Az a bizonyos komfortzóna - Körbeposzt

július 21, 2014
Ma reggel fedeztem fel, hogy Pupilla és FFG is hasonló bejegyzést tett ki, na mondom micsoda véletlen... Azóta utánanéztem mi is volt ez, és Zenka a 'bűnös' - több blogger írt most első alkalommal a határok szétfeszítése - kilépés a komfortzónából a témáról. Ez persze megihletett engem is, már írtam többször is idén, hogy kezdek nyitni újabb műfajok felé, erről elmélkedem most ;)

weheartit
Gyerekként eléggé behatárolt volt, hogy mit olvasok - amiket kaptam, vagy találtam nagyszüleimnél (egy-két Dickenst, Fekete Istvánt, a mesekönyveken kívül). Tiniként egyre több könyvvel 'találkoztam', főleg filmek hatására (Gyűrűk Ura, Anne Rice Vámpírkrónkái, Twilight), de még itt is az ajándékkönyvek és a véletlen is alakította, hogy mi olvasok (így ismertem meg a Harry Pottert, Dan Brown könyveit). Amikor bekerültem egyetemre persze jöttek a klasszikusok, utolsó évben néhány kortárs magyar szépíró - novellák, versek, regények. 

Ezzel párhuzamosan kezdtem el blogolni és akkor egy új világ nyílt ki :D De tényleg, azóta annyi műfajú és számú könyvet olvastam, mint addig sohasem. Most visszanéztem a blogbejegyzéseket, meg a molyos olvasmánylistát, hogy mik voltak a dominánsak. Sok ötletet a könyves blogokról és a molyról merítettem, de a filmek, tv sorozatok könyv eredetijeit is szép számmal olvastam. (True Blood, Joanne Harris, Christopher Moore, Neil Gaiman, a Könyvmolyképző könyvei voltak a jellemzőek ezekben a kezdeti időkben az egyetemen vett klasszikusok mellett). 

Elég széles körből merítettem azt hiszem már ekkor is - ha a műfajt nézzük: jöhetett a szépirodalom, romantikus, krimi, YA. Persze voltak műfajok, amik nem voltak jellemzőek - főleg mert nem voltak felkapottak, vagy csak az én látókörömből kimaradtak - pl. kortárs versek, sci-fi, a keményvonalas fantasy, és leragadtam a bevált angolszász ill. francia szerzőknél. 

Az utóbbi években igyekszem ezen változtatni - olvasok verseket (köszi Andiamo, és tumblr :D), scifit, olyan fantasyt amiről idegenkedtem (pl. Orson Scott Card Bűvölete is ilyen, igaz még olvasásra vár), és több nemzetiségű írót megismerni is a célom.
forrás
Már elég jól behatárolódott ez alatt a blogos 5 év alatt, hogy mi az ami bejön nekem: a szépirodalom (magyar, külföldi, kortárs vagy régebbi mind), néhány vers, novellák dögivel, igényesen megírt romantikus sztorik, krimik is (egyelőre csak a 'klasszikus'ok és a cozy mysteriesk), könnyedebb fantasy és scifi történetek, életrajzok, monográfiák.
Ami még várat magára: történelmi regények, mangák, képregények, horror (hahó Stephen King ;)), több ismeretterjesztő (pszichológiai, szociográfiai)
Amiből elég volt, tudom hogy nem tetszene, mert már olvastam: mamipornó (Szürke - kösz, elvettem a kedvem az összestől), True Blood és társai (erotikus, fantasyk mindenféle természetfeletti lényekkel), Twilight utánzatú YA-k, Coelho/Oravez Nóra és Müller Péter féle okosságos könyvek, buta chicklitek (nem az összes buta, nem úgy értve, hanem ami olyan mint az a bizonyos faék).

Kivételek akadhatnak, hiszen pont erről szól ez az egész témafelvetés, hogy ne zárkózzunk el egy könyvtől a műfaja miatt, csak azért mert olyat nem szoktunk olvasni. 
(Én sokszor kivárásra játszom, ha a kedvenc bloggereimnél beválik egy kérdéses könyv, akkor rávetem magam :D ) 

Éljen a sokféleség, és a komfortzónából való kilépést igyekezzünk az élet több területén alkalmazni! ;)

Írt még a témában:
Katacita

7 megjegyzés:

  1. Jó, hogy te is írtál! ma délután-este csak tobzódtam az új blogbejegyzésekben :)
    Érdekes, régen tényleg mennyire behatárolták az ajándékok meg hogy mi van meg otthon az olvasást, és a blogszférába, könyves világba kerülés meg talán kicsit túl nagyra nyitotta az ajtót (legalábbis én akkor azért eléggé úgy voltam hogy ez is kell, az is kell, amaz is kell - olvasn is megvenni is, mert hú ez is milyen jó, csak mert mondjuk pár embernek tetszett, akinek nem is egyezett esetleg az ízlésvilága velem :) Szóval kellett válogatni, most már nem nehéz, de az elején a bőség zavara volt :)
    Háhá, Stephen King nálad is befigyel :D

    Tök jók a képek, meg tetszik az új sablonod, fejléced is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Igen én is még csak a töredékét olvasgattam el, hogy miket írtatok.
      Ugye? :) Én is a bőség zavarával küzdök még most is, hiszen annyi jó könyv van :D
      Igen SK - csak még nem tudom melyik könyvével próbálkozzak, A búra alattra gondoltam, mert abból tavaly elkezdtem a sorozatot is.
      Köszönöm, olyan nyárias-aztékos :D

      Törlés
  2. Jó ez a naprendszeres kép :)
    Látom, te is kizársz azért pár műfajt, ez nálam is megvan, bár ki tudja, lehet majd nyugdíjasként ráfanyalodunk Christan Grey-re és társaira:D (azért drukkolok, hogy ne...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tumblrön találtam ;)
      Jaj neeeee :D meg buta chicklitekre se!

      Törlés
  3. A Szürke nekem is elvette a kedvem az erotikus regényektől, bár olvasok néha az is, de nem vonz a téma. Nálam te mindig az a blogger vagy, akinél ha szépirodalmi könyv után sóvárgok akkor szétnézek, mert mindig olyanokat olvasol, amik engem is érdekelnek :) De tök jó, hogy mindenki másfelé tendál, és sokszínűek vagyunk. Én a horrort ajánlom, de csak akkor ha élvezed :) Ha nyomaszt, vagy rosszul alszol tőle, és nagyon parázol, akkor ne erőltesd, mert nem lesz jó. Egyébként a blogolás tényleg kinyit egy ajtót, nálam is ez miatt jött sok könyv!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen olvastam, hogy mennyire 'tetszett' a Szükre :D Jaj de ugye borzalmas? :D
      Na ennek örülök :)))
      Ajánlasz valami 'könnyedebb' horrort?

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.