Friss könyvek - December

Patrick Rothfuss - A szél neve (A királygyilkos krónikája 1.)
Megjelenik: 2014. december 4., 4490 Ft, GABO
"A kortárs epikus fantasy egyik mesterművében a Krónikás egy útszéli fogadóban belefog, hogy lejegyezze Kvothe történetét, aki hétköznapi fiúból a világ leghírhedtebb varázslójává és rettegett királygyilkossá vált.Kvothe vándorkomédiások között nevelkedik, amíg apja és anyja, valamint a társulat többi tagja áldozatául nem esik a földöntúli gonosz erőnek, mert olyan titkokat kutatott, amelyeket nem kellett volna. A fiú az egyetlen, aki életben maradt.Sok viszontagság után jelentkezik a mágia legendás egyetemére, hogy helyet harcoljon ki magának a világban, feltárja szülei halálának titkát és megtanulja, hogyan szólítsa magához a szelet.Patrick Rothfuss lebilincselő regénye egy legendákkal teli, veszedelmes világ és egy rendkívüli ifjú történetét meséli el."
Patrick Rothfuss - A bölcs ember félelme (A királygyilkos krónikája 2.)
Megjelenik: 2014. december 4., 4490 Ft, GABO
"Három dolog van, amitől minden bölcs fél: a viharzó tenger, a holdtalan éjszaka és a szelíd ember dühe." A királygyilkos krónikája a kortárs epikus fantasy egyik legragyogóbb sorozata. A talpraesett és rendkívüli dalnok és varázslótanonc, Kvothe A bölcs ember félelmében tovább kutatja az igazságot a titokzatos Amyrral és a Chandriannal kapcsolatban, aki megölte a szüleit. Amikor egy elmérgesedett viszály miatt kénytelen elhagyni az Egyetemet, a távoli Vintasban udvari intrika hálójába kerül, és lehetetlennek tűnő feladatot bíznak rá.A különös teremtményekben és furcsa tájakban bővelkedő úton kiállja a legendás ademi zsoldosok próbáját, visszaszerzi az Edema Ruh becsületét, és átlép Tündeországba. Ott találkozik Felurian tündével, akinek egyetlen férfi sem állhat ellen, és akit egy sem élt még túl... kivéve Kvothét.Kvothe ebben az izgalmakkal és csodákkal teli kötetben megteszi az első lépéseket a hőssé válás útján, és megtanulja, micsoda terhet jelent, ha az ember még életében legendává válik."
Jonathan Franzen - Javítások
Megjelenik: 2014. december 5., 4590 Ft, Európa Kiadó (újrakiadás)
"Még egyszer, utoljára jöjjön össze a család karácsonyozni a szülői házban - ez Enid Lambert nagy vágya, aki ötvenévnyi házasság után végre valami élményre vágyik Parkinson-kóros férje mellett. Csellel, könyörgéssel vagy akár zsarolással igyekszik rávenni a "gyerekeket" a nagy nosztalgikus vacsorára, s közben csak hellyel-közzel tudja, hogy azok, miután rég kiszálltak a családi fészekből, miféle életkatasztrófákkal küszködnek - és miképpen próbálják kijavítani mindazt, amit elrontottak.A nagy terv sikerül: a gyerekek - a nős férfiakhoz és feleségeikhez vonzódó sztárszakács Denise, az előítéletekkel és depresszióval küzdő családapa Gary és a fekete bárány, a reménybeli forgatókönyvíró Chip - különféle viszontagságok után végül meg is jelennek a közép-nyugati kisvárosban, St. Jude-ban, hogy a sok hazudozás és menekülés után immár összezárva, egymás szemének tükrében egy-egy pillanatra felvillantsák igazi arcukat.Jonathan Franzen a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb sztárja: az a fajta író, aki érzékenyen reagál korának jelenségeire, és a nagy társadalmi mozgásokat regényíróként beépíti szereplőinek legapróbb rezdüléseibe is.A 2001-ben megjelent Javítások igazi világsiker, Franzen megkapta érte a National Book Awardot, a Time magazin beválasztotta a száz legnagyobb 1923 óta kiadott angol nyelvű regény közé, Bret Easton Ellis pedig azt írta róla: "egyike nemzedékem három legnagyobb regényének"."
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni - Napló 1935-1946 I-II.
Megjelenik: 2014. december 5., 9900 Ft, Jaffa Kiadó
"Gyarmati Fanni (1912–2014) Radnóti Miklós felesége és múzsája 1935 januárjában, huszonhárom éves korában, néhány hónappal a költővel kötött házassága előtt kezdett naplót írni. A bejegyzéseknek 1946 szeptemberében szakadt vége, pár héttel azután, hogy a harmadik munkaszolgálata alatt 1944-ben meggyilkolt költőt Budapesten is eltemették. A tizenkét éven át, sokszor napi rendszerességgel vezetett napló tehát egyszerre korrajz és személyes sorstragédia. Az olvasó előtt megelevenedik a Radnóti házaspár szűkebb élete és környezete: bepillanthatunk a haladó magyar irodalmi és művészeti élet hétköznapjaiba egy mind jobban fasizálódó országban, hallhatunk a sűrű baráti összejövetelekről, a párizsi utazásokról, mindennapi apró-cseprő ügyekről, és nem utolsósorban betekintést nyerhetünk egy fiatal, felnőtt, dolgozó nő életébe is, aki legfőbb feladatának azt tekintette, hogy a háttérből minden lehetséges eszközzel segítse férje költői kibontakozását. Gyarmati Fanni mélyen tisztelte és rajongásig imádta a férjét: megkérdőjelezhetetlenül hitt az általa csak „Mik”-nek hívott Radnóti költői tehetségében. Az évek múltával aztán a történelmi események érthető módon egyre inkább beszüremkednek a Napló személyes feljegyzései közé. A háború árnyékában élő házaspár mindennapjait erőszak, nélkülözés, kiszolgáltatottság és embertelen törvények tucatjai teszik mind nehezebbé. Nem sokkal azután, hogy férjét, Radnóti Miklóst harmadszor is elvitték munkaszolgálatra, Gyarmati Fanninak hónapokig kellett bujdosnia, Budapestre visszatérve pedig megdöbbentő lélekjelenléttel és energiával próbálta megmenteni a családját. A tragédia azonban – mint tudjuk – mégis bekövetkezett. Gyarmati Fanni saját bevallása szerint azért kezdett a naplóírásba, hogy nyoma maradjon mindannak, ami kettőjükkel történt. A megrázó és páratlan értékű szöveg két kötetben kerül az olvasók elé."
Kami Garcia&Margaret Stohl - Lenyűgöző megváltás (Caster krónikák 4.)
Megjelenik: 2014. december 9., 2999 Ft, Könyvmolyképző Kiadó
"Ethan immár a Másvilágról követi az eseményeket. Néhány nagyon várt és pár váratlan találkozás színesíti a halottak között töltött időt, azonban Ethan képtelen belenyugodni abba, hogy Lena és ő már soha nem lehetnek egymáséi egy közös világban. Amikor Prue néni felvillantja előtte a lehetőséget, hogy esetleg van módja annak is, hogy visszajuthasson a Halandók világába, Ethan minden kockázatot kész vállalni, hogy visszatérhessen szerelméhez. Hosszú és erőt próbáló út vár rá, mely során a régi szereplők mellé újak, hol viccesek, hol elképesztően ijesztőek, is csatlakoznak a történethez, amelynek kimenetele ugyan csak kétséges. Hiszen hiába hitte Ethan, hogy halála helyrebillentette a Rendet, a történések erre sorban rácáfolnak. A Rend helyreáll. Vagy nem."
Angolul már belevágtam ebbe a könyvbe tavaly, de elfogyott a lendület, de most majd magyarul befejezem végre a sorozatot.

Sarah Addison Allen - A barackfa titka
Megjelenik: 2014. december 9, 2999 Ft, Könyvmolyképző
"A harmincéves Willa Jackson – egy generációkkal korábban anyagi romlásba dőlt régi, előkelő déli család sarjaként – kétes hírnévnek örvend. A Blue Ridge Madam – amit még Willa ükapja építtetett, és ami annak idején az észak-karolinai Walls of Water legpompázatosabb otthonának számított – évek óta a szerencsétlenség és a botrány jelképe. Willa megtudja, hogy volt osztálytársa – a nemesi származású Paxton Osgood – kívülbelül fel akarja újíttatni az épületet, hogy első osztályú fogadót alakítson ki belőle. Ám amikor az építkezés közben egy csontváz kerül elő a magányosan álló barackfa alól, rég eltemetett titkok kerülnek napvilágra, a városkában pedig furcsa események követik egymást. A véres rejtély minden várakozás ellenére közelebb hozza egymáshoz Willát és Paxtont, akik közösen kénytelenek szembenézni a két család szenvedéllyel és árulásokkal teli történetével, illetve kideríteni az igazságot, amely a mai napig hatással van az élők sorsára."
Kate Morton - Titkok őrzője
Megjelenik: 2014. december 8, 3990 Ft, Cartaphilus

"1941: Elsötétítés. Harsognak a szirénák, Londonra bombák hullanak, ám Dorothy csak azzal törődik, hogy megteremtse saját önálló életét. Ő más. Nem olyan, mint a szülei, ő sikeres, gyönyörű, és boldog akar lenni Jimmyvel. Mindenáron. 1961: Egy forró nyári napon, míg családja a suffolki tanyaháznál, a patak partján piknikezik, a tizenhat esztendős Laurel gyermekkori lombkunyhójában bújik meg, és arról álmodozik, hogy Londonba szökik, ahol fényes jövő vár rá. De még mielőtt véget érne az idilli délután, Laurel szemtanúja lesz egy döbbenetes bűnténynek, ami a világon mindent megváltoztat. 2011: Laurelt, aki immár körülrajongott színésznő, egyre inkább elborítják a múlt árnyai. Emlékek kísértik: édesanyja halálos ágya mellett testvéreivel felidézi azt a hajdani nyári napot. A rejtély vonzerejének engedve visszatér egykori otthonába, hogy megpróbálja összerakosgatni a titokzatos történetet darabkáit. Három idegen – Dorothy, Vivien és Jimmy – története ez, akik három nagyon különböző világból származtak, három idegené, akiket valamikor régen a háborús Londonban hozott össze a véletlen, és akiknek az élete sorsszerűen egybefonódott. Kate Morton legutóbbi sikerregényének szálai az 1930-as, az 1960-as évek és a jelen között szövődnek. Egy bűntett, a szerelem és a kiszámíthatatlan véletlen szolgáltatja a történet bonyodalmait, és az olvasó alig várja, hogy feltáruljanak a szereplők titkai, s megtudja, vajon a végén minden a helyére kerül-e. Az ausztrál KATE MORTON Queensland hegyei között nőtt fel. Tanult színjátszást Londonban és angol irodalmat Ausztráliában, ma pedig Brisbane-ben él a családjával, dzsesszzenész férjével és három gyermekükkel. Ahogy korábbi regényei mindegyike, a Titkok őrzője is számos országban óriási sikert aratott. A világszerte rendkívül népszerű szerző négy kötetéből összesen immár közel tízmillió példány kelt el."
Robert Galbraith - A selyemhernyó (Cormoran Strike 2.) 
Megjelenik: 2014. december 31, 3990 Ft, GABO
"Amikor a regényíró Owen Quine eltűnik, a felesége Cormoran Strike magánnyomozóhoz fordul. Először azt hiszi, a férje csak elvonult magában valahová néhány napra (ahogy már korábban is), és most azt szeretné, ha Strike megkeresné és hazahozná. De ahogy Strike nyomozni kezd, kiderül, több van Quine eltűnése mögött, mint azt a felesége gondolta. Az író épp befejezett egy kéziratot, melyben vitriolos tollal megírt portrék szerepelnek szinte minden ismerőséről. Ha ez a regény megjelenik, életeket tehet tönkre – így tehát nagyon is sokan lehetnek, akik szeretnék befogni a száját. És amikor rátalálnak a bizarr körülmények között brutálisan meggyilkolt Quine-ra, versenyfutás következik az idővel: meg kell fejteni, mi vezeti ezt a kegyetlen gyilkost – mert Strike ilyennel még sosem találkozott… A selyemhernyó letehetetlen, fordulatokkal teli krimi, a Cormoran Strike-ról és eltökélt, fiatal titkárnőjéről, Robin Ellacottról szóló sorozat második kötete." 

11 megjegyzés:

  1. Gyarmati Fanni naplóját szívesen elolvasnám, de annyira drága :( Oké, nem 300 oldal, de akkor is :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen. Amikor megláttam a reakcióm: mááááányyiiiii? :D

      Törlés
  2. Ó, SAA új könyve! A fene, decemberben nem akartam könyvet venni, de ez szerintem kelleni fog :) Gyarmati Fanni naplójára én is kíváncsi lennék, de kicsit most mellbe vágott az ára :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is faalávaló lesz, remélem :) Kíváncsi vagyok a borítóra, még szerkesztés alatt áll elvileg.

      Törlés
  3. De jó, Sarah Addison Allen.:) Gondoltam rá, hogy megpróbálkozom vele angolul, de éljen a lustaság.
    Hogymennyiiiii?! Oké, majd könyvtárban beleolvasok a Naplóba. (Amúgy érdekelne, hogyhogy a Jaffa adja ki...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanígy voltam én is :)
      Csodálkoztam, hogy nem az Európa vagy hasonló kiadó csapott le rá, kétszer is megnéztem, hogy biztos jót írok-e :D

      Törlés
  4. De jó, megjelenik a The Peach Keeper. És A barackfa átka egész jó cím :) Nagyon várom, milyen lesz a borító, és hogy magyarul mennyire fog tetszeni. Fel is került a listámra :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mióta írtál róla, azóta olvasnám :) Magyarul is elolvasod majd? :) Érdekes lehet összehasonlítani, hogy sikerült, ugye?

      Törlés
  5. Igen, szeretném mindenképpen, pont ezért, hogy összehasonlítsam :) Meg amúgy is jó lenne újraolvasni :) Remélem, neked is tetszeni fog majd! Nekem ez a kedvencem tőle :P

    VálaszTörlés
  6. Dejópofa ez a .1-ezés a válaszaidnál :)
    Jó kis lista, Fanni naplója nekem egy nagy projekt lesz az újévben, mert hogy belevágok, az már biztos, csak kérdés, hogy mikor. Tényleg borsos az ára, de szerintem érdemes kivárni, mert fog ez lejjebb menni.
    És Franzen! Lépten-nyomon belé boltok. Muszáj tőle olvasnom! Aki olvasott már többet is, mit ajánl, melyikkel kezdjem? Vagy tökmindegy? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megszenvedtem ezzel a sablonnal, de jó kis dolgai vannak :D
      A Fanni, hát beleolvasnék, szerintem könyvtárból kiveszem.
      A Franzen Andiamonál láttam most, hogy megjelenik új borítóval, utánakerestem és akkor láttam, hogy már megjelent korábban :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.