Cat Winters - Fekete madarak árnyékában

Néha véletlenszerűen találnak meg a könyvek, de pont jókor. Ez is ilyen volt, igazi halloweeni olvasmány ahogy utólag rájöttem. Nem is tudtam a fülszöveg alapján mire számítsak - egy YA-, világháborús-, vagy valami természetfeletti történetre? Van belőle ez is, az is, de szerencsére nem esik bele a tipikus YA regények hibáiba és tini főszereplő ellenére felnőttkönyvnek is tökéletes.

Mary Shelley Black 16 éves lány, 1918-ban, amikor tombol az első világháború Európában, és a spanyolnátha amerikában, egyedül utazik Portlandből San Diegoba. Apját előző éjjel letartóztatták árulás vádjával, anyja születésekor meghalt, így legközelebbi hozzátartozójához, a nemrég megözvegyült nagynénjéhez megy. 
A spanyolnátha tombol az egész országban, oltás nincs, a kórházak tele vannak, az emberek maszkkal és népi gyógymódokkal próbálnak túlélni (hagyma mindenütt). (Erről az időszakról még nem olvastam könyvet, és most nem számítom a Twilightban Edwardot, aki spanyolnáthában haldoklott mielőtt tündöklő vérszívó lett.)

Mary életét az apja miatt való aggodalom és az influenza mellett nehezíti, hogy gyerekkori barátja, szerelme a 18 éves Stephen Franciaországban harcol, de jó néhány hete nem tud róla semmit. Nagynénje, Eva elrángatja a fiú mostohabátyjához, aki kihasználja a mindenhol tomboló halált és különleges fotókat készít - állítása szerint megörökíti a modellt ülőket és elhunyt szeretteik szellemét. Akaratán kívül Mary egy korábbi fotója lesz a reklámplakát, és Julius meg akarja ismételni a felvételt. 

A könyv izgalmas nyomozásba csap át, ahol a csalókat, a természetfeletti és Stephen sorsát igyekszik kinyomozni Mary. Megismerkedik a veteránokkal, szembe néz a háború okozta testi-lelki sérülésekkel, ami már önmagában megfogott, de ott van még a természetfeletti is. Szellemek, furcsa álmok, emlékek teszik sötétté és fojtogatóvá a regény hangulatát. 
A könyv inspirálta karkötő forrás
Egy olyan korban, ahol sorra hullnak az emberek megnő az igény természetfeletti tudás felé - Mary szeretné kideríteni, hogy van-e tudományos alapja a szellemek létezésének. Tetszett, ahogy szisztematikusan kutatott, keresett, jött rá a dolgokra. Nem zúdított ránk a könyv valami természetfeletti blablát, fokozatosan adagolja az infókat, de tele van nyugtalanító részlettel, ami miatt alig lehet letenni.

Jó volt, hogy most sok szabadidőm volt és órákat tudtam akár folyamatosan olvasni belőle, mert nagyon megfogott, alig tudtam letenni. Szimpatikus volt Mary, aki nem olyan mint a többi lány - doktornő anyukája nyomdokaiba lépve érdeklik a természettudományok, emellett nagyon talpraesett és kitartó. 

A befejezés sem hagyott bennem hiányérzetet, nem hazudtolja meg magát a könyv és csap át valami nyálas tinirománcba - sokkoló, de ezt sejtette már korábban is, a legvége viszont pozitív és Mary személyiségével összhangban lévő :) (na ez elég rejtélyesre sikerült). Emiatt is bátran ajánlom a felnőtt olvasóknak - a világháború szörnyűségei, a spanyolnátha, a természetfeletti jelenségekkel megfűszerezve egy izgalmas és szomorú történetet tár elénk. Ami külön tetszett a - majdnem minden - fejezet előtt lévő archív fénykép - a háborúról, korabeli plakátok, szellemfotók.

5/5

Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: In the shadow of blackbirds
Oldalszám: 303
Ár: 3250 Ft
Borító: 3/5 (az eredeti sokkal jobban eltalált, kár hogy nem vették át :( ) (eredeti 5/5)

  • A könyv honlapja sok extrával (hogy készült a borító, térkép a san diego-i helyszínekhez, zenék, stb).
  • Az írónő honlapja
  • A fülszöveg szerint jön belőle film is ;)
  • Előzetes
Fülszöveg:
"1918-ban a világ az apokalipszis felé száguld. Félelem és zűrzavar uralkodik, ráadásul a világháború árnyékában halálos járvány tombol. A 16 éves Mary Shelley Black gyötrődve figyeli, ahogy a kétségbeesett gyászolók összesereglenek a spiritiszta szeánszokon és a szellemfényképészeknél. Mary Shelley maga soha nem hitt a szellemekben. A kilátástalanság percei azonban arra kényszerítik, hogy átgondolja addigi felfogását az életről és a halálról; első szerelme ugyanis – aki a fronton halt meg – szellemalakban tér vissza hozzá… „Winters mesterien megírt debütáló könyve hatásosan festi le a háborús idők szerelmi kapcsolatait, az 1918-as spanyolnátha-járványt és a korszakot jellemző spirituális divatot – magával ragadó szerelmi történet izgalmas misztikummal keverve.”

4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy tetszett, nekem is kellemes meglepetést nyújtott a könyv, és az eredeti borító szerintem is sokkal jobban eltalált, jobban tükrözi a könyv hangulatát. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kellemes meglepetés volt, láttam hogy te is olvastad :)
      Ugye?
      A honlapon van is pár fotó, meg beszámoló a borítófotózásról, az is érdekes :)

      Törlés
  2. Én nagyon kíváncsi leszek majd a filmre. Tök jó lenne ha megcsinálnák és sikeres lenne, és át tudná adni a könyv sötét, néha nyomasztó hangulatát. Én az anagrammákat imádtam a könyvben, meg persze a szellemfotózás témát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meggugliztam, de semmi infót nem találtam. Viszont Cat W. írja a honlapján, hogy ha lesz film, szeretne ő is szerepelni mint maszkos nő a tömegben. :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.