Ford Madox Ford - Az utolsó angol úriember – Vannak, akik nem…

Tavaly novemberben jelent meg ez a könyv egy közös molyos kezdeményezés hatására. A HBO 5 részes minisorozata sokunk szívébe belopta magát (és nem csak Benedict Cumberbatch miatt :D), ezért kíváncsiak voltunk az eredeti regényre. A Lazi Kiadó vállalta a kiadását, a második rész elvileg a könyvhétre meg is érkezik ;) (Most esett le amúgy, hogy a könyveik egy  újabb borítótervvel-kiadásban születnek meg - tetszik, hogy nagyobb kartonkötésűek, és ezek az osztott borítók is jobbak szerintem!).

Az írótól már korábban elolvastam az egyetlen magyarul megjelent könyvet, A jó katonát, ami hasonló ehhez a nagyregényhez: az időszak, a felsőbb körök, és a tabunak számító házasságtörés témája.

Pinterest
Az utolsó angol úriember (Parade's end), egy négy részes regénysorozat, ami Ford Madox Ford (igazi nevén Ford Hermann Hueffer) fő művének tekinthető. 
A regény központi szereplője, a bizonyos utolsó angol úriember, Christopher Tietjens, egy nemes család legkisebb fia, aki a családi előnyök mellett (jó iskolák és anyagi háttér) a hihetetlen memóriájával és eszével tűnik ki. Ezt a tudását a statisztikai hivatalban kamatoztatja, ám az lelkiismerete ellenére néha meg kell hamisítania számokat. Nagyon egyenes ember, aki önzetlenül segít a barátain, ám egyre kevésbé tűri a modern világ visszásságait.
"Ebben a konfliktusban az ember vagy a testével, vagy az eszével vesz részt. Szerintem én inkább vagyok az ész embere. Legalábbis azt hiszem. Nem biztos persze. De a lelkiismeretem nem engedi, hogy az eszemet ilyesmire használjam. Ezért hát marad az otromba nagy testem! Elfogadom, valószínűleg nem érek sokat. De nincs is semmi, amiért élhetnék: mindaz, amit én képviseltem, nem létezik többé ebben a világban. Amit pedig szeretnék, amint maga is tudja, azt nem kaphatom meg: úgyhogy…"
Pinterest
Furcsa történet az övé - feleségül vesz egy gazdag, de kicsapongó nőt, aki már terhes volt (valószínűleg nem is tőle) a házasságkötésük idején, később külön élnek, de nem haragszik rá, és nem hagyja, hogy becsméreljék.
Amikor megismerkedik legjobb barátja, Macmaster révén a Duchemin házaspárnál egy fiatal, szép szüfrazsettel már mindenki előre tudja mi lesz a kapcsolat vége. A pletykás felsőbb réteg bebeszélik egymásnak, hogy Tietjensnek a fiatal Valentine Wannop a szeretője, és Macmaster barátja szeretője, Mrs Duchemin is. Egyre jobban ellehetetlenítik, amikor a bevonul az első világháborúba, akkor is csak gyanakodva nézik. Felesége Sylvia, miután visszament hozzá, meghúzza magát, és kezdi csodálni a férjét. A romantikus szál a könyvben nincs kidolgozva úgy, mint a sorozatban - mégis egy férfi írta és nem erre akart koncentrálni, hanem arra, hogyan törik meg egy egyenes, becsületes férfit a körülmények.
"Minden ember szívében két lélek lakozik, amelyek egymást tartják kordában: így áll egymással szemközt az érzelem és az értelem, az intellektus így korrigálja a szenvedélyt, és az első benyomások így fejtik ki, ha mégoly csekély mértékben is, hatásukat, mielőtt igen gyorsan helyükbe lép a megfontolt ítélet. Mégis az első benyomás gyakran tekintélyes előnyre tesz szert, és a nyugodt megfontolás számára olykor egyáltalán nem könnyű feladat a felzárkózás."
Nehéz volt megszokni az narrációt- az időbeli vissza és előreutalásokat; még 'jó', hogy láttam a sorozatot (ami mellesleg nagyon könyvhű), így tudtam hova tart a történet. Másrészről bánom, hogy már láttam, mert érdekesebb lett volna ha én alkotok képet a szereplőkről.
Ez a kettősség volt bennem az olvasás alatt: a sorozat nagyon tetszett, (a történet, a romantikus szál), másrészt nehézkes volt a könyv aprólékossága, helyenként viszont több részletet is megengedhetett volna.

Ettől függetlenül mindenképp megveszem és olvasni fogom a következő részeket, mert jó a stílusa, érdekes a történet. Nem sablonos, már a témák miatt sem, a romantikus szál is különleges (már amennyit elmond T. és V. kapcsolatáról). Egy olyan korról ír, amikor még az apróságok, a nyelvi finomságok is számítottak. A könyv végére sikerült szinte mindenkit megutálnom Valentineon és Tietjensen kívül, ők képviselik az erkölcsöt, a tisztaságot a környezetük és a világ mocskával, képmutatásával és törtetésén kívül,  ... mert vannak akik nem...
"Ennyiből állt az ő szerelmük története. Az egész úgy ment végbe, hogy egyetlenegyszer sem mondták ki a „szerelem” szót, nem volt más, mint impulzusok, a bőrön végigszáguldó hőhullámok és remegő didergések összessége. Mégis minden egyes szavukkal a szerelmüket vallották meg egymásnak, ahogyan a csalogány énekéből is az ember a szerelmese vágyódását hallja, aki ott kopogtat a szíve ajtaján."
4/5

Kiadó: Lazi Kiadó
Kiadás éve:  2013
Eredeti cím: Parade's End - Some do not
Sorozat: Parade's End 1. kötet
Oldalszám: 355
Ár: 2799 Ft
Borító: 5/5

Ekulturás ajánló egy kis életrajzzal

Fülszöveg:
"Christopher Tietjens, a tökéletes angol úriember páratlan önuralommal viseli felesége, Sylvia megnyilvánulásait, aki minden alkalmat megragad, hogy hitvesét mások előtt megalázza és nevetségessé tegye. A bájos asszonyt leginkább az a távolságtartó emelkedettség bosszantja, amelynek segítségével a kiváló képességű fiatalember igyekszik kapaszkodót találni a darabjaira hulló, korrupt társadalom útvesztőiben, ahol a szerelem, a barátság és a lojalitás a legjobb esetben is már csak a megszürkült hétköznapok elhervadt díszei.
Tietjens ebből a világból inkább a frontra menekül, mert vannak, akik dalolva rombolják le a régi értékeket, s könnyed flegmasággal rugdossák szét egy hanyatló világrend maradványait, de vannak, akik nem…
Ford Madox Ford a huszadik század azon írói közé tartozik, akik a huszonegyedik század emberét is képesek megszólítani. Grandiózus regényciklusának első részében a tökéletesen kidolgozott jellemek és a modern narráció – akár egy impresszionista festmény – egyszerűen, mégis megdöbbentő mélységgel tárja elénk a sok évszázados brit birodalom széthullásának időszakát.
A hazánkban is nagy sikerrel vetített filmsorozat (Az utolsó angol úriember) után most a magyar olvasóközönség is megismerkedhet az eleddig méltatlanul mellőzött írózseni műveivel."

4 megjegyzés:

  1. Nem láttam (még) a sorozatot, de az ajánlód után határozottan kíváncsi lettem rá is és természetesen a könyvre is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szereted a világháború idején játszódó, angol sztorikat akkor nézd meg vagy olvasd! :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Bíztam az ajánlásodban és tök jó, hogy sikerült 'kiadatnunk' :D A második részt lehetőleg már a kiadótól veszem meg a könyvhéten :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.