Legyél tudatos könyvvásárló!

május 10, 2014
Már régóta téma, hogyan lehetünk tudatos vásárlók, most a tudatos könyvvásárlásról lesz szó (erről készült már egy jó cikk 2009-ben, olvastam is már, ha te még nem, itt találod)
Nemrég jelent meg egy cikk a vs.hu-n a hangzatos Miért nem megy csődbe az Alexandra kiadó? címmel. Ennek apropójából és egy emailváltás miatt írok a témáról.

DSC_0262Az Alexandra, és még pár nagy könyvmogul nem fizeti ki a kisebb kiadókat, mivel ők is csődközeli helyzetben vannak a vs.hu cikke szerint.
A kis kiadók vannak a legrosszabb helyzetben - mi olvasók türelmetlenül várjuk az új könyveket, és nem értjük miért nem jönnek, miért csúsznak hónapokat, akár éveket. Mivel nem kapják meg az eladott könyvek után pénzt, ők is tartoznak egy sereg embernek, aki a könyv előállításában részt vettek.
Nem vagyok érintett a témában, csak annyit látok amit a cikkekből olvastam, illetve egy kiadónál dolgozó hölgy említett nekem.

Mit tehetünk 'mezei' olvasóként? Bojkottáljuk a nagy áruházakat? Nincs nagyon értelme, hisz amíg nem vagyunk millimosok, addig igen is számít, hogy egy könyvet 20%-40%-al olcsóbban kapunk meg. 
Jó ha tudjuk, ha a kiadók saját boltjaiban vagy webáruházaiban vásárolunk, akkor kikerülhetjük ezeket a multikat, és a pénz egyenesen a kiadónak megy. Szinte már mindegyiknek elkészült a honlapja, webshopja és akciókkal is szoktak élni, hogy a közvetlen vásárlásra buzdítsanak bennünket. Figyeljük ezeket! ;)

Véleményt, tanácsot, infót a témával kapcsolatban nyugodtan írjatok hozzászólásba!

Itt van néhány kedvenc kiadóm elérhetősége:

4 megjegyzés:

  1. Gondolom minden országban van 1-2-sok Matyi, ami ellehetetleníti a piac többi résztvevőjének a fennmaradását. Nem először olvasok cikket arról, hogy a könyv árából kinek mennyi jut, felháborító. Talán ha a kiadók összefognának és bojkottálnák az Alexandrát, lehet, hogy el tudnának érni valamit, hiszen így is tartoznak nekik, tehát sokkal rosszabb már nem lehet.
    Vidéken mindenképpen nagy előnye az A-nak, hogy ingyen szállítással (bolti átvétel) lehet akciós könyvet rendelni, míg a kiadóknál ez maximum akkor jön össze, ha komolyabb összeget hagyunk ott, de most ki az, aki egyszerre megrendel 4-5 könyvet? Persze, össze lehet állni másokkal, nálam mondjuk ez pont nem opció.

    Nekem még van hova fejlődni, sok könyvemet vettem az A-nál, emlékszem, múltkor bementem az Árkádban levő Anima könyvesboltba, hogy én akkor támogatok egy kisebb üzletet, és megveszem ott a friss Jennifer Egan könyvet, de közölték, hogy nincs meg. És mivel már annyira beleéltem magam, hogy az enyém lesz, szépen átbattyogtam az Alexandrába, és lám, ott megvolt, el is hoztam.

    Jó, hogy írtál a témáról, a vs cikke is érdekes, ideje komolyabban elgondolkoznom azon, hogy a jövőben honnan szerzem be az olvasmányaimat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (Mutyi :D)
      Amúgy igen, nekem is sokat számít, hogy a nagyobb üzletek sokszor ingyen kihozzák (pickpackpontra vagy a boltba) a rendelt terméket.
      Ahogy @Üstökös is írja a Könyvmolyképző tényleg baráti, hogy két könyvtől ingyen szállítják, ezzel többször éltem én is (szerencsémre egyik barátnőmet is elcsábítva meglett a két könyv), de úgy rémlik a Maxim kiadónál is rendeltem már így.

      Törlés
  2. Ez mindig egy olyan szomorú téma. Szeretnék kiadóktól vásárolni, de ehhez az kell nekem is, hogy mélyen be tudjak nyúlni a zsebembe. Mondjuk a Könyvfesztivál és Könyvhét pont kapóra jön ilyenkor, hiszen egyből náluk veszem meg a könyvet, de pl. ahol nincs személyes átvétel Budapesten, onnan nem fogok venni, mert nem engedhetem meg magamnak az 1000 forintos postaköltséget. Viszont úgy néz ki, már BP-re se fogok feljárni, szóval valami nagy akciót kellene majd kiszúrni a közeljövőben. A Könyvmolyképzőnél kifejezetten bejön, hogy két könyv után ingyen szállítanak, mert előbb veszek meg egyszerre két könyvet, mint ötöt (más kiadónál ugye kb. ennyitől ingyenes a kiszállítás).

    VálaszTörlés
  3. Vajon véletlen, hogy nem megy épp az alexandra weboldala?:D
    Igen, a Maximtól én is rendeltem így, bár nekik ugye szokásuk úgy megjelentetni könyveket (jókat!), hogy egyszerre 13-at, és akkor úgy könnyebb többet választani. KMK-nál ez részemről esélytelen. :)
    Most jut eszembe, hogy régebben a molyon keresztül is rendeltem néha, azt át tudom venni személyesen, ingyen szállítással.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.