Claude Anet - Mayerling

Október végén bukkantam a friss megjelenések között erre a könyvre, miután hazaértem Bécsből persze egyből elkezdett érdekelni ez a történelmi regény. Sissi és Ferenc József tragikus véget ért fiáról, Rudolfról nem olvastam még eddig külön könyvet - max a történelemórákról, vagy egy Nők Lapja cikkből rémlett a sorsa. 

Claude Anet regénye azt a sorsdöntő évet dolgozza fel, nagyon olvasmányosan és a történelmi szereplők gondolatai közé lesve, ami Rudolf herceg és szerelmének halálához vezetett.

Rudolf születésével indul a regény, amiben Sissi már karjában tartva fiát tudja, hogy nehéz sorsa lesz, mert 
"Tragikus múlt súlya nehezedett rá. Egy olyan kifinomult, érzékeny fajtának volt a sarja, amely hajlamos a melankóliára, egyenlőtlen versenyben áll a sorssal, és amelyet a téboly olykor eltávolított az emberek világától."
Rudolf és Stefánia link
Megismerjük Rudolf és a császári pár mindennapjait, ami nem éppen irigylésre méltó - a császár, Ferenc József hivatalnokként jelenik meg, aki korán már nekiül a monarchia ügyeit intézni. Sissi a volt szépség, csak bolyong a Hofburgban, és ha teheti utazgat, hogy kiszabaduljon a császári lét rabságából. Rudolfot már gyerekkora óta katonának nevelték, a szülői szeretet nem volt jelen az életében. 

Előre elrendezett házasságba kényszerítették Stefánia, belga hercegnővel, akitől hamar elhidegült. Ekkor kezdődtek nőügyei, de ezek felett mindenki szemet hunyt. 
1888 április 12-én a Práter lóversenypályáján látta meg először egymást Rudolf és a 17 éves Mary Vetsera, bárókisasszony. A kezdeti elkapott pillantások, találkozásokká értek, majd szenvedélyes viszonnyá, ami miatt Rudolf kérvényezte a pápától házasságának felbontását. Ekkor fordult rosszra minden - apja szembesítette az esettel és megtiltotta a további kapcsolatot Maryvel. Rudolf már régóta megoldásnak látta az öngyilkosságot és most elég indokot érzett, és már volt egy társa is...
"A herceg általában nem szeretett önmagával foglalkozni, mert tapasztalatból tudta, hogy könnyen úrrá lesz rajta a keserűség és az undor. De az a Rudolf, akit a Mary Vetserával való találkozás keltett életre, olyan férfi volt, akinek a társaságában jól érezte magát. … Kereste hát Maryt, és a köztük lévő akadályok csak fokozták vágyát. Mary mellett megtalálta azt a Rudolfot, aki levetkőzte cinizmusát, és aki újra érezte a dolgok ízét, értékét."
Maria von Vetsera link
Regényes történelmi életrajznak remek, nagyon olvasmányos módon mutatja be ezt az időszakot, és megismerhetjük a császári családot is.
Nagyon szomorú ez a könyv, főleg úgy, hogy már az elolvasása előtt tudod mi lesz a vége, és ahogy olvassuk egyre-másra feltűnnek a baljós jelek, amik mind a tragikus véghez vezetnek.
A könyv végén nagyon sajnáltam Maryt, elkerülhetetlen volt a sorsa - Rudolf volt az első szerelme, gondolkozás nélkül követte a halálba. Emiatt nem tetszett annyira a történet, Rudolf számára ez is csak egy újabb fellángolás volt, és az ő gondjai-elmebaja miatt kellett egy fiatal lánynak meghalnia. Még olvastam volna Maryről hosszabban is, ezek miatt az egy pont levonás.

4/5

Kiadó: K.U.K. Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Mayerling
Oldalszám: 217
Ár: 2800 Ft
Borító: 5/5

Mi történt a valóságban? 



Az szerelmesek haláláról több verzió is kering: az egyik csak az, amit a könyvben olvashatunk (Rudolf végső kétségbe esésében lőtte le Maryt, majd magával is végzett), viszont furcsa tény, hogy Rudolf jobb kezes volt, de a bal oldalán hatolt be a golyó. 
Mayerlingi kastély, forrás

"Rudolf nem lehetett biztos sem az öngyilkosságban, sem abban, hogy a lányt is magával vigye-e, vagy sem. Erre a következő tények utalnak: január 31-ére meghívókat küldött szét „Károlyi Pistának” és Koller tábornoknak, ugyanakkor a kocsisnak, Bratfischnak utasítást adott, hogy 30-án reggel nyolckor, fogjon be a kocsiba és vigye vissza Bécsbe Maryt." forrás


Öngyilkosság vagy politikai gyilkosság történt?  "Zita osztrák császárné, az utolsó császár özvegye, 1989-ben bekövetkezett halála előtt azt állította, hogy a trónörököst és fiatal szeretőjét összeesküvők meggyilkolták. A gyilkosság célja Rudolf elnémítása lett volna, miután a trónörökös visszautasította, hogy részt vegyen egy, a francia kormány (és személyesen Clemenceau miniszterelnök) által szervezett puccsban, amellyel letették volna a konzervatív és németbarát Ferenc Józsefet, hogy helyére egy franciabarát liberális uralkodót ültessenek. Bár Zita császárné élete végéig sem adott semmilyen bizonyítékot, állításai a sajtó révén gyorsan elterjedtek, főként az általuk képviselt médiahírérték miatt.

... Vetsera Máriáé, de a koponyán nem golyó-ütötte nyomot, hanem súlyos ütésektől eredő sérüléseket találtak. Ettől függetlenül, újabban előkerült egy korabeli halottszemlészi jelentés is, mely szerint a trónörökös holtteste erős dulakodás nyomait viselte. A korabeli jelentésben az is szerepel, hogy a helyszínen talált fegyverből – amely nem a trónörökösé volt – mind a hat golyót kilőtték."

Az íróról:

Jean Schopfer 1931 link
Claude Anet egy álnév, valójából Jean Schopfert takarja (1868-1931), aki francia író, újságíró, teniszjátékos volt. A Sorbonne-on, és a Écoule du Louvreon tanult. Több nyelven beszélt, még perzsául is - Oroszországban, Olaszországban és Perzsiában is járt, ezekről úti beszámolókat is írt.
Magyarul több műve is megjelent régebben: A túlsó parton, Ariane, És reng a föld és most a Mayerling is, amit többször is megfilmesítettek (1936, 1938).
forrás - német és francia wikipedia

Fülszöveg:
"Ugyan mi köze lehetne Ferenc József császár egyszülött fiának, az Osztrák-Magyar Monarchia koronahercegének egy olyan leányhoz, akinek – bár a bécsi arisztokrácia köreihez tartozik – nemesi rangja nem elég magas ahhoz, hogy a Hofburgban fogadják? Mégis: Mary és Rudolf szenvedélyesen egymásba szerettek. Mary csak 16 éves volt, szinte gyereklány. Titokban tartott szerelmük tragédiába torkollott az 1889. január 29-én, a mayerlingi vadászkastélyban eldördülő lövésekkel. Az író a maga lendületes tehetségével rekonstruálta Mary Vetsera rövid ideig tartó szerelmi idilljét, mely egyben az osztrák uralkodóház történelmének egy lapja is.
Claude Anet a múlt század első felének népszerű regényírója volt, számos műve magyarul is megjelent. Érdekes, hogy ezt a regényét eddig nem fordították le, holott több film is készült belőle: először 1936-ban Danielle Darieux-vel és Charles Boyer-vel, később Audrey Hepburnnel és Mel Ferrerrel, legutóbb pedig Catherine Deneuve és Omar Shariff főszereplésével."

3 megjegyzés:

  1. Uhh ez azért elég durva történet... Nagyon lehangoló?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elég szomorú, de mivel már az elején tudod mi fog történni, annyira nem töri össze a szíved ;) Nagyon érdekes történelmi szempontból ... mi lett volna, ha a liberális Rudolf kerül trónra... Nőként, persze Mary sorsa fogott meg a legjobban, hogy rossz helyre került, rossz időben - de ő boldogan halt meg...

      Törlés
    2. Szuper, remélem sorra tudom keríteni valamikor. Jó, hogy felhívtad rá a figyelmemet:)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.