Jeff VanderMeer - Expedíció


Nem gyakran olvasok scifit (sőőt), de nem zárkózom el a műfaj elől. Egy hónapja PupillánálKatacitánál és Nitánál is olvastam erről a könyvről, meg persze Agave is bőszen reklámozta mindenhol. A második rész (Kontroll) beharangozása vett rá, hogy nekilássak.

Most épp olyan időszakomat élem, hogy nem volt kedvem egyik könyvemhez se, ehhez is ímmel-ámmal láttam neki. Nem volt könnyű dolgom, mert az in medias res kezdés után is nagyon nehezen derülnek ki konkrétumok.

A helyszín az X térség (erre utal az ötletes, kivágott magyar borító), az időszakot nem tudjuk (de játszódhatna akár most is), a szereplők négy tudós - a biológus (akinek a szemszögét olvashatjuk), egy pszichológus (a csapat vezetője), egy antropológus és egy geodéta. A feladatuk a Déli Végek (szervezet?) megbízásából behatolni az X térségbe, amiről annyit tudunk, hogy egy környezeti katasztrófa miatt néptelenedett el harminc éve. Azóta már 11 expedíciót küldtek a térségbe, változó eredménnyel - volt akik megölték egymást, öngyilkosok lettek, és volt hogy észrevétlenül szivárogtak haza, ám ők már nem voltak ugyanolyanok, mint amikor elindultak. 

Végig a biológus naplóját olvashatjuk, ami hallucináció-szerű feljegyzés a területről - a főbb pontok a tengerpart, a világítótorony, a 'Torony' (ami egy földalatti aknarendszer inkább, csak a biológus látja és hívja toronynak), az eltűnések, a különös élőlények a Toronyban. Nem mindennapi volt az elbeszélése, egyrészt nem használ neveket (csak a foglalkozásneveket), elég szárazan ír, de később pár személyesebb infót is közöl, igyekszik tényszerűen írni, de ezt már az elején kijelenti, hogy képtelenség.
"Ami csak él és lélegzik, szükségszerűen nem lehet teljességgel objektív; még a légüres térben a puszta fennmaradásra törő értelem sem lenne az."
Nagyon fura könyv (goodreads szerint weird fiction, hát tényleg az :D), az elején félre is akartam tenni, de aztán beszippantott a történet, annak ellenére, hogy fogalmam se volt hova lyukadunk ki és mi is ez az egész; és bevallom a könyvet letéve most sem tudom. Lesz még két rész (Déli végek trilógia), de megértem azokat is akik kb 'miezaszar'-felkiáltással csapták le. Nem derül ki szinte semmi a területről, az eltűnésekről, arról hogy mi okozza az egész furcsaságot. Beleleshettük, megborzongatott, de a tudás még igencsak odaát van.
"Amikor az ember túlságosan is közel kerül egy nagy rejtély középpontjához, elveszti a távlatot, esélye sincs, hogy teljességében lássa."
Pontosan ilyen a történet - megismerünk részleteket, nyomokat, pár összefüggés, de az egésznek a kiváltó okát csak érintőlegesen. 
Különös könyv ez, már csak ezért örülök, hogy elolvashattam és kíváncsian várom a két folyatást. (Az 2. rész májusban, a 3. elvileg ősszel - az eredeti megjelenésekkel egy időben(!) érkezik.

4/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Annihilation
Sorozat: Déli végek trilógia 1.
Oldalszám: 176
Ár: 2980 Ft
Borító: 5/5

Hasznos:
Részlet a könyvből
Interjú a szerzővel, és egy másik, és még egy
Vedd meg ebookban

Fülszöveg:

"Az X Térséget a kormányzat már harminc éve környezeti katasztrófa sújtotta övezetnek álcázza, így mostanra az érintetlen és burjánzó vadonnak látszó terület csupa misztikum és rejtély az emberek szemében. A Déli Végek nevű titkos ügynökség ez idő alatt számos expedíciót küldött a hely felderítésére – szinte mindegyik tragikus véget ért. Most indul útnak a tizenkettedik expedíció. A kutatócsoport négy nőből áll: egy antropológusból, egy geodétából, egy pszichológusból és egy biológusból. A küldetésük felderíteni a terepet és mintákat gyűjteni, feljegyezni minden tudományos megfigyelést a környezetről és egymásról, valamint mindenek felett elkerülni az X Térség természetfeletti hatását. Az expedíció mindenre felkészülve indul útnak, és hamar megdöbbentő felfedezéseket tesz – például talál egy megmagyarázhatatlan topográfiai jelenséget és olyan életformákat, amik meghaladják a megértés képességét –, de mégsem ezek, hanem a tagok egymás
elől gondosan elrejtett titkai változtatnak meg mindent. Jeff Vandermeer Déli Végek-trilógiájának az első kötete szépirodalmi magasságokba emelkedő, sodró lendületű, mélyen elgondolkodtató sci-fi, ami az ismeretlennel való szembenézésről szól. Mind a világban, mind magunkban legbelül."

2 megjegyzés:

  1. Azt olvastam - lehet hogy ép az interjúban -, hogy egész más értelmet nyer majd az első kötet, újraolvasva, a továbbiak után. :) én is kíváncsian várom, és ahhh, valami gyönyörű a másodiknak a borítója, és nagyon egyedi. A nyúl kiváltképp izgat, mert mindegyik külföldin is rajta van. :)

    Örülök, hogy tetszett azért, furasága ellenére. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen, ezért is vagyok kíváncsi a folytatásokra; mert annak ellenére, hogy elég fura volt ez a könyv és tényleg hajszálon múlt, hogy félrerakjam a folyatások biztos más élményt adnak.
      Kísérleti nyúl? (nekem ez ugrott be)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.