Helen Fielding - Bridget Jones naplója 3. - Bolondulásig

A Bridget Jones sorozat (a könyvek és a filmek is) régi kedvenceim, többször olvastam, a hangoskönyv-verziót is imádtam és persze a filmeket is bármikor újra tudom nézni. Ezért örültem, amikor jött a hír, hogy készül a folytatás.

Ősszel már Lobónál olvastam, az azóta sokak által tudott tényt, hogy Bridget már 50 éves ebben a részben, Mark Darcy négy éve tragikusan meghalt és a bolondos Bridget két kisgyereket nevel(get) egyedül. Billy már 6 éves, Mabel 4, sok emlékük nincs az apjukról, de néha felemlegetik, amitől Bridgetnek összeszorul a szíve és rátör a "lélek sötét éjszakája". Viszonylag jól vészelte át a kezdeti éveket, a barátai sokat segítettek.
Nem hiányoltam az eltelt évek leírását, érdekesebb volt Bridgetnek ezt a nehezebb, de azért vicces életszakaszát megismerni. Szerintem az írónő eltalálta, hogy nem 'ömleng' a Darcys boldog évekről, és nem is a halála utáni depit írta meg, hanem ezt a kilábaló, továbblépő szakaszt.
A könyv nem szomorú, ahogy számítottam rá, mert már jó pár év eltelt és Bridget tovább tudta élni az életét. Az aktuális téma újra a pasik (ráadásul fiatalabb pasik) - randizás, a szex négy év után, újra jönnek a diéták, az önsegítő könyvek és a baráti "tanácsok".

Ez a rész is követi az előzőek bevett fordulatait: a naplóbejegyzések előtti vicces állapotjelentéseket, megvan az a fergeteges humor, ami miatt imádom (röhögőgörcsöt kaptam néhol), a barátok és a csetlés-botlás.
Ahogy olvastam Udvaros Dorottya hangján szólt a fejemben Bridget, és előre röhögtem azokon a részeken ahol előkerül "anyám és Una" :D

forrás
A napló a 2012-13-as éveket öleli fel, tele van aktualitásokkal - a randizás és kommunikáció új lehetőségeitől kezdve, a technika-függő gyerekekkel és a twitter rejtelmeivel, vagy utalások a közszereplőkre, hírességekre. Az elmélkedések sem maradnak el, ezek között vannak igazak és mélyenszántóak, ám van sok 'bridigetes' lényegtelen is.
"Néha elnézem az óriásplakátokon a gyönyörű modelleket, és alattuk az igazi embereket, és arra gondolok, hogy ez kicsit olyan, mintha egy bolygón lennénk, ahol az összes őslakos alacsony, zöld és kövér. Kivéve egy elenyésző kisebbséget, amely magas, sovány és sárga. És az összes reklámon a magas, sárgák szerepelnek, dukkózva, hogy még sárgábbak és magasabbak legyenek. Úgyhogy az összes kicsi zöld űrlény azzal tölti minden idejét, hogy búslakodik, amiért nem magas, sovány és sárga."
Nagyon tetszett a könyv, igaz már jó néhány dolgot előre tudtam róla és így nem 'rázott' meg. Jókat nevettem rajta, szükségem volt már egy humoros olvasmányra. A vége kissé kiszámítható volt, de egyáltalán nem bántam a dolgok alakulását. Minden a helyére került, és Bridget egy olyan társat kapott, aki tényleg illik hozzá :) Aki szerette az előző könyveket, annak bátran ajánlom, de aki még most ismerkedik lehet hogy felrója Bridgetnek, hogy nem éppen a legjobb anya, vagy háziasszony... :D

5/5

Lobo és Brigi podcastja Bridgetről ;)
Várható a filmfeldolgozás is, remélhetőleg ugyanúgy Renée Zellwegerrel (aki úgy néz ki bevállalt valami plasztikai műtétet, így nem lenne teljesen hiteles).

Helen Fielding dedikálja a 3. részt (forrás)
(Viszont itt sem tudok elmenni a kiadás érthetetlenségei mellett: miéért kellett egy több kilós monstrumot kreálni ebből a könyvből? Ha már kiadták az első két regényt is új borítóval, helyes kiadásban, akkor miért nem követte ez a rész is azt? Nem tűnt volna fel az egyszeri olvasóknak, azért lett ilyen neonsárga és nagy? Ez már csak azért is bosszant, mert csak otthon tudtam olvasni, képtelenség cipelni. Na de talán jön majd később kisebb kiadásban...)

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Mad about the boy
Sorozat: Bridget Jones naplója 3.
Oldalszám: 448
Ár: 4590 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Jó ötlet-e letagadni a korunkat netes párkeresésnél?  Mihez kezdesz, ha a barátnőd hatvanadik születésnapja egybeesik a barátod harmincadik születésnapjával? Szégyelljük-e magunkat, ha főnöztetünk, amikor az egyik gyerekünk tetves? Tényleg twittel a Dalai Láma, vagy azt az egyik titkára csinálja helyette?
Lefeküdni valakivel két randi és hatheti sms-ezés után ugyanaz, mint férjhez menni két találkozás és hat hónapi levelezés után Jane Austen korában? Efféle dilemmákon emésztődve csetlik-botlik Bridget Jones a szinglianyaság buktatói között…És közben újra felfedezi a nőiségét – abban az életszakaszban, amelyet egyesek képesek az otromba és ósdi „középkorúság” szóval meghatározni. Igen, bridzselők, Bridget visszajött – és bármilyen meglepő, közben felnőtt lett, legalábbis egy kicsit. Most ötvenegy éves, de a körülmények szerencsétlen alakulása folytán megint egyedül van, és két kisgyerekről is gondoskodnia kell, valamint mellettük is időt szakítani szexi fiatal fiújára. Utolsó találkozásunk óta Bridget fölfedezte a Twittert (ő @JoneseyBJ), lecserélte a chardonnayt koktélra, és már nem önsegélyező könyveket olvas, hanem gyermeknevelési szakirodalmat. Persze, megint hebrencs kalandokba bonyolódik, de olykor – merjük kijelenteni? – mintha érzelmi érettségről árulkodna a viselkedése. Igaz, továbbra is képes olyan kelekótyaságokra, mint egy balul végződő botoxoztatás."

2 megjegyzés:

  1. Pont azt álmodtam, hogy ezt olvasom :)
    Örülök, hogy tetszett, már én is nagyon kíváncsi vagyok rá, de azért sajnálom Darcyt. Már előjegyeztettem, úgyhogy hamarosan cipelhetem haza én is a sokkilós fegyvernek minősülő tárgyat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó :D
      Szép amúgy, a belső fül lila, és végig Bridget neve fut rajta :)
      Remélem tetszeni fog neked is!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.