Rájátszás

Nyáron egyik barátnőm vette meg ezt a könyvet (ő ismertetett meg közelebbről az idei két abszolút kedvenc zenekarommal, a Magashegyi Undergrounddal és a 30Y-al is), azóta szerettem volna olvasni ezt a könyvet. 

Mi is ez?
Kortárs zenészek adják elő kortárs magyar költők verseit, és fordítva - költők írnak új szöveget ismert számokhoz (pl.: 30Y - Azt hittem érdemes -> Nincs mese (Erdős Virág verse). 
"A Rájátszás 2011-ben mutatkozott be a közönség előtt. A produkcióban a magyar pop-rock színtér ismert és népszerű alakjai, valamint kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a poéták egy-egy versét. A most megjelent kiadvány egyrészt átöleli a Rájátszás eddigi fennállásának szinte teljes versanyagát, másrészt betekintést enged a közreműködő művészek intimebb szférájába." link

Volt néhány vers és előadó akiket ismertem (Beck Zoli /30Y/, Grecsó Krisztián, Kardos-Horváth János /Kaukázus, Kafkaz, Karabély.../, Kollár-Klemencz László /Kistehén Tánczenekar/, de voltak persze eddig 'ismeretlen' szerzők, akiktől persze szeretnék majd olvasni (Háy János, Karafiáth Orsolya, Erdős Virág). 

A cd-t hallgattam meg először, az ismert hangokon (Beck Z., Kardos-Horváth J. és Kollár-Klemencz L.) kívül legjobban Másik János előadása fogott meg. A Város alatt két hajó-nál a zene és a szöveg is annyira tetszett, hogy egymás után többször meghallgattam. 
"A Rájátszás szemlélete azonban más: költők és zenészek szoros és szerves együttműködéséből születnek a dalok, az alapanyagot nem veretes, tisztelt és szoborrá merevedett klasszikus művek, hanem friss, élő és alakuló szövegek találkoznak akkordokkal, kortárs a kortárssal, élmény az élménnyel, kérdés a kérdéssel. A költők végre zenészek lehetnek, a zenészek költők, a rajongók versolvasók, a versolvasók rajongók."
Különleges ez a kötet, album - a verseken-dalszövegeket kívül elkapott fotók is szerepelnek, és egy kis életrajz, beszélgetés a művészekkel. Jó lenne majd egyszer élőben is meghallgatni ezeket az alkotásokat. :)
Szerintem jó ötlet megzenésíteni a verseket - pl. Závada Péter is verse is nagy kedvencem a Magashegyi U. előadásában (Szinopszis), vagy néhány Radnóti vers Szabó Balázs Bandája előadásában (pl.: Bájoló).

5/5

Kiadó: Bookline Könyvek
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 108
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Linkek:

Fülszöveg:
"Popikonok sztárköltőkkel – pár éve, 2011-ben mutatkozott be először a közönség előtt a hazai popélet egy merőben új vállalkozása, a Rájátszás című produkció. A Rájátszásban a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai és kortárs költők írják át egymás műveit, hogy slágereket hozzanak létre. Az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a poéták egy-egy versét. A végeredmény egy izgalmas CD rengeteg jó dallal, valamint egy versekkel és novellákkal színesített izgalmas könyv .A lemezen szereplő számok zenéjét szerezték és szövegét írták: Beck Zoltán, Bérczesi Róbert, Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kardos-Horváth János, Kemény István, Kollár-Klemencz László, Másik János, Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián.„Hát ez a Rájátszás: verseskötet, amit az autódban tartasz és a telefonodra töltesz, rendezvénysorozat, amin részt veszel, ha színpadra állnak a kortárs sztárpárosok, brand, amit ápolunk és építünk, első album, amelynek folytatása következik – költészet popritmusban.”

2 megjegyzés:

  1. Nyáron voltam egy koncertjükön, fantasztikus élmény volt. Azóta tervezem a könyv megvételét is. :) Szabó Balázs Bájolója pedig az idei év egyik felfedezése nekem, és szerencsére őt is halhattam élőben méghozzá Grecsó Krisztiánnal karöltve. Most előhoztad nekem ezzel a poszttal ezeket az élményeket. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyáron én 'csak' 30Y szimfonik és Magashegyi koncerten voltam, de nekem is visszaidézte ez a könyv :)) Ohh Szabó Balázs Bandját is szívesen meghallgatnám élőben :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.