Rae Earl - My Fat, Mad Teenage Diary

Közel egy éve (áprilisban) bukkantam rá egy új angol sorozatra, a My mad fat diaryra. Azonnal beleszerettem és reklámoztam is molyon a tvsorozatos zónámban, azóta lement az első évad, sőt már a második is majdnem (jaj csak 7 részes :( ). Készítettem zónát, kihívást és végre nekiálltam angolul a könyvnek, de már írtam néhány kiadónak, hogy kiadnák-e (eddig a Gabo írt vissza, hogy köszönik az ajánlást és utána néznek, a Libri és az Alexandra egyelőre válaszra se méltatott :( ). 

Tartottam a könyvtől, egyrészt mert tudtam, hogy nem lesz ugyanolyan mint az imádott sorozat, másrészt az olvasást nehezíteni fogja a szleng. Sikerült végre egy angol-magyar szótárt felraknom Kindlire (miért nem jutott előbb eszembe??) és nekivágtam. Amikor netközelben voltam, akkor ezt a szlengszótárt is igénybe vettem, de legtöbbször csak a benyomásaimra hagyatkoztam és nem fordítottam le szó szerint mindent. (Így nem is mondom, hogy a könyv egészét megértettem, ezért is jó lenne a magyar fordítás ;) )

Rae Earl angol író, 2007-ben jelentette meg a kamaszkorában írt naplóit, ez lett a My fat, mad teenage diary (és elkészült a folytatás My madder, fatter diary címmel).
Rae (forrás)
A naplóbeli Rae egy 17 éves túlsúlyos kamasz, a lincolnshire-i Stamfordból, egyedül élnek anyjával, akinek második férje Marokkóban tanít. Rae sok problémával küzd és ezekről őszintén ír a naplójában - túlsúlya  (92 kg) miatt folyamatosan bántják, beszólogatnak neki, emiatt sokszor értéktelennek érzi magát. Pedig - ahogy írja többször is - csak szeretetre, figyelemre vágyik, hogy legyen valaki aki megsimogatja a fejét és azt mondja minden rendben, így is szeretlek.
Vannak barátai, haverjai, eljár a helyi pubokba, koncertekre, szóval nem egy szerencsétlen otthon ülő lány. Kívülről egy hangos, visszaszólogatós csajnak tűnik, de belül megviseli minden beszólás. Sajnos a legjobb (???) barátnője, Bethany sokszor kihasználja, társaságban vicceket űz vele, csak hogy magát jobb színben tüntesse fel. Rae igyekszik a sarkára állni és látja, hogy Bethany nem jó társaság. Szívbéli jó barátnője egyik osztálytársa, Mort, de vele sokszor csak telefonon tud beszélgetni a sulin kívül. 1989-ben járunk, és még az utcai fülkéhez kell lejárnia, mert a 'zsugori' anyukája nem hajlandó vezetékes telefont venni. Anyukájával sem felhőtlen a kapcsolata, mivel egyedül neveli, eléggé szegényes körülmények között élnek, sok a veszekedés, a vita.

Azért is kedveltem meg annyira a sorozatot, meg a könyvet is, mert túlsúlyos gyerekként-kamaszként nagyon sok hasonló problémával küzdöttem én is. Persze most már látom miben hibáztam én is akkor, és Rae is - a lustaság, az hogy megragadt egy szinten és nem tudta kirángatni magát belőle, a harag amit érzett...
"Sick of being poor. Mum says, ‘Oh well, get a job, then.’ She doesn’t realise how much schoolwork I do at weekends catching up on essays and stuff. If you want your daughter at university, Mother dear, then GIVE ME SOME SPACE."
Az igazi napló (forrás)
Jó lett volna akkor olvasni ezt a könyvet, hogy tudjam, nem vagyok egyedül, és erőt meríthettem volna belőle.
Másrészt a naplóval (és a sorozattal) olyan betegségekre is felhívja a figyelmet, mint a paranoia, az OCD (kényszerbetegség), a depresszió. 

Közel egy évet dolgoz fel a napló - 1989-et: Rae naplóbejegyzései tényleg valószerűek, ír a konkrét eseményekről, kiborulásokról, elmélkedik néha, vagy csak megjegyzi melyik sorozatot nézte, vagy milyen gagyi számot hallott éppen. A zene nagyon fontos neki, több órányi playlistet lehetne összeállítani a naplóban említett zenéiből :) Szerettem a humorát, a kifakadásait.
"Unfortunately the female lead they have got for the film is this thin blonde woman called Meg Ryan. OF COURSE BLOKES WANT TO DO HER. Change the female lead – put ME in it, for example. And I will prove to you that you can just be mates with a man. WHETHER YOU LIKE IT OR NOT. Men can see you in a totally asexual way. If you’re fat, all you have is just good friends. EVERYWHERE."
A fiúkkal való kapcsolatáról is sokat ír - kamaszként könnyen fellángol egyes srácok után (haveri körében szinte mindenkibe egyszer belezúg), de igazi szerelme csak egy lesz... Jó is, hogy jön a második rész, mert egy nagggyon érdekes helyzetben hagyta abba Rae a naplót... 
"I wonder if blokes go home and go over and over and over conversations in their head? Do they wonder what really goes on underneath everything? I wonder if there are pages and pages written about me? I mean – blokes must wonder, surely? "
Nehezítette az olvasást a szleng, a (pop)kulturális utalások (de akár a kaját nevei, vagy az iskolarendszer is megnehezítette a dolgom), ettől függetlenül viszonylag jól haladtam vele, megértettem a lényeget és élveztem a könyvet. Főleg, mert ahogy mondtam több szempontból hasonló  élményeim vannak/voltak.

5/5
A sorozathoz képest: a banda szereplői, nevei mások - a sorozat készítői alakítottak a karaktereken (összeolvasztottak szereplőket, átnevezték őket és nincs meg az az összetartó banda, mert a naplóban/valóságban több embert ismert Rae), Rae nem vagdosta magát (csak üti?), de bekerült a pszichiátriára (OCD-vel), anyjával kapcsolata stimmel, igaz a exférjek-férjek nem. Egy évvel megfiatalították a sorozatban, változtattak a zenei ízlésén is és a 1989-ből 1995-6-ra tették át az eseményeket. Meg persze más a sorozat történetmesélése: sok epizódot átvettek, de úgy dolgozták át, hogy minden rész vmi tanulságot tartalmazzon, vagy kifejtsen valami problémát - a naplóban persze nem így megy.

Linkek:
Cikk a Telegraphban

Fülszöveg:
"My Mad Fat Diary is now a major new comedy for E4! It's 1989 and Rae is a fat, boy-mad 17-year-old girl, living in Stamford, Lincolnshire with her mum and their deaf white cat in a council house with a mint off-green bath suite and a larder Rae can't keep away from. This is the hilarious and touching real-life diary she kept during that fateful year – with characters like her evil friend Bethany, Bethany's besotted boyfriend, and the boys from the grammar school up the road (who have code names like Haddock and Battered Sausage).
My Fat, Mad Teenage Diary evokes a vanished time when Charles and Di are still together, the Berlin wall is up, Kylie is expected to disappear from the charts at any moment and it's £1 for a Snakebite and Black in the Vaults pub. My Fat, Mad Teenage Diary will appeal to anyone who's lived through the 1980s. But it will also strike a chord with anyone who's ever been a confused, lonely teenager who clashes with their mother, takes themselves VERY seriously and has no idea how hilarious they are."

Rae most Ausztráliában él férjével és van egy fia, tervezi (a Telegraphos cikk szerint), hogy megjelenteti ennek a naplónak az előzményét, amiben a pszichiátriára kerülését írja meg és egy folytatást, amiben elmeséli mi történt a plátói szerelmével...(Ez a My madder, fatter diary - ami az amazon szerint már megjelent január végén...következő olvasmáááány! :D).

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon tetszett az értékelés. Esetleg nem tudod, hol lehet beszerezni a könyvet? Te amazonon vetted? Nem találom sehol :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :)
      Hát Amazonon még mindig kapni pedig:
      https://www.amazon.com/My-Fat-Mad-Teenage-Diary/dp/0340950943/ref=tmm_pap_swatch_0?_encoding=UTF8&qid=1486384622&sr=1-2

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.