Sarah Addison Allen - A barackfa titka

Az írónő magyarul megjelent két könyvét már olvastam - többé-kevésbé tetszett is mindkettő, ezért kíváncsian vártam ezt a regényt. Üstökös már angolul olvasta, azóta még jobban érdekelt, lehet a többi könyvénél már én se fogok a fordításra várni :)
Ez már az ötödik könyv amit, a decemberi beszerzéseim közül elolvastam - hála a téli szünetnek :D Rövid olvasmány volt, egy délelőtt alatt végeztem vele. Az elején még bizonytalan voltam, hogy tetszik-e, mennyire életszerű, de végül beszippantott és a kisebb hibái, kiszámíthatósága ellenére nem bántam meg, hogy megvettem.

A történet egy észak-karolinai kisvárosban játszódik, Walls of Waterben, ami egy nemzeti park mellett található. Főszereplőnk Willa Jackson, a század elején elszegényedett tehetős család sarja, apja halála után visszaköltözött a városba, sportboltot üzemeltet és igyekszik normális életet élni. A másik fontos női szereplő, a gazdag Osgood család lánya, Paxton - a gimis 'bálkirálynőből' lett maximalista nő, a helyi nőegylet elnöke, aki épp a város régi kúriájának felújításán dolgozik, ami mellesleg Jacksonék birtoka volt. Willa vissza-visszatér a házhoz, elképzeli milyen fényűző életet élhetett ott a nagyanyja, akit mára legyőzött a szenilitás és öregek otthonában él.

A két nő sorsa kiszámítható módon összekapcsolódik, egyre többet megismernek saját nagyanyáik életéből és közben a saját múltjukat is igyekeznek helyretenni. Érdekes volt a két nő és a két férfi sorsának alakulása, akiket a saját múltjuk, a középiskolában kialakult 'helyük' határozott meg felnőttként is - volt amelyik menekült előle és a városból, volt aki maradt és megváltozott. A könyv 'üzenete', a női barátság és összetartás fontossága mellett, ez lehet - hogy engedjük el a múltat, ne az határozza meg a jelenünket, jövőnket, hogy a többi ember milyennek lát - vél látni ("nyominak, mókamesternek, vagy királynőnek).

A történet hasonlít SAA előző könyveihez: kisváros, csipetnyi mágia, női szereplők útkeresése, (kiszámítható) romantikus szál, múltbeli titkok. Ami nagyon tetszett a könyvben, a nők barátsága, Paxton változása, a romantikus szál kibontakozás (persze, ez kell a naiv lelkemnek :D). A múltbeli szál is érdekes volt, az 1930-as évek - a bálok és a válság időszaka, ez több szerepet is kaphatott volna.

4/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: The Peach Keeper
Oldalszám: 250
Ár: 2700 Ft
Borító: 5/5 (sokkal szebb ez az élénkebb változat, mint az eredeti :))
Eredeti borító: 4/5

Fülszöveg:
"A harmincéves Willa Jackson – egy generációkkal korábban anyagi romlásba dőlt régi, előkelő déli család sarjaként – kétes hírnévnek örvend. A Blue Ridge Madam – amit még Willa ükapja építtetett, és ami annak idején az észak-karolinai Walls of Water legpompázatosabb otthonának számított – évek óta a szerencsétlenség és a botrány jelképe. Willa megtudja, hogy volt osztálytársa – a nemesi származású Paxton Osgood – kívülbelül fel akarja újíttatni az épületet, hogy első osztályú fogadót alakítson ki belőle. Ám amikor az építkezés közben egy csontváz kerül elő a magányosan álló barackfa alól, rég eltemetett titkok kerülnek napvilágra, a városkában pedig furcsa események követik egymást. A véres rejtély minden várakozás ellenére közelebb hozza egymáshoz Willát és Paxtont, akik közösen kénytelenek szembenézni a két család szenvedéllyel és árulásokkal teli történetével, illetve kideríteni az igazságot, amely a mai napig hatással van az élők sorsára."

5 megjegyzés:

  1. De jó, a héten már ez a harmadik bejegyzés erről a könyvről, amibe belefutok :D örülök, hogy azért tetszett :) Én is most olvasom (újra), hamarosan a végére érek ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen én is láttam több bloggernél :D Na és majd írsz róla, hogy mennyiben másabb?

      Törlés
  2. Nagyon örülök, hogy neked is tetszett. Szerintem nem kell sokat várni SAA regényeitől, csak pár óra nyugodt kikapcsolódást és egy kis mesébe illő történetet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így van, ilyen is kell! :) Nyelvgyakorlásnak viszont tényleg jó lenne a többit angolul olvasnom :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.