Kőrösi Zoltán - Szerelmes évek - Gyávaság

Kőrösi Zoltántól ez már az ötödik könyvem, nyáron rendeltem a Budapest, nővárossal együtt. Most több apropóból is belekezdtem - beválogattam az idei várólistacsökkentésre, és egy molyos Kőrösi-kihívásra is.

A stílus és a történet hasonló volt, mint a korábbi regényeiben (19. század végi családok sorsa, a világháborúk és a szocializmus időszaka alatt), ezért már nem is szippantott be annyira a könyv, de ettől függetlenül tetszett! (Főleg a világháborús történések, történelemlecke mellé is jó kiegészítő olvasmány lenne.)
"…az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és az, ahogyan visszaemlékszik, amikor el akarja mesélni."
Kőrösi szülei és az író gyerekként (link)
A Szerelmes években egy betelepített zsidó család sorsának alakulását követhetjük végig, de a fejezetek nem mindig kapcsolódnak szorosan egymáshoz, úgy mint mondjuk a Milyen egy női mellben?.

Ami érdekessé teszi még a könyvet, hogy Kőrösi a részben a saját családjáról is ír (ő Apa), a borító is a régi családi képeiből készült (a honlapját böngészve fedeztem fel). Grecsó Mellettem elférsz c. könyvéhez hasonlóan a családi történeteket, sorsokat örökíti meg a regényében.
A 'szokásos' családtörténetekhez képest erőteljesen jelenik meg a gyerekkora, a '70-es évek -
én nem éltem a szocializmusban, de az általános iskola és a lakótelepi élmények megvoltak még az én életemben is, plusz Szombathelyet is említették, ill Hegyfalut (ahol az én papám is volt a tüdőszanatóriumban :( ).
"Arra való a szerelem, hogy megsokszorozza a jót, és távol tartsa a gonoszt. Arra való."
Érdekes olvasmány volt, lassú hangvételű, sok ismétlődéssel - Kőrösi nagyon benne van ezekben a családregényekben, tudja, hogy ha akarjuk, ha nem, sok mindent átveszünk a szüleinktől, nagyszüleinktől -mozdulatokat, gondolatokat, döntéseket. Mindig tele gondolatokkal és szomorúsággal eltelve teszem le Kőrösi könyveit (most a végén meg is sirattam az egyik anyát) - mert szépen ír, az életről ír, igazán magyar, de a legtöbbször nem vidámak a könyvei. 
"– Néha arra gondolok, nem is lehet másként, egy gonosz démon találta ki az ember testét. (…) Egy gonosz akarat. És csak arra figyelt, hogy minél több szenvedés és fájdalom szorulhasson belé."
4/5 (mert már nem hozott sok újat, ettől függetlenül jó könyv)

Kiadó: Kalligram
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 207
Ár: 2900 Ft
Borító: 4/5

Hasznos:

  • Kőrösi honlapja
  • Részlet a könyvből
  • Interjú az atv-n a szerzővel (Magyarkával kapcsolatos)
  • Interjú a szerzővel (sok érdekességgel a könyv születéséről)

Fülszöveg:
"Vajon le lehet-e írni a hetvenes éveket? Vajon meg lehet-e írni a történetek nélküli, létező szocializmus történeteit? Efféle kérdésekre keresi a választ Kőrösi Zoltán rendhagyó, nyugtalanító családregénye, melyben három generáció sorsa olvad össze nagyszabású, példázatos történetté."

2 megjegyzés:

  1. Kedves Dóri! Sajnos nem találom a molyos kihívást a Kőrösi-könyvről.
    Lehetséges hogy törlik a régebbi kihívásokat? Szívesen elolvastam volna.
    Nekem is a kedvenc szerzőm. Volt és lesz.
    Jók az írásaid a könyveiről. Ajánlom még a figyelmedbe a Romkertet és az Orrocskákat, mindkettő nagyon jó. Üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Elvileg nem szokták törölni a kihívásokat, majd megnézem!
      Nekem is az egyik kedvenc :( :)
      Köszönöm!! Ahogy tudom elolvasom ezeket is!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.