Barangolás - Isztambul

Most olvasom Az isztambuli fattyú c. könyvet, és mivel eddig még nem került a látóterembe (a töri leckéken kívül) Törökország legnagyobb és legizgalmasabb városa, mindenképp szentelni szerettem volna neki egy ilyen Barangolós bejegyzést.

"Isztambul ... régiesen Sztambul, előző történelmi nevein Bizánc, Konstantinápoly) több mint 13 milliós lakosságával Törökország legnagyobb városa, annak kulturális, művészeti és gazdasági központja, illetve 1923-ig fővárosa, jelenleg İstanbul tartomány székhelye. A város a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el, s területileg ugyan csak kisebb része van Európában, mégis európai városnak tartják. Különleges fekvése, római kori, bizánci és oszmán építészeti emlékei, valamint a múzeumaiban és palotáiban fellelhető művészi alkotások révén a turisták kedvelt úticéljává lett." wiki
"Szeretek azokon az utcákon sétálgatni reggelenként, esténként és éjszakánként lerészegedve… Semmire nem cserélném el a Boszporusz partján a barátaimmal együtt elköltött vasárnapi reggeliket, és azt, hogy a tömegben egymagamban sétálhatok. Szerelmes vagyok ennek a városnak a káoszába, a fárasztó vonzerejébe, soha nem múló szépségébe, vápurjaiba, zenéjébe, történeteibe, melankóliájába, színeibe és fekete humorába."


forrás
"...Boszporusz-panoráma tárult eléjük, szikrázó napsütés és ragyogóan kék égbolt. Kezükkel eltakarták arcukat a vakító napsütésbe, és mindketten mélyet szippantottak az üde tavaszi levegőből. Jobb ötletük nem lévén a Boszporusz mentén bandukoltak, és az útjukba kerülő valamennyi utcai árustól vásároltak valamit: főtt kukoricát, töltött kagylót, grízes helvát, és legvégül egy jókora adag napraforgómagot, hajtogatott újságpapírba csomagolva."

tumblr
"Valahol a távolban kavarogtak a város hangjai: szirénákból, dudákból, szitkokból és nevetésekből álló egyveleg keletkezett, amit a sirályok rikoltása kísért.
tumblr
"Isztambult el lehet ugyan hagyni, de elfelejteni sohasem."

3 megjegyzés:

  1. Jók ezek a posztok:)
    Annyira vágyom ebbe a városba, még úgy is, hogy tudom, hogy kiakasztana a zaj meg a kaotikus nyüzsgés, asszem a világ 4. legnagyobb lakosságú városa talán, de ez nem tuti. Örülök amúgy, hogy tetszik a könyv, most kedvem támadt nekem is valami isztambulosat olvasni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :)
      Engem nem vonzottak eddig a keleti városok, de pont jöttem rá hogy Isztambul van annyira nyugatias, hogy tetszene :)
      A könyv 5 pontos, és "kabátkönyv" azt hiszem :)

      Törlés
  2. Ó, szerintem csomagoljunk és induljunk is! :)) Biztos vagyok benne, hogy Isztambul nagyon érdekes város lehet, jó lenne egy ilyen nyüzsgő városban "elveszni" pár napra :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.