Caitlin Moran - Hogyan legyünk tökös csajok

Az év elején több helyen olvastam, hallottam (pl.: Popkult, csajok stb első podcastja) erről a könyvről, persze elkezdett érdekelni - angol, feminista, szókimondó önéletrajzi ihletettségű könyv? Kell :D 
A legtöbb vélemény pozitív volt, kiemelték, hogy igazi női (tabu) témákat feszeget, a feminizmusról is érdekesen és jól ír.

Caitlin Moranról előtte nem hallottam - mint ahogy gondolom a magyarok többsége sem. A könyv hátulján lévő ismertető szerint 1975-ben született Brightonban, egy munkáscsalád 8 gyermeke közül az elsőként. 11 évesen abbahagyta az iskolát, 15 évesen első lett az Observer által fiatal riportereknek hirdetett pályázatán, és 16 évesen már Londonban egy brit zenei hetilapnál dolgozott (Melody Maker). Később The Guardianbe, és az Observerbe írt, 18 évesen saját rovata volt a Timesban, társműsorvezetője egy tv-s zenei műsornak (Naked City). Többször megkapta a British Press Awardsot. Egyszóval egy elismert, és jó újságíró, igazi példakép lehet.

tumblr
A könyvben viszonylag kronologikusan mutatja be az életét a tinikortól kezdve (13. születésnapjáról szól az első fejezet) a 35 éves énjével bezárólag (2011-ben jelent meg a könyv). 

Sok hasonlóság volt köztem és a tinikori énje között: súlyfelesleggel és nagy fantáziával volt megáldva, és még olvasni is imádott. Szerencsére velem nem történtek olyan abszurd és szomorú dolgok, hogy a 'tahók' kergessenek az utcán, vagy anyukám régi bugyiját kellett volna hordanom öt évig. De ugyanúgy nem volt a kedvenc időszakom, faltam a könyveket, vagy keresgéltem a válaszokat a felnőtt lét kérdéseire, ébredezett a szexualitásom, mint neki.

A női lét több aspektusát végigveszi a könyvében Caitlin - az emlékei, anekdotái mellett el is vonatkoztat, rávetíti a mai társadalomra ezeket a problémákat, jelenségeket. A menstruációtól kezdve, a szőrtelenítésen, öltözködésen és a férfiak viselkedésén keresztül sok témáról beszél.

Ami nagyon tetszett és magaménak éreztem a felfogását, hogy olyan berögzült hülyeségekről megállapításokról beszélt, mint pl: a terhesség nem egy idilli rózsaszín cukormázas dolog, vagy hogy egy 25 év feletti nőt nem kéne folyton a 'mikor lesz gyereked?' kérdéssel vegzálni, mert lehet hogy nem akar és ez teljesen rendben van így, és még folytathatnám. Szerencsém van, hogy 'felvilágosult' szüleim vannak, akik nem kényszerítettek rám semmi vallásos, vagy begyöpösödött gondolatot. Sose mondták meg hogy gondolkodjak, és a férfi nő kapcsolatot is egészséges (nem elnyomó) formában ismertem meg. Nekem szinte Caitlin minden megállapítása természetes, na jó a füvezés-drogozás-sok piálást nem tartom követendő példának, de hát ez van, nem lehet mindenki tökéletes :D

Jó feminista példaképnek tartom, mert nagyon szimpatikus volt sok gondolata - tudatosítani kell az emberekben - nem csak a férfiakban, hanem sok nőben is! -, hogy a feminizmus nem egyenlő a férfigyűlölettel, a szőrös-elhanyagolt-agresszív nőkkel. Nem. A feminizmus egyenlőséget akar, hogy mindkét nem kivehesse a részét az életből, anélkül, hogy megjegyzéseket kapna vagy korlátoznák.
"Mert a feminizmus célja nem egy bizonyos nőtípus létrehozása. Az a gondolat cseszi el olyan régóta a feminizmust, hogy vannak inherens módon „jó” és „rossz” nőtípusok – az a tévhit, hogy „mi” nem fogadhatjuk el a kurvás csajokat, a sötét csajokat, a rosszmájú csajokat, a takarítónőt alkalmazó csajokat, az olyan csajokat, akik otthon maradnak a gyerekekkel, az olyan csajokat, akik „tündérporral üzemel” lökhárítómatricával ellátott, rózsaszín Mini Metrót vezetnek, a burkás csajokat, valamint az olyan csajokat, akik azt képzelik, hogy feleségül mennek Zach Braffhoz a Dokikból, és időnként a mentőben szexelnek, miközben a stáb többi tagja nézi és tapsikol. Tudjátok, mit? A feminizmus mindnyájatokat befogad. Mi a feminizmus? Egyszerűen az a nézet, amely szerint a nőknek ugyanolyan szabadoknak kell lenniük, mint a férfiaknak, akármilyen dilisek, ostobák, hiszékenyek, rosszul öltözöttek, kövérek, lusták vagy önteltek is. Te feminista vagy? Hahaha! Hát persze!"
Nem kell minden gondolatával egyetérteni, mondjuk nekem sok újat nem mondott - elég öntörvényűnek tartom magam annyira, hogy nem azért veszek fel/meg egy ruhát, mert láttam az újságban, hogy ez a trendi, vagy nem azért csinálom meg szépre a körmöm mert tudom, hogy ez tetszik a férfiaknak. Caitlin stílusát átvéve: szarok rá! A lényeg, hogy én jól érezzem magam, hogy tetsszem magamnak a ruhámban, a sminkemmel vagy anélkül. Jó lenne ha sok nő levetkőzné ezeket a beidegződéseket, hogy pl. smink nélkül nem mennek ki az utcára, vagy hasonlók.
"Ha egyszerűen őszintén vállaljuk azt, hogy kik vagyunk, a csatát félig megnyertük. Ha szarul érzed magad mindattól, amit a magazinokban és a lapokban olvasol – ne vedd meg őket! Ha felháborít, hogy a céges bulikat csöcsibárokban tartják – szégyelljék magukat a kollégáid! Ha nyomaszt a költséges lakodalom gondolata – ne is törődj az anyósoddal, és szaladjatok el az anyakönyvvezetőhöz! És ha úgy gondolod, obszcén dolog egy 600 fontos retikül, ahelyett hogy nagy merészen kijelentenéd: „Csak le kell merítened a hitelkeretemet”, szép csendben ismerd be: „Nem engedhetem meg magamnak.”"
Volt még egy téma a külsőségeken kívül, ami megfogott és egyetértettem CM-el, az abortusz. Ahogy írja van 'jó abortusz' (beteg lesz a gyerek, vagy anyuka életét veszélyezteti a terhesség), és van 'rossz abortusz' (becsúszott, nem akart gyerek, anya veteti el). Ő is mesél a sajátjáról: két lány után becsúszott egy harmadik gyerek, elvetette. Ettől ő rossz ember? Sokak szemében igen. Szerintem nem, ahogy írta - lehet hogy több kárt okoz a gyereknek/világnak, ha megtartja és úgy nő fel, hogy tudja, érzi hogy őt nem akarták.
tumblr
Még tudnék mesélni több témáról is, nagyon megfogott ez a könyv és még ha nem is ért egyet minden gondolatával, vagy Caitlin tetteivel, érdemes elolvasni - látókört tágítani ;) Tetszett a stílusa, az irónia, a szókimondás - sok résznél jókat nevettem.
Nekem kedvenc lett, és figyelni fogom CM munkásságát, twitteren már be is követtem :D

5/5

Kiadó: Alexandra
Kiadás éve:  2013
Eredeti cím: How to be a woman
Oldalszám: 310
Ár: 3000
Borító: 5/5

Linkek:
CM honlapja, twitterje
Részlet a könyvből
Legújabb könyve most júliusban jelent meg - How to build a girl
Gyűjteményes tumblr oldal CM-ről

Fülszöveg
"Caitlin Moran meghökkentő és merész: nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Ami a szívén, az a száján: nem fél attól, hogy a legkínosabb kérdéseket feszegesse, s hogy nevén nevezze a dolgokat. Azt vallja, ha megosztjuk másokkal nőisségünk sötét, sokáig rejtett titkait, felszabadulunk. Ráadásként pedig mindeközben nagyszerűen szórakozhatunk is. Könyve Nagy Britanniában heteken át szerepelt az eladási listák élén, tizenhat országban jelent meg, és kb. 400 ezer példány kelt el belőle.A Hogyan legyünk tökös csajok egyszerre memoár és önsegítő mű. Igaz, nem a klasszikus fajtából. Pimasz, vállaltan szexista és arcpirítóan őszinte: Caitlin saját élményeiből építkezett, s – valljuk be – volt miből. Első menstruáció, önkielégítés, pornófogyasztás, egy duci lány plátói szerelme a menő fiú iránt, a szüzesség elvesztése, abortusz: minden nővel megtörténik vagy megtörténhet, de messze nem mindenki beszél róla. Moran kendőzetlenül ír minderről.Mindazok, akik értékelik a szókimondást és a fanyar humort, akik kíváncsiak arra, mitől nő manapság a nő, s akik készek arra, hogy nevessenek az őket körülvevő világon és persze mindenekelőtt önmagukon, azok értékelni fogják ezt a vidám és könnyedségével együtt mégis elgondolkodtató könyvet."

6 megjegyzés:

  1. Már megint csak megerősített ez a poszt abban, hogy ezt a könyvet nekem is el kell olvasni! :) Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit lehet még újat alkotni/mondani ebben a témában, de ha jó a csaj stílusa, akkor biztos, hogy jól is fog "csúszni".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá ;) Én még nem olvastam hasonló könyvet, max néhány Elle cikk volt hasonló, de nem ilyen személyes és szókimondó.

      Törlés
  2. Szia! Díjam van a számodra :)
    http://troublemaker-tizes.blogspot.hu/p/dijak.html

    VálaszTörlés
  3. Már nem téptük a szánkat hiába :) Amúgy örülök, hogy bejött és hogy azért kritikával kezelted, mert szerintem is pont az egyik lényege a könyvnek, hogy ez nem útmutató nem kell pontról pontra követni, csak felhívja a figyelmet egy csomó mindenre s főleg arra, hogy a feminizmus nem szitokszó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem bizony :) Egyre jobban szeretem a podcastot, fejlődtetek is, meg mindig találok valami új olvasmányt a várólistámra :D
      Igen-igen, a címmel ellentétben ez nem egy konkrét önsegítő könyv.

      Törlés
  4. Még szeee-nél olvastam egy posztot erről a könyvről, ő egyértelműen a negatívumokat írta le, akkor teljesen el is ment a kedvem a könyvtől (túl sok egyébként sem volt hozzá sosem). Most megint elolvastam, hogy ő mit írt, meg közben azt is, amit te. Lehet, hogy már csak azért is el kéne olvasnom, hogy ne mondjak úgy negatív véleményt, hogy nincs mire alapozni :) De sajna úgy eleve taszít ez a nő, egyébként a markáns feminizmus is, de ezt hosszan fejtegethetném:)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.