Jacqueline Winspear - Maisie Dobbs és a háborús rejtély

Még a tavalyi megjelenések közül figyeltem fel erre a könyvre, a 20. század eleji Anglia mindig vonzott, hát még hogy egy (könnyed) krimi a történet. A fülszöveg Downton Abbey sorozathoz és Agatha Raisinhez hasonlítja, én inkább (és az eredeti fülszöveg is) az Upstairs, downstairshez (ezt nem vetítették nálunk, de szinte uolyan, mint a DA csak egy londoni házban játszódik, amilyenben Maisie is dolgozik).

A könyv jelene 1929-ben játszódik, Maisie Dobbs megnyitja saját nyomozóirodáját és elvállal egy szimplának tűnő ügyet. Mr. Davenham felesége hűtlenségére keres nyomokat, ezért bízza meg Maisiet, hogy figyelje az asszonyt.
A kezdeti fejezetek után - amikben csak utalások voltak M. múltjára - visszatértünk a múltba (ez a könyv felét kitölti), kiderül hogyan került Lady Rowan Compton szárnyai alá az okos, de szegény Maisie. Hogyan ismerkedett meg nyomozó-mentorával Maurice Blanchesal, és mit történt vele az első világháború miatt. Ez a szál jobban lekötött, az első fejezetek után már majdnem félreraktam a könyvet, a végére azért helyére került minden és értelmet nyert a történet furcsa szerkezete is.

(Dowton Abbey Sybillje, ő ugrott be
amikor az ápolónőkről olvastam)
Ami nem tetszett még, hogy kissé erőltetetten kapott helyet a könyvben a testbeszéd tanulmányozása, az egyszerűbb pszichológia (pl.: kényes történetek feltárása után, Maisie vmi pozitív dologgal zárta a beszélgetést/találkozást); és a krimi része se volt valami erős.

Ez is egy sorozat első kötete (már 10 rész megjelent), valószínűleg ezért is kellett ilyen felemásan megoldani a főszereplő bemutatását, meg egy nyomozást is ráhúzni a történetre.

Nem volt rossz könyv, főleg akit érdekel az első világháború, pár érdekességet megtudtam az angol nővérek, orvosok munkájáról. Az eleje elég döcögős, de Maisie viszonylag szimpatikus karakter, érdekes az élete, intelligens és persze van benne egy csepp romantika és összetört szív. Ettől függetlenül elég kiszámítható és egyszerű volt a történet, de ennek ellenére kíváncsi vagyok a második részre is!

4/5

Kiadó: Ulpius
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Maisie Dobbs
Sorozat: Maisie Dobbs
Oldalszám: 309
Ár: 3500 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Maisie Dobbs pszichológus és nyomozó tizenhárom évesen kezd dolgozni – egy elegáns londoni villában cselédként alkalmazzák. Egy nap az úrnő, Lady Rowan Compton a könyvtárban talál rá az olvasó lányra. Maisie rettegve várja az elbocsátást, ám legnagyobb meglepetésére Lady Rowan és a család barátja, dr. Maurice Blanche is támogatja a taníttatását. De a világháború keresztülhúzza Maisie számításait, és röviddel azután, hogy megkezdi tanulmányait a Girton Főiskolán, Cambridge-ben, a lány a tengerentúlon vállal ápolónői szolgálatot. Évekkel később, 1929-ben a híres Maurice Blanche (aki elismert segítője volt a Scotland Yardnak) tanítványaként saját vállalkozásba kezd. Első megbízatása egy unalmasnak tűnő hűtlenségi ügy, melynek során a nyomok nemcsak egy gyilkoshoz vezetnek, de hogy megfejthesse a rejtélyt, Maisie-nek vissza kell térnie a háborúba, amelyet olyannyira el akar feledni…"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.