnak szánták, és megtiltották, hogy olvasson. Az élményt, noha folyamatosan megírja és újraírja, azóta sem heverte ki. Hisz abban, hogy a művészet mindenkié, ezért mindenki által hozzáférhetővé kell tenni. Tíz regényt írt, többek között a Nem a narancs az egyetlen gyümölcs, A teher és A testre írva címűt. Elnyerte ,,a legjobb első regénynek" járó Whitbread-díjat, a John Llewellyn Rhys-emlékdíjat, az E. M. Forster-díjat, valamint Cannes-ban az audiovizuális műsorok fesztiváljának (FIPA) Ezüst-díját. Az 1987-ben megjelent A szenvedély Jeanette Winterson legjobbnak tartott regénye."
Helena Marten - A citromkert
Megjelenik: 2015. február 27., 3990 Ft, General Press
"Egy bátor nő, egy régi családi viszály és egy itáliai utazás...
A gazdag, Frankfurtban élő olasz kereskedő, Domenico Montanari váratlan halála fenekestül felforgatja családja életét. Végrendelete szerint a vállalkozását fia, Roberto örökölné, ám neki rejtélyes módon évekkel ezelőtt nyoma veszett. A bizonytalan helyzetben Domenico másik gyermeke, a fiatal Luisa próbálja életben tartani a családi vállalkozást, ehhez azonban szüksége van olasz rokonai segítségére. Életveszélyes utazásra indul hát az Alpokon keresztül, úti céljához megérkezve azonban olyan meglepetés várja, amelyre nem számított...Helena Marten (A kávé illata, A porcelánfestő) legújabb regénye a 18. századi Frankfurtba és egy itáliai utazásra csábítja olvasóit, akik a kalandos történetben nyomon követhetik a visszahúzódó Luisa rögös útját a boldogság felé."
A gazdag, Frankfurtban élő olasz kereskedő, Domenico Montanari váratlan halála fenekestül felforgatja családja életét. Végrendelete szerint a vállalkozását fia, Roberto örökölné, ám neki rejtélyes módon évekkel ezelőtt nyoma veszett. A bizonytalan helyzetben Domenico másik gyermeke, a fiatal Luisa próbálja életben tartani a családi vállalkozást, ehhez azonban szüksége van olasz rokonai segítségére. Életveszélyes utazásra indul hát az Alpokon keresztül, úti céljához megérkezve azonban olyan meglepetés várja, amelyre nem számított...Helena Marten (A kávé illata, A porcelánfestő) legújabb regénye a 18. századi Frankfurtba és egy itáliai utazásra csábítja olvasóit, akik a kalandos történetben nyomon követhetik a visszahúzódó Luisa rögös útját a boldogság felé."
Edward Dolnick - A képhamisító
Megjelenik: 2015. február 27., 3490 Ft, General Press
"Mit tehet egy kisstílű festő, ha elismerésre vágyik, ám az mégsem adatik meg neki? Hogyan sáfárkodhat úgy vélt vagy valós tehetségével, hogy azzal mégis kivívja mások megbecsülését? Történetünk főhőse, Han van Meegeren úgy döntött, megleckézteti azokat, akik egy jó szóra sem méltatták művészetét. Elhatározta, hogy képeket hamisít, ráadásul nem is akárki, hanem a nagy Johannes Vermeer festményeit. És tette mindezt a második világháború idején, a németek által megszállt és felforgatott Hollandiában, a teljes zűrzavar közepette. Pitiáner bűnöző volt, vagy zseniális elme? Gátlástalan csaló vagy tehetséges művész? A megtörtént eseményeket feldolgozó, lenyűgöző és lebilincselő történet egy hajmeresztő képhamisításról és három emberről szól: a nagyra becsült németalföldi festőművészről, Vermeerről, a Lány, gyöngy fülbevalóval és a Delft látképe alkotójáról; egy jelentéktelen holland festőről, aki úgy döntött, Vermeer bőrébe bújva teszi lóvá a világot, illetve egyik áldozatáról, Hermann Göringről, a fanatikus műgyűjtőről, a náci Németország egyik leghírhedtebb vezetőjéről."
Stefan Spjut - Stallo
Megjelenik: 2015. február 27., 3990 Ft, Libri
"1977. Lappföld. Svédország vezető természetfotósa rendkívüli képet készít kisrepülőgépe fedélzetéről. Egy medve látható rajta, hátán furcsa lényt cipel. A fotós szerint egy troll lehet. Ez idő tájt nyoma veszik egy kisfiúnak az egyik dalarnai erdőségben. Az édesanyja szerint egy óriás rabolta el. Soha többé nem kerül elő.2004. A fotós unokája, Susso saját kriptozoológiai, azaz mitikus lények felbukkanásaival foglalkozó honlapot üzemeltet. Amikor egy idősebb nő felhívja, és beszámol egy törpenövésű, szőrös kis lényről, akit a telke körül látott ólálkodni, Susso azonnal a helyszínre siet, és térfigyelő kamerát szerel fel. Amikor a nő unokája is eltűnik, az egyetlen nyom a kamera homályos képe a furcsa lényrőlSpjut trolljai elemi erővel sűrítik magukba a meg- és felfoghatatlant: azt, amitől rettegünk, de megismerni vágyunk, sőt, üldözünk. A Stallo különleges thriller, amelyben a feszültséget a természetfeletti misztikuma erősíti, olyan szuggesztív valóságosságot kölcsönözve így a trolloknak, amilyennel ritkán találkozik az olvasó.Stefan Spjut (1973) debütálása előtt az egyik vezető svéd napilap irodalomkritikusaként, illetve kulturális szerkesztőként dolgozott. 2008-ban jelent meg első regénye, a Fiskarens garn (Halászok meséje). Stockholmban él két gyermekével, és feketeöves taekwondós. Ez az első kötete magyarul.Szörnyek. Hát csodálkozhat bárki is, hogy Susso fintorogva felhorkant a szó olvastán? Amit ő keresett, az a legkevésbé sem volt szörny, és mégis itt, a szörnykutatók között kellett volna rátalálnia a hozzá hasonlókra. Az elmeroggyantak között! Akik horribilis összegeket pazaroltak expedíciókra, hogy úgynevezett etnolokális kriptideket fürkésszenek, vagyis olyan állatokat, amelyeket a helyi lakosság látni vélt, de a tudomány sosem tudott dokumentálni. Persze végső soron csak a szavakon lovagoltak.A szörny nem a legjobb szó, inkább afféle figyelmeztetés. A latin szótő, monere is ezt jelenti. Eredetileg az emlékezetre utalt ugyaninnen ered a monumentum szó is.De miben állt ez az emlékezet?Hogy bárkiből szörny lehet?"

Angolul
Sarah Addison Allen - First frost
Megjelenik: 2015. január 20.
Folytatódik a Waverly család története - visszatérünk az észak-karolinai Bascomba, ahol a Waverley lányok újabb problémákkal állnak szemben.
(újra kéne olvasnom az első részt, mert szeretném az év folyamán ezt is elolvasni - a fogadalmamnak hűen eredetiben :) )

Érdekesnek tűnik még:
Holly Black - The Darkest Part of the Forest - Megjelenik: 2015. január 13. 
Greer Macallister -
 The Magician's Lie 
Megjelenik: 2015. január 13. 
Megan Mayhew Bergman
Almost Famous Women: Stories Megjelenik: 2015. január 6. 

2 megjegyzés:

  1. A kódjátszma 5000Ft?? Most komolyan... Csak mert tudják, hogy nagy lesz érte a kereslet már nem tudják mennyi a határ... Ezt magyarul akartam elolvasni, azért nem vettem meg eddig, de most már meggondolom... És nem a pénz miatt, de elvből. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, megkérik az árát :/ Mondjuk 825 oldal, ha azt vesszük akkor azzal arányos az ára. Én szerintem könyvtárból olvasom, ha meglesz, mert nem biztos, hogy annyira tetszene mint a film.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.