Kiss Angéla - London csak oda

Pár napja olvastam a Dominika csak odát, Angéla 2. regényét, indítottam egy kihívást is molyon, ezért (is) újra elolvastam az első 'részt'. Bevackoltam magam délután és estig kiolvastam, és újra Londonba képzeltem magam, a csetlő-botló Miss Kiss mellé :)

A történet valós élményekből építkezik: Angéla kilátogat Németországban élő öccséhez, majd barátnői után megy hirtelen ötlettől vezérelve Londonba. Itt a munkakeresés nehézségei mellett a még meg kell tanulnia a nyelvet, de nagy szorgalommal és akaraterővel egyre feljebb jut. Persze a szerelmi élete is előkerül, amiben szintén több-kevesebb sikerrel keresi a boldogságot.
"Eredetileg kalandot keresni, utazgatni, nyelvet tanulni jöttek, de mivel a drága londoni élethez pénz kell, kénytelenek voltak munkát vállalni. Zsú krumplit sütöget a Mekiben, Kriszti pedig egy éttermeknek tányérokat és poharakat mosogató cégnél dolgozik. A munka mellett pedig szorgalmasan nyelviskolába járnak, pedig nekik megvan a középfokújuk."
Jó volt újraolvasni a könyvet, és ugyanúgy tetszik, az egyik kedvenc könyvem: Angéla - jó értelemben - egy bolond csaj, a szerelmi szál és az anekdoták miatt nagyon szórakoztató a könyv, és a munkakeresés - külföldi élet szempontjából példaértékű Angéla szorgalma és bátorsága. Nem volt elszállva, hogy kinn él; nem várta, hogy egyik pasija eltartsa; nem volt gyáva sem, amikor meg lett volna a lehetősége, hogy egy kényelmes kapcsolatban ragadjon. 
flickr
Most újraolvasva főleg a munkával kapcsolatos részek fogtak meg (lévőn nagy erőkkel kutatok az első igazi állásom után), sok ilyen idézetet is kiírtam a könyvből tanulságként magamnak. Merni kell magunkat adni, bátornak és kitartónak lenni. Továbbra is nagy álmom eljutni Londonba, és ha nem sikerül elhelyezkednem itthon, akkor nagy eséllyel kifelé fogok nézegetni... Mindenesetre köszönöm Angéla, hogy megírtad! :) 

"…amikor interjúra megyek, nem azt érzem, hogy mindenáron nekem kell megfelelnem, hanem magamat adnom, és ha így is kellek, és persze ők is megfelelnek az elvárásaimnak, jöhetnek a részletkérdések."
"Bátornak gondolnak, és ezt baromi jó hallani. A nem-normálisból már úgyis kezdett elegem lenni.
Persze a bátorság önmagában nem elég, nagy adag kitartásnak és akaraterőnek is kell hozzá társulnia. Nem elég arra várni, hogy a vitorlánkba belekapjon a szél, hanem nap, mint nap figyelni kell a széljárás is, nehogy elsodródjunk a céltól, és ügyelni kell arra is, hogy mi magunk kormányozzunk, és csak akkor pihenjünk, ha már elértük a kincses szigetre."
Az egyik kedvenc helyszínem, a Regent's Canal forrás
"Amikor leszállok a buszról, előveszem A-Z London térképem, és elindulok a Regents Canal felé. A lakóhelyemmel összehasonlítva ez a környék olyan, mintha egy hangulatos kisvárosba csöppentem volna. A csatornánál vidám színűre festett, hosszúkás, romantikus hajók látványa fogad – ezeket hívják Narrowboatoknak, azaz keskeny hajóknak. A 18. századtól a szűk csatornákon folyó folyami áruszállításra építették őket, ma már mind motorral működik és a legtöbbjüknek főzőfülkéje és zuhanykabinja is van, így állandó lakhelyként vagy nyaralóként is használhatók."

5/5

Kiadó: Jószöveg Kiadó
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 279
Ár: 2990 Ft
Borító: 4/5 

Fülszöveg:
"Egy fiatal magyar lány – mint annyi másik, aki éppen Írországot, vagy Németországot, Ausztriát, esetleg Dominikát célozza meg – Londonig vásárol csak odaszóló, „one way ticket”-et, hogy kipróbálja önmagát. A kedves, őszinte, szellemes és önirónikus hangvételben megírt regény érdekes, tanulságos képet ad a külföldi beilleszkedés megannyi megpróbáltatásáról, a társra találás „kínjairól” és örömeiről, s új fénytörést kap általa az ott és az itthon vonzereje is."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.