Félix J. Palma - Az idő térképe


Tavaly nyáron a nagy szandis leárazáson vettem meg ezt a könyvet, belekezdtem egyszer, de akkor félretettem, így kicsit 'félve' vettem elő újra. A kezdeti bizonytalanság után viszont faltam a lapokat, már csak azt vettem észre, hogy ennek a monstrum könyvnek a felénél tartok. Nem tudtam mire számítsak, a fülszöveg változatos történetet ígért, de ennél még meglepőbb volt amit kaptam.

A könyv Andrew Harrington történetével indul, aki beleszeret egy whitechapel-i örömlányba, ám Hasfelmetsző Jack is ekkor garázdálkodik a környéken... A lány meghal, Andrew hosszú évekre elvonul a világtól, már az öngyilkosságát tervezi. Ekkor lép közbe unokatestvére és megismerteti a Murray időutazások vezetőjével, akitől egy privát utat kérnek a múltba. Murray ezt nem vállalja (ő csak 2000-be tudja elszállítani az utasait, ahol megtekinthetik az emberiség és az automaták utolsó harcát), de azt a tippet adja nekik, hogy keressék fel H.G.Wellst, aki biztos nem véletlenül írta meg Az időgép c. regényét... A regény második része ugrik egyet, egy gazdag fiatal lány történetére, aki unja a világát, a kérőit, ezért felpezsdíti barátnője ötlete, hogy a Murray céggel látogassanak el 2000-be. Claire úgy tervezi, hogy haza sem tér majd onnan. Egy felszínes és giccses szerelmi történetet kapunk Claire és 'Derek Shakleton' kapitány románcával.

Újító a könyv abban, hogy több műfajt és stílust ötvöz, nem is rosszul -  szerelmi történet, ami átcsap scifi-be, humoros kalandregénybe, krimibe, szinte besorolhatatlan ez a könyv... Az ekultos interjúban a szerző kalandregényként aposztrofálja. Sok szereplővel és történetecskével dolgozik a szerző, de nem követhetetlen módon, a könyv végére összeérnek a szálak. A központi alak és H.G.Wells és Az időgép c. regénye, de megjelenik több ismert viktoriánus személy is.
Másik érdekessége a műfaji sokszínűség mellett a narráció - olyan technikát alkalmaz, ahol az elbeszélő mindent tud a szereplőiről, és többször kiszól az olvasónak, vezeti a figyelmét, okoskodik is néha. 

Spoiler: az időutazásról szóló részeknél volt egy olyan megérzésem, hogy ez kamu, főleg a jövőbe utazós résznél, és nem is tévedtem. A könyv végére is viszont meglepetésként ért, az 'igazi' időutazós szál, na meg hogy tudtán kívül Wells volt az egyik első időutazó. vége.

Wells időgépe (forrás)
Összességében szórakoztató volt a regény, megfogott a sokfélesége, de a vége felé már inkább untam és idegesített a spoiler résznél emlegetett gondolat. Érdekes volt, ahogy feldolgozta az időutazást, próbált választ adni a paradoxonokra, a párhuzamos univerzumok elmélete is elgondolkodtató. Tetszett, hogy a végén 'beleírta magát' a történetbe az író :) 'Egyszerolvasós', viszont tervbe vettem, hogy olvasok H.G.Wellstől :) 

4/5
  • A második rész már megjelent spanyolul és angolul Az ég térképe címmel, a szerző trilógiát tervez a könyvekből.
  • Interjú az íróval (ekultúra.hu)
  • Interjú (kötve-fűzve)
  • Részlet

Kiadó: Európa
Kiadás éve:  2011
Eredeti cím: El mapa del tiempo
Sorozat: 'Viktoriánus Trilógia'
Oldalszám: 586
Ár: 3900 Ft
Borító: 5/5
Eredeti borító: 4/5

Fülszöveg:

"Londonban vagyunk, 1896-ban: szinte naponta áll elő a tudomány valami újabb csodálatos felfedezéssel, és H. G. Wells népszerű regénye, „Az időgép” hatására már az is elképzelhető, hogy az ember utazzon az időben. Sőt a Murray Időutazások nevű cég már éppen szervezi az első ilyen utakat; bár egyelőre még csak a 2000. évbe lehet elutazni, amikor az emberek és az addigra értelmes lénnyé fejlődött gépek vívnak élethalálharcot egymással. Andrew Harrington, a dekadens aranyifjú azonban a múltba szeretne utazni, hogy megakadályozza élete szerelmének, egy whitechapeli prostituáltnak a halálát, akit Hasfelmetsző Jack gyilkolt meg bestiális kegyetlenséggel…A regény, amely olyannyira bővelkedik fordulatokban, hogy az olvasónak legalább úgy kell kapaszkodnia, mint a zötyögő idővillamos utasainak, hol a jövőbe száguld velünk, hol egy párhuzamos univerzumba. S e fergeteges kalandok főhőse végül maga H. G. Wells, a sci-fi atyja lesz – s mellette felbukkan az Elefántember, Bram Stoker (a Drakula írója) és Henry James is… S hisszük vagy sem, hogy az időutazás lehetséges, és hogy Wells egy párhuzamos világból küld üzenetet nekünk, annyi bizonyos, hogy Félix J. Palma elvisz minket a saját időutazására: a viktoriánus Anglia izgalmas világába."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.