Arto Paasilinna - A nyúl éve

Mit nekem listák, meg várólistacsökkentés? Hirtelen ötlettől vezérelve inkább ismét egy finn kisregénybe kezdtem bele. Októberben már megismerkedtem Arto egyik magyarul megjelent művével, de A nyúl éve a leghíresebb műve, sok nyelven megjelent és még az 1001 könyv listára is felkerült :)

tumblr
A történet hasonlóan abszurd és őrzi a mese felnőtteknek érzést, mint Az akasztott rókák. Ebben a könyvben egy Vatanen nevű újságíró elégeli meg az életét és egy kiküldetésből hazafelé tartva megment egy törött lábú kis nyuszit. A nyulat megszelídíti, a korábbi életét maga mögött hagyva vándorútra indul Finnországban. 

Lehetetlen kalandokba keveredik: részt vesz egy erdőtűz megfékezésében, de ahelyett, hogy oltaná a lángokat hülyére issza magát egy másik férfival, medvevadászaton vesz részt külföldi diplomatákkal és feleségeikkel, viskókat, hétvégi házakat hoz rendbe, többször majdnem elveszti a nyulat. 
Remete életét él, és rosszul érzi magát a civilizációban. Az emberekben folyton csalódik - akik vagy lecsukni akarják, vagy elvenni tőle a nyulat, pedig nem akart ő sose rosszat.
"Vatanen haladt elöl, hátán a borjúval, mögötte a csendesen mélázó tehén, időnként meg-megnyalva kisborja fejét. A sor végén a nyúl szökdécselt. Vatanen azon csodálkozott, hogy nem fordul fel a borjú gyomra, amikor léptei ütemére ide-oda ingott pokróczsákjában. Igaz, ugyanígy ringatózott hónapokon keresztül az anyja hasában is. Ez volt aztán a menetelés! Vatanen igencsak megizzadt a borjú súlya alatt. Rovarok is röpdöstek, bele-beleszálltak az orrlyukába, s még csak el sem tudta hessegetni őket, hiszen mindkét kezével tartania kellett a kötelet, ráadásul még a hasán is ott fityegett a hátizsákja. 
– Néha igen nehéz egy állatbarát élete – morfondírozott Vatanen, amikor a sűrűben egy fenyőág a képébe csapódott. Vatanen még nem tudta, mi vár rá."
Humoros, téli olvasmány volt - ha valaki meg szeretne ismerkedni finn írókkal akkor jó kezdés ;)

4/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 1983
Eredeti cím: Jäniksen vuosi
Oldalszám: 302
Ár: antikvár
Borító: 1/5

Fülszöveg:

"A mai finn irodalom jellegzetesen gunyoros-kritikus hangját, a szatírikus kispróza és regény műfajait műveli Arto Paasilinna, akit a társadalmi ellentmondásokat vizsgáló új, fiatal nemzedékbe sorolhatunk: 1942-ben született az észak-finnországi Kittiläben. Mint kisregényének hőse, Vatanen, ő is volt fakitermelő erdei munkás, újságíró, szerkesztőségi munkatárs, A nyúl éve tehát nemcsak írói ötletekkel, a cselekmény fordulataival mulattatja az olvasót, hanem figurák, típusok, magatartások pontos megfigyeléseivel is szolgál. Az író első kötete Nemzeti vendégkönyv címmel jelent meg, „a finn illemhelyek milyenségéről írt tanulmányának” nevezte magát (nem ok nélkül: a civilizáció foka mérhető ezeken a szociográfiai objektumokon világszerte), ezt két szatírikus kalandregény követte, a Finlandia-hadművelet és A Mennyország-sziget fogjai (inkább szórakoztatónak szánta Paasilinna e két művet), majd A nyúl éve meghozta a nagy sikert. Ezt több nyelvre lefordították, a belőle készült filmet a magyar televízió is bemutatta."

2 megjegyzés:

  1. Ahh, pont ilyenekre vágyom mostanság! Mesére, mesére, mesére. Lehetőleg felnőttesebb verzióban. Felvettem a listámra, köszi az ajánlót! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És még téli történet is a havas finn erdőkkel ;) Köszi, hogy írtál! :))

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.