Kőrösi Zoltán - Magyarka

Áprilisban, a Könyvfesztiválra jelent meg Kőrösi Zoltán legújabb könyve, ami hasonlóan a Milyen egy női mellhez, vagy a Szerelmes évekhez, családregény, amelyben generációkon át ível a történet és közben Magyarország történelme is helyet kap.

Már kedvenc íróim közé sorolhatom Kőrösit, tudom mit kapok ha kinyitom a könyveit - ahogy írtam, kedvenc témája a generációk sorsának, egymásra hatásának bemutatása. Fontos szerepet kap a magyar történelem (főleg a 20. századi, a világháborúk, a szocializmus), a változó városok, az idő múlása, az öröklődő tulajdonságok és ismétlődő élethelyzetek.

A Magyarka is ilyen regény - három generáció életébe pillanthatunk bele, a nagymama, nagyobbik lánya Ilonka, és az ő lány Katinak a sorsát, boldog-boldogtalan életét követhetjük végig. Egyiküknek sincs könnyű életük, a férfiak sokszor megkeserítik az életüket, dolgoznak, gyereket nevelnek, és közben élnek a változó világban. 
"Nincsen nagyobb adomány, mint az emlékezés, legfeljebb a felejtés fogható hozzá."
Nagyon érdekes végigkövetni az életükön az akkori jellegzetes normákat: pl. Ilonkát veri a férje, csak boldogtalanságot tudnak egymásnak adni, de mégis nagyon nehezen szánják rá magukat a válásra. Félnek attól, hogy megszólhatják őket, pedig a lányaik miatt is jobban tették volna, ha útjára engedik egymást. Kati a tipikus 90-es évekbeli asszony: megcsalták, próbált laza lenni utána, ám terhes maradt és egyedülálló anyaként neveli fel fiát. Róla szól a fülszöveg is, ő áll 40 éves korára 'magyarkának'(tiszteltem ezt a karaktert, hogy bármi áron, de pénzt keresett, hogy tudja nevelni a fiát. Kőrösi úgy írta meg, hogy tényleg nagyon bigottnak és szűk látókörűnek kell lenni, aki ezért lenézi Katit.).
"Csakhogy Anya továbbra sem volt képes mit kezdeni ezekkel a feléje áradó érzelmekkel, és amikor az udvariasság egyébként ügyesen kialakított és szorosra vont páncélján belülre kerültek volna az érdeklődők, minden egyes esetben merev elutasítással válaszolt."
Olvasás közben csodálkoztam is, honnan tud ennyi minden Kőrösi? Hogyan tud ilyen női témákat (abortusz, szülés, stb) hitelesen megírni. A választ ebben az interjúban kaptam meg: egyik régi ismerőse történetét írta meg a könyvben. 

Szép könyv, tele megrázó emberi sorsokkal: látjuk a hibáikat, a gyengeségeiket, miként okoznak boldogtalanságot a másiknak. Nem épp vidám olvasmány, de épp ettől életszerű. A kedvenc részeim Kati általános iskolai részei voltak - a kastély, a zánkai úttörő tábor.

5/5

Kiadó: Kalligram
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 207
Ár: 2900 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Hogyan és miért lesz egy ún. tisztes családból való, finom és érzékeny nő magyarkává egy osztrák bordélyban? És milyen véletlenek formálják azok életét, akik inkább elszenvedik, mintsem alakítani tudnák sorsukat? Kőrösi Zoltán új regénye nemcsak ezekre a kérdésekre ad választ, hanem három asszony, három generáció sorsán át rajzolja meg az elmúlt évtizedek Magyarországának történetét."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.