Sam Savage - Firmin

Vannak könyvek, amik csak úgy 'rám találnak', mint ez is - nem görgettem hónapok óta a várólistámon, a könyvbingó kihívásomhoz kerestem állatos könyvet és a könyvimádó patkány története a '60-as évek Bostonjában elég érdekesnek tűnt.

Firmin tizenkét testvére közül a legsatnyább ivadék, tej híján kezdi el az antikvárium pincéjében lévő könyveket csócsálni. Egy idő után függő lesz, majd elkezdi olvasni is a könyveket. Testvérei és anyja szép lassan magára hagyják, ők az átlagos patkány létet élik, Firmin elkezdi felderíteni a boltot és az irodalmat. Bujkál, álmodozik és sokat figyeli Normant, a bolt tulajdonosát. 
Végtelenül magányos, és visszataszító alaknak látja magát, de olyan gazdag a képzelőereje, hogy saját történeteket kreál a magányos óráiban. Amikor nem a bolt mennyezetéről figyeli a lenti eseményeket, kiszökik a közeli moziba, ahol az életmaradékokat gyűjt és közben filmet néz - a klasszikusokat, Fred Astaire-t, éjfél után pedig 18 karikás filmeket. 
"Mindig azt hiszem, a dolgok örökké tartanak, pedig soha semmi sem tart örökké. Valójában semmi sem él tovább a egy szempillantásnál, kivéve, amit megtartunk az emlékezetünkben."
A 'tragédiája', hogy hiába olyan kifinomult, olvasott, és intelligens, ezt nem tudja megmutatni, nincs társasága...pedig próbálkozik. Egy ember látja meg, hogy ő kicsit más, de az igazi valóját ő sem ismeri meg. 
Firmin fejlődéstörténete mellett egy bostoni negyed pusztulásáról is olvashatunk, és az író alakját is felfedezhetjük az egyik szereplőben. 
Lehangoló mese felnőtteknek - nem mondom, hogy könyvmolyoknak alapból jó választás, mert tényleg eléggé depresszív a történet. 
"Itt az idő, menni kell. Jerry kedvenc mondásainak egyike volt, hogy ha nem szeretnéd újraélni az életedet, az azt jelenti, hogy elvesztegetted. Hát én nem tudom. Még ha egyfelől szerencsésnek érzem is magam, hogy azt az életet élhettem, amit éltem, mégsem kérnék két­szer ebből a szerencséből." - hát én se kérek kétszer ebből a könyvből 
3/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve:  2011
Eredeti cím: Firmin
Oldalszám: 198
Ár: 2800 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Firmin, a patkány, alkoholista anyától született egy bostoni antikvárium alagsorában, a Finnegans Wake lapjaiból készített vackon. A körülmények kényszerítik rá, hogy falni kezdje a könyveket – eleinte csak a szó szoros értelmében, aztán olvasni is megtanul. Fogékony az irodalomra és a tudományokra, az esztétikumra (főleg a szép nőkre), a haladó ideákra, de sajnos nincs kivel megosztania élményeit és megvitatnia az elképzeléseit; saját fajától elidegenedve emberként szeretne élni, az emberek szeretetére és tiszteletére vágyik. Tudja, hogy bár a lelke szép, patkányteste iszonyatot ébreszt, ezért nagy körültekintéssel tervezi meg a kapcsolat felvételét. Mindeközben az olvasó lassan gyanút fog, hogy talán nem is egy patkányról szól ez a könyv.Sam Savage (1940) filozófiát tanult a Heidelbergi Egyetemen és a Yale-en, ahol később tanított is, „rövid ideig és boldogtalanul”. A ’60-as években egy kis irodalmi újság versszerkesztője volt; aztán kerékpárszerelő, ács, rákhalász és nyomdász. Egész életében írogatott, de soha nem volt elégedett a műveivel. Hatvanéves elmúlt már, amikor megírta első regényét, a Firmin-t, amely jóformán véletlenül lett világsiker, kiadója szerint „az olvasás szeretetének nemzetközi szimbóluma”. Mint Sam Savage, a szerző egy interjúban elmondta, a Firmin írása közben Charlie Chaplinre gondolt: azt akarta, hogy olvasói nevessenek, de közben megszakadjon a szívük. A kötet Fernando Krahn rajzaival jelenik meg."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.