Friss könyvek - Szeptember

szeptember 13, 2014
Oké, ez a szeptember egyre jobban néz ki :D A Magvető belehúzott, a három ismertetett könyvet muszáj lesz megvennem - végre új Cserna-Szabó, Tóth Krisztina és Anna Gavalda :)

Jacqueline Winspear - Maisie Dobbs és az elveszett madárka rejtélye (Maisie Dobbs 2.)
Megjelenik: 2014. szeptember 1., 3500 Ft, Ulpius
"Jacqueline Winspear Maisie Dobbs című regénye óriási sikert aratott, s számtalan rajongót szerzett az írónőnek világszerte. Intelligens, találékony, talpraesett hősnője méltán került az irodalomból ismert nyomozók előkelő társaságába. A Maisie Dobbs és az elveszett madárka rejtélye a nyomozónő egy újabb fondorlatokkal teli, veszélyes kalandját meséli el a két háború közötti Londonban. 1930 tavaszán Maisie-t felkérik, hogy kutasson fel egy szökött örökösnőt. Ám ami első ránézésre egyszerű ügynek tűnik, igencsak bonyolulttá válik, amikor az örökösnő barátai közül hármat holtan találnak. Vajon van-e kapcsolat a nő titokzatos eltűnése és a gyilkosságok között? Ki akart eltenni láb alól három tisztességes (vagy legalábbis annak látszó) ifjú hölgyet? Maisie a nyomozás során felfedezi, hogy a válaszok a Nagy Háború kiheverhetetlen szörnyűségeiben rejlenek."
Jeff VanderMeer - Fantomfény (Déli Végek-trilógia 3.)
Megjelenik: 2014. szeptember 2., 3180 Ft, Agave
"Az X Térség támadásba lendült, és felemésztette a kutatására létrehozott ügynökséget, a Déli Végeket. Van, aki ott rekedt, de dolga van odabent. Van, aki visszatér, és van, aki hazatér oda. Van, aki még mindig válaszokat keres, míg mások csak a túlélésre játszanak. Van, aki harcol az ismeretlennel, és olyan is, aki csak megismerni szeretné, ha már megérteni lehetetlen.Az X Térség pedig felfedi történetét és titkait, de azok jelentősége és következményei talán mélyebbek és ijesztőbbek az eddigi bizonytalanságnál. Mert hatással vannak az egész világra – már ha létezik még az eddigi világ, és érdemes egyáltalán félteni azt.Az X Térségben lévőknek személyes szinten is meg kell találniuk a választ: valódi-e egyáltalán a korábbi énjük, és érdemes-e harcolni érte, vagy jobb elfogadni a változást?Jeff VanderMeer Déli Végek-trilógiájának befejező kötete zseniális ötvözete és betetőzése az első két résznek. A cselekményszövés és az elbeszélés különleges módja még hatásosabbá teszi ezt a mesteri, hátborzongató, elgondolkodtató és izgalmas regényt, amely messze túlmutat a sci-fi határain."
Sue Townsend - A nő, aki egy évig ágyban maradt 
Megjelenik: 2014. szeptember közepe., 3490 Ft, GABO
"Aznap, amikor ikergyerekei egyetemisták lesznek és elköltöznek hazulról, Eva befekszik az ágyába, és föl se kel. Tizenhét éve szeretné azt kiáltani a világnak:– Állj! Ki akarok szállni! – Most végre itt a lehetőség.Férje, Brian, a csillagász, aki a barátnőjével sem érzi jól magát, kiborul. Ki főz most neki vacsorát? Eva csak magára akarja irányítani a figyelmet, panaszolja. Ám Eva dacos viselkedésének híre megy.Rajongók hada gyülekezik a ház előtt abban a hiszemben, hogy Eva akciója tiltakozás. Ő eközben teát, pirítóst és váratlan együttérzést kap Alexandertől, a furgonos új jóbaráttól, s ebben a különös, de vigasztaló helyzetben nagyon-nagyon másképp kezdi szemlélni önmagát és a világot…"
Milan Kundera - A nevetés és felejtés könyve (új kiadás, már megjelent)
Megjelenik: 2014. szeptember 16., 3290 Ft, Európa
"Ez az egész könyv egy variációs formában megírt regény. Az egyes részek úgy követik egymást, mint annak az útnak a szakaszai, amely a téma belsejébe, a gondolat belsejébe, egyetlenegy helyzet belsejébe vezet, amelynek megértése beláthatatlan messzeségbe vész előttem.Ez a regény Tamináról szól, és attól a pillanattól kezdve, hogy Tamina lelép a színről, Tamináért szól. Ő a regény főszereplője és fő hallgatója, az összes többi történet az ő történetének a variációja, és úgy fut össze az életében, mint valami tükörben.Ez a regény a nevetésről és a feledésről, a feledésről és Prágáról, Prágáról és az angyalokról szól."- írja könyvéről a Párizsban élő világhírű cseh író."
Cserna-Szabó András - Veszett paradicsom
Megjelenik: 2014. szeptember 19., 3290 Ft, Magvető
"Réges-rég történt már, hogy kiűzettünk a Paradicsomból. Hisszük is, meg nem is, hogy az Éden létezett egyáltalán. Talán elveszett, talán megveszett, talán még mindig ott vagyunk, s újra és újra bűnbe esünk. Ebben a könyvben a férfiak kallódó ádámok, akik hol léhán, hol elképesztő elszántsággal vetik bele magukat az önpusztításba, az apokalipszisbe, a nők pedig csábító, rafinált évák, akik hol ifjú perditák, hol érett szépasszonyok bőrébe bújnak, de mindig taszítanak egyet a lejtőn lefelé csúszó (elvileg) erősebbik nemen. Persze ez a pusztulás egyáltalán nem lehangoló, inkább groteszk, abszurd és vicces. Nemcsak szánjuk hőseit, hanem bizony velük (sokszor rajtuk) nevetünk, s közben nem feledkezünk meg a kulináris és az altesti élvezetekről sem. Cserna-Szabó András ezúttal a végzetes szenvedélyek női nevek mögé bújtatott katalógusát írta meg."
Anna Gavalda - Édes életünk
Megjelenik: 2014. szeptember 24., 2990 Ft, Magvető
"Mathilde 24 éves. Hivatalosan művészettörténet szakos egyetemi hallgató. Valójában a sógorának dolgozik, és a munkája leginkább abban merül ki, hogy álnéven kommentelget különböző honlapokon. A nagyvárosi fiatalok tipikus életét éli. Bulizik, pasizik, lazul. Aztán egyszer elhagy egy tekintélyes összeget, és ez – különösképpen a pénzt megtaláló férfi – megváltoztatja az életét. Yann 26 éves. Bár egyetemet végzett, egy bemutatóteremben dolgozik, ahol kis koreai háztartási robotokat prezentál az érdeklődőknek. Már két éve él együtt a barátnőjével, akivel egyre hűvösebb a viszonya. Egy majdhogynem vadidegen házaspárral kell elbeszélgetnie, hogy rájöjjön, valamit nagyon elrontott az életében. Hogy mi a közös a két párizsi fiatalban? Nem találják a helyüket, és lassan már elmenne mellettük az élet a maga kihívásaival, amikor… Anna Gavalda két – egymáshoz lazán kapcsolódó – kisregénye szórakoztatóan és elgondolkodtatóan szól a 21. századi fiatalok égető problémáiról, két kor- és kórtörténetet nyújtva az olvasónak. Hősei kiútkeresők, vagy nagyobb szavakkal: az élet értelmét kutatják."
Tóth Krisztina - Pillanatragasztó
Megjelenik: 2014. szeptember 25., 2990 Ft, Magvető
"Ebben a könyvben huszonöt történet van. Ez nem véletlen: a szerző huszonöt évvel ezelőtt adta ki első könyvét. A történetek mindegyike egy-egy pillanatfelvétel Magyarországról, tükörcserép az elmúlt negyedszázadból. A Pillanatragasztó megkísérli összeragasztani ezeket a cserepeket, és rögzíteni a múlt egy darabját. Vajon miért bonyolódik levelezésbe egy arab fiú a Madártani Intézettel? Mit keres egy hulla a kiállítóteremben? Mi történt azzal a nővel, akinek egy bevásárlóközponban egyszer csak leesik a feje? És mi sodorja a középkorú művésztanárt az őrület szélére egy tengerentúli utazás alatt? Hová tartanak egy kisbuszban az erdélyi vendégmunkások, és mi lesz a kissráccal, aki velük utazik? A szereplők a legkülönbözőbb helyszíneken élnek, életük díszletei, lehetőségeik, vágyaik nagyon eltérőek, de közös bennük, hogy sorsfordító pillanatok előtt állnak. A döntést, a végső nagy halálugrást azonban csaknem mindegyikük halogatja: egy-egy pillanatra odaragadnak másokhoz, a véletlen találkozások talán megváltást jelenthetnének, de ők nem képesek felismerni a lehetőséget. Tóth Krisztina új könyvében a szenvtelennek tűnő elbeszélő végtelenül pontosan láttatja az emberek közti bonyolult viszonyok rendszerét, és a nehéz sorsok, olykor groteszk jelenetek elmesélése közben minduntalan megcsillan kifinomult és szarkasztikus humora."
Claudia Gabel & Cheryl Klam - Káprázat 
Megjelenik: 2014. szeptember 30., 3000 Ft, Maxim
"A Káprázat hamarosan megváltoztatja a világot, amelyben eddig éltél. A kötet egy futurista sorozat lenyűgöző első darabja, amely egy tökéletes virtuális világ ellenállhatatlan vonzásáról szól. A nem is olyan távoli jövőben az ipar, a tömegtermelés és a gyárak sivárrá, szennyezetté teszik a lakóövezeteket. Minden szürke és mocskos. Detroit lakói szinte robotként élik mindennapjaikat. Egy technikai újdonságnak köszönhetően azonban felcsillan a remény, hogy bárki maga mögött hagyja a nyomasztó valóságot. Egy program segítségével beléphet a Káprázat világába, ahol a gyönyörű tájak, új élmények, nyugalom és boldogság várja. Csupán virtuális szemüveget és csuklópántot kell öltenie, hogy hátrahagyhasson mindent, és megtapasztalhassa pár órára a tökéletességet. Mikor azonban vádak érik a programot, hogy függővé tesz és veszélyes, Regan a védelmére kel. Mivel a programot édesapja tervezte, a lány úgy érzi, tartozik apja emlékének azzal, hogy nem hagyja bemocskolni fő művét. De miután a Káprázat magába szippantja, olyan igazságokra jön rá, amelyek választásra kényszerítik szerelem és lojalitás között… Ez az izgalmakkal, titokzatossággal, románccal és új technológiával fűszerezett thriller nem csupán a disztopikus sci-fik rajongóit ejti majd rabul."
Márai Sándor - Budán lakni világnézet
Megjelenik: 2014. szeptember 30., 3490 Ft, Helikon
"Grosschmid Sándor, a kassai polgárfiú 1918 őszén érkezik Budapestre, hogy jogot tanuljon. Amikor 1948-ban végleg búcsút mond a fővárosnak, hallatlanul népszerű író. Ő Márai Sándor, a megrögzött budai polgár, aki nem tudja elviselni, hogy minden, amit ő értéknek gondol, eltűnik a világból. Hogyan vélekedett Márai Budáról, miért szerette szűkebb pátriáját, a Krisztinavárost, miért ragaszkodott a Kosztolányi által is kedvelt Mikó utcához? Mit értékelt a kávéházakban, a kiskocsmákban, a Vár zegzugos utcáiban? Miért hitte, hogy Buda szerethetőbb, mint Pest? Ez a kis kötet, amelynek szövegeit Mészáros Tibor, a hagyaték gondozója, képanyagát pedig Saly Noémi irodalomtörténész állította össze, hangulatos időutazásra hív: fedezzük fel együtt Márai Sándor Budáját!"

3 megjegyzés:

  1. Asszem ebből most csak a Fantomfény érdekel (de nem tetszik ez a cím..), erre a Káprázatra meg azt hittem, hogy a Ragyogás harmadik része:) akkor ez hasonló lehet a Ready Player One-hoz, bár csak a koncepció, mert az nagyon kocka regény volt, és szerintem nehéz lenne felülmúlni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is az az elsődleges (annak ellenére, hogy a 2. részt még nem is olvastam). Igen, ez a Káprázat valami hasonló lehet (a Ready Player Onet- beterveztem őszre).
      Érdekes, hogy egyre jobban nyitnak a kiadók/írók a disztópikus scifik felé - elég a Maxim könyveit megnézni. A fantasy már nem menő :D

      Törlés
  2. A Gavaldát már nagyon várom és most a Pillanatragasztóra is felfigyeltem, bár Tóth Krisztától még csak egyet olvastam, de azt nagyon szerettem, szóval lehet, hogy vele is folytatnom kellene az ismerkedést :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.