Joanne Harris - Egész évben karácsony

december 31, 2013

Érdemes tudni: a kötetben két (azaz 2 db) karácsonyi témájú novella van, a 'kedves' kiadó a karácsonyi hajrát meglovagolva készítette ezt a giccses karácsonyi borítót, az egyszeri olvasókra gondolva, akik vmi karácsonyit szeretnének olvasni/adni. Az eredeti cím: A Cat, a Hat and a Piece of String - Egy macska, egy kalap és egy darab madzag. JH megmagyarázza az előszóban miért ezt választotta: egy interjúban feltették - ezt a dögunalmas pótkérdést - avagy mit vinne egy lakatlan szigetre, a fenti dolgokat mondta.

Idén is Joanne Harrisszel zárul az év :) Tavaly a Csokoládés barack (Csokoládé trilógia 3. része) lapult a karácsonyfa alatt, most pedig egy új novellagyűjtemény, az Egész évben karácsony. (Már több helyen megvitattuk, hogy milyen hülyének nézi az olvasóit az Ulpius, komolyan már csak JH könyvei miatt figyelek a kiadóra, a többi könyve annyira gagyi, vagy egyszeri olvasmány, hogy nem kívánom a polcomra egyiket sem (pocskondiázás befejezve))

JH nekem az abszolút kedvenc író, akinek -szinte- mindegyik könyve tetszett, és meg is van a polcomon. A novelláit is szeretem, a Bársony és keserű mandulához hasonló ez a gyűjtemény is hamar belopta magát a szívembe.

A regényei változatos témái jelennek meg ezekben a rövid történetekben: a - szerintem saját korai műveit és gasztróíró címkét kifigurázó - 'gasztrohorror' novellák, a kékszeműfiúból megismert netes világ itt még komorabb, az való élet esendő figuráit bemutató Faith és Hope novellák, ill. az afrikai útjai során megismert sorsokat is beledolgozta két műbe, van furcsa szerelmi sztori és egy fordított kísértettörténet is. A Rúnajelek néhány szereplője is momentuma is visszatér - urban fantasyként.
"Online senki sem hal meg. Erre az igazságra csak most kezdek ráébredni. Az, ami teljességgel mulandónak tűnik, örökre elraktározódik, esetleg rejtett marad, de azok számára, akik igazán szeretnék, a múlt e kis szeletkéi, a feledés archívumaiból kiszabaduló villanások visszaszerezhetők."
Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet! A kedvenc íróknál az a legszebb, hogy teljesen ki tudok kapcsolódni, nem vizsgálgatom a szöveget, hogy jó lesz-e, hanem megbízom már a korábban olvasott 8-10 könyv színvonalában, tudom mire számíthatok :)

5/5

Kiadó: Ulpius
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: A Cat, a Hat and a Piece of String
Oldalszám:
Ár: 3500 Ft
Borító: 3/5
Eredeti borító: 5/5

Fülszöveg:
"Joanne Harris legfrissebb kötete történetek eklektikus keveréke, melyeket inkább a világhírű írónő fortélyos, szellemes előadásmódja, mint egy központi téma kapcsol össze. Harris legújabb könyvében régi-kedves helyszínek és szereplők bukkannak fel, de persze újak is, akik különös frissességet kölcsönöznek a kötetnek. Ilyen Ngok, A folyó dala gyermek narrátora, aki minden fiúnál merészebben úszik le a Kongó folyó zúgóin, hogy bizonyítsa, helye van a csapatban, és az Erdei nimfa hősnője, aki halálos szenvedéllyel szeret egy fát. A Süti megrázó érzékletességgel megrajzolt nőalakja elhiteti magával, hogy olyan gyermeket hord a szíve alatt, aki „cukorból és fűszerből és minden finomból” van, a Szeretnél-e újra kapcsolódni? főszereplője egy anya, aki hisz benne, hogy halott fia a Twitteren kísért.
Ez a gonoszkodóan élénk képzelőerővel elővarázsolt, nyugtalanító és ármányos eseményeket elmesélő gyűjtemény Joanne Harris kivételes írásművészetét mutatja be. Érzékletes, csintalan, hol végtelenül mulatságos, hol keserű mandulához hasonlóan fanyar ez a kötet, ami a hétköznapit a váratlannal, a fantázia vad szárnyalását a keserédes valósággal elegyíti."

2 megjegyzés:

  1. Mennyivel jobb az eredeti borító és cím :) Tényleg nem értem, hogy a kiadó miért nézi pont a JH olvasókat hülyének :O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? :)
      Nem, szerintem itt pont azokat hülyítették akik nem ismerik JH könyveit, csak meglátták a karácsonyi címet, borítót. Azért ki is raktam molyos értékelésembe is a Jó tudni... részt, hogy ne tájolódjon el senki - bár nem az én dolgom lenne, na mindegy. Ulpius.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.